אישה בהריון עם אייפד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
ככל שתספרי מוקדם יותר, כך תרגישי יותר בנוח | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
לצאת לבדיקות, להגיע ליום עבודה מלא ופרודוקטיבי אחרי שהקאת כל הבוקר (ולא ממש ישנת בלילה מהצרבת) ובעיקר – להתמודד עם השאלות והתלחששויות של כולם. אין ספק שעבודה והריון הם שילוב מאתגר, אבל לא חייבים להעביר תשעה חודשים במלחמות ובמריבות.

איך יוצאים באלגנטיות לבדיקות בלי שיפתחו עיניים? עם מי כדאי לשמור על קשר טוב לפני שאת יוצאת לחופשת לידה ואיך עוברים תשעה חודשים מורכבים, ארוכים ומאתגרים מבלי לפגוע בתפקוד המקצועי, אבל מבלי לסכן את ההריון ולהתיש את עצמך? קבלי 20 טיפים חשובים.שיהיה בהצלחה.

היי, זה דבר טוב, זוכרים?

1. אל תדחי את "ההודעה". את לא חייבת להודיע לבוס שאת בהריון עוד לפני שסיפרת לאמא שלך, אבל מצד שני – אל תדחי את ההודעה עד היום האחרון שבו החוק מאפשר לך לעשות זאת (בשבוע 20). זה משדר חוסר רצינות, ואפילו חוסר אמינות.

2. אל תתנצלי. נכון שמבחינת המעסיק (וגם מבחינתך) מדובר בסיטואציה מורכבת, במיוחד אם את מתכננת חופשת לידה ארוכה, אבל עדיין לא מדובר בפשע, אלא במאורע משמח.

3. דעי מה מגיע לך. הרבה יותר קל לבקש דברים (כמו לא לעבוד במשמרות לילה או לצאת לבדיקות) כשאת יודעת למה את זכאית על פי חוק, ולא כשאת מרגישה שאת מבקשת טובה מיוחדת.

4. אבל אל תדחפי את הגבול יותר מדי. אם, למשל, החוק מעניק לך 40 שעות לבדיקות על חשבון המעסיק, את יכולה כמובן להשתמש בהן – אבל אל תקבעי בכוונה את כל הבדיקות באמצע היום, ואל תעשי הכל כדי להגיע בדיוק ל-40 שעות עד סוף ההריון. אם את עושה בדיקת מי שפיר, קבעי אותה לחמישי, כדי שחלק מימי המנוחה ייפלו על סוף השבוע (ומצד שני, ככה תסדרי לעצמך חמשוש נחמד).

5. קחי אישור היעדרות מכל בדיקה. זה אמנם נותן הרגשה של בית ספר יסודי, אבל הגרסה המבוגרת של "פתק מההורים" יכולה לחסוך לך לא מעט כסף וימי חופשה. 

6. אל תסתירי מידע. אם יש לך תאומים, למשל, כדאי שתשתפי לפחות את הבוס, מכיוון שההשלכות יכולות להיות משמעותיות עבורו מבחינת כמות הבדיקות ועיתוי הלידה. כך גם אם יש סיכוי שתצאי לשמירת הריון – ההגינות מחייבת שתשתפי את הממונים עלייך אם את יודעת ששמירה נמצאת על הפרק.

7. אבל אל תשתפי יותר ממה שרוצים לדעת. עם כל הפרגון, ספק אם הבוס שלך והקולגות באמת מעוניינים לשמוע כמה הפרשות יש בחודש תשיעי, או איך נראים קרקרים כשמקיאים אותם.

קשה לך בבוקר? נסי להגמיש את השעות

8. אל תנסי להיות גיבורה. העובדה שאת בהריון לא אמורה לגרום לך לנסות להוכיח ששום דבר לא השתנה. את לא חייבת לעבוד יותר מקודם, או לקחת על עצמך עבודה של שלושה אנשים רק כדי להראות שהכל בסדר.

9. ואל תוותרי לעצמך איפה שאת לא חייבת. אף אחד לא צריך לסחוב לך את התיק לאוטו, או למזוג לך מים כשאת מעפעפת. את בהריון, לא מונית לסולטן מברוניי.

