אישה אוכלת סושי (צילום: Martin Mark Soerensen, Istock)
הריונית אוהבת סושי? ברור שכן!! | צילום: Martin Mark Soerensen, Istock
בא לך סושי בטירוף. הגיוני. כבר עברת על רוב מדפי החטיפים בסופר, ותמיד הייתה לך נטייה לרצות מה שאסור. החברות שלך, והרופא, ואפילו ד"ר גוגל מתרים בך לא לחשוב על זה אפילו, אבל אם את לא רוצה שהילד שלך יוולד עם כתם לידה בצורת פוטומאקי, זכר לקרייבינג הלא ממומש, עומדות בפנייך שלוש ברירות: את יכולה לנסות להכין סושי צמחוני בבית, ולהסתכן ברולים מתפרקים ולא ממש אטרקטיביים, את יכולה ללכת לסושייה, להזמין צמחוני ולקוות לטוב – או לחפש סושייה שכבר הפנימה את כוחו של שוק ההריוניות הרעבות, ומציעה פתרון למי שחשקה נפשה ברול עסיסי ונוטף סויה, אבל קצת פחות מעוניינת להסתכן בזיהום ולידה מוקדמת.

החשש: מקלקול קיבה ועד זיהום קשה ברחם

כדי להבין למה כל כך חשוב שהמסעדה שבה אתן בוחרות להשביע את החשק שלכן לסושי תקפיד על הפרדה מוחלטת בין סושי להריוניות לסושי הרגיל, צריך להבין ממה בעצם אנחנו חוששים. "בדגים נאים יש פתוגנים, גורמים שעלולים לגרום לזיהום אצל האמא ולהגיע גם לעובר", מסביר אופיר אדיב, דיאטן קליני והרבליסט במכבי CARE. "בעיקר אנחנו חוששים מליסטריה וסלמונלה. הזיהום שהם גורמים יכול להיות קל בלבד, ולהסתכם בקצת כאבי בטן או קלקול קיבה שיחלוף מעצמו, אבל במקרים נדירים הזיהום עלול לגרום לזיהום קשה ברחם, למומים בעובר ואפילו להפלה או ללידה מוקדמת. ומכיוון שאף אחת לא רוצה להיות האחת ל- שקורה לה אסון כזה, נשים בהריון מונחות להימנע ממאכלים שעלולים להכיל ליסטריה וסלמונלה, כמו ביצים לא מבושלות, גבינות לא מפוסטרות ובשר ודגים נאים. לכאורה, אין מניעה לאכול סושי שאינו מכיל דגים, ובכל מסעדה אפשר למצוא סושי שמכיל ירקות בלבד או דגים שעברו בישול, אבל הבעיה היא שאם לא מקפידים להשתמש בסכין נפרד ובמשטח עבודה נפרד, החיידקים מהדגים הנאים עלולים לעבור לסושי 'המותר' ולזהם גם אותו".

הפתרון, אם כן, טמון בהכנת הסושי מחומרי גלם בטוחים – כלומר, ירקות, עוף מבושל ודגים שעברו טיגון בישול או צלייה – על גבי משטח שלא נגעו בו דגים נאים, בעזרת כפפות שלא נגעו בדגים נאים ולסיום – חיתוך הרול הנחשק בסכין נקי, שלא חתך בשר או דגים טרם בישולם. ואיפה תמצאי מסעדה שתטרח עבורך? הנה כמה דוגמאות.

"בדיוק כמו שאנחנו מתאימים את עצמנו לטבעוניים, יש לנו פתרונות להרות"

meital090
מטבח כשר להריוניות. אז מה את אומרת?
"כאשר המלצר לוקח הזמנה מאישה בהיריון,  הבון (טופס ההזמנה) מגיע למטבח עם הערה שהמנה מיועדת לאישה הרה", מסבירה מאיה לוגאסי, הבעלים של מסעדת קיוטו (הרצליה). "במקרה כזה, הסושי מן שלנו עובד עם סכין שעברה חיטוי, ועל משטח נקי שיצא מהמדיח ולא עבדו עליו קודם – כדי להיות משוכנעים במאה אחוז שהסושי שהיא מקבלת בטוח עבורה ועבור התינוק שלה".

גם בפיק אנד רול (ת"א), שמשתתפת עם מיטב סושיות ארצנו בחגיגות 25 שנה לעליית הסושי לישראל (במסגרת פסטיבל שף-תאכל), מקדישים סכינים ומשטחי עבודה מיוחדים לסושי הריוני. "בדיוק כמו שאנחנו מתאימים את עצמנו ללקוחות טבעונים או ללקוחות שסובלים מאלרגיות שונות יש לנו פתרונות גם לנשים הרות", אומר ברק אבולעפיה, מבעלי המסעדה. "בכל מסעדה יש את הרכיבים שעלולים להיות בעייתיים, החוכמה היא להיזהר ולהבטיח שגם נשים הרות, וכל מי שמוגבל במה שהוא יכול לאכול, יוכל ליהנות".

מקומות נוספים שמכינים סושי מיוחד להריוניות הם מינאטו (הרצליה), פנקו (רעננה) ו-MOON (ת"א), שהייתה ככל הנראה הסושייה הראשונה להציע את השירות הנחוץ הזה. בכל מקרה, אחריותכן הבלעדית היא לוודא שהמקום שבו אתן אוכלות אכן מבין את הסכנה שבעניין, ונוקט בכל האמצעים כדי להגן עליכן.

אבל לפני שאתן שועטות אל עבר הסושייה הקרובה, כדאי לדעת שעניין הדגים הנאים הוא לא הבעיה היחידה בסושי. גם בדגים מבושלים יש גם מתכות כבדות, שאמנם מופיעות בכמות מזערית, אבל אם אוכלים יותר משתי מנות דג בשבוע כבר מתחילות להצטבר לכמות משמעותית יותר. בנוסף, באצות שעוטפות את הסושי יש יוד בכמות לא מבוטלת, שעלולה לגרום בעיות למי שסובלת מחוסר איזון של פעילות בלוטת התריס. מצד שני, בדגים יש חלבון, ובחלקם (בעיקר בסלמון) יש המון אומגה 3, שחיונית