10. היי גמישה לגבי שעות העבודה שלך. אם את רואה שהבקרים קשים לך, נסי לשנות את שעות העבודה ולהגיע מאוחר יותר – וגם לעזוב מאוחר יותר. אם כואב לך הגב, אבל את יכולה לעבוד בשכיבה, הציעי לעבוד לפחות חצי יום מהבית.

11. הודיעי מראש על היעדרויות. אף אחד לא מצפה ממך להתייצב לעבוד שעה אחרי שעברת דיקור מי שפיר, אבל רצוי שתודיעי לבוס על ההיעדרות כשאת קובעת את הבדיקה, ולא בדרך החוצה ביום שלפניה.

הריונית עם חברות בעבודה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
זוכרת שהחלפתי אותך כשלא הפסקת להקיא? קואליציה נשית, דיר | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

12. נסי ליצור קואליציה נשית. סביר להניח שאת לא הראשונה שנכנסת להריון במשרד, ואם יש עוד נשים בגילך כדאי שתייסדו מערכת של תמיכה הדדית – אחרי הכל, היום זו את, מחר אלו הן. גבי את ההריוניות האחרות, וקווי שהן תזכורנה לך טובה.

13. אל תשאירי פתח לרכילויות. החוק מחייב אותך לספר לבוס, אבל קחי בחשבון שהרכילות לא תבושש לבוא. אם את רוצה להימנע מלחשושים ושאלות מיתממות של קולגות, שלא לדבר על היעלבויות מטופשות בסגנון "למה סיפרת לה קודם", פשוט הודיעי לכולם ביחד, ושימי סוף לחרושת השמועות. 

14. אל תדרכי לאף אחת על היבלות. לפי הסטטיסטיקות האחרונות, כרבע מהזוגות מתקשים להרות. עם כל השמחה על ההריון שלך, אל תהפכי אותו לאישיו המרכזי של המשרד, ואל תכפי שיחות בנושא עם מי שיש סיכוי שקשה לה עם ההריון שלך.

החזרה מחופשת לידה רחוקה פחות משנדמה לך

15. גלי סבלנות. הריון הוא אטרקציה, וסביר שאנשים ירצו לספר לך על ההריונות שלהן או של בנות זוגם, לתת עצות או סתם להעביר ליטוף על הבטן. את כמובן לא חייבת להקשיב או לאפשר למישהו לגעת בך בניגוד לרצונך, אבל קחי בחשבון שהכוונה של רוב האנשים טובה, ואל תנבחי עליהם. 

16. אם הבוס עושה לך שרירים, אל תתביישי להפנות אותו לספר החוקים. באתר של ביטוח לאומי ובאתרים של עורכי דין תוכלי למצוא מראי מקום ברורים מאוד לכל סוגיה, ואם את מקבלת פרצופים או סירובים על בקשות לגיטימיות, את יכולה להדפיס ולמרקר עבורו את נוסח החוק.

17. אל תתעלמי מחופשת הלידה. זה אולי נראה רחוק, אבל כדאי שתפגיני מעורבות בכל הקשור לחופשת הלידה שלך. עזרי לבוס לחפש מחליף זמני, ארגני חפיפה מסודרת וקבעי גבולות ברורים לגבי שאלות ובקשות ממך בחופשה: למשל, "אפשר לשאול כל דבר במייל, אבל אני מבקשת לא להתקשר אליי בשעות הבוקר".

18. ומהיום שאחריה. פוליטית, ברור שהכי נכון להודיע שאת חוזרת בכל מקרה, גם אם את לא בטוחה שכך תעשי. מעשית מדובר במעשה לא חברי ולא מקצועי במיוחד, שעלול להתנקם בך אם וכאשר תחזרי לשוק העבודה.

19. אל תשכחי מההריון במהלך יום העבודה. החל מדברים בסיסיים, כמו לשתות מספיק, וכלה בספירת תנועות בשבועות המתקדמים – את לא מפסיקה להיות בהריון כשאת במשרד.

20. שמרי על קשר חם עם מדור שכר. בזמן חופשת הלידה את תיעזרי בהם הרבה כדי לקבל את דמי הלידה שלך כסדרם.

>> ואיך יושבים נכון מול מחשב בהריון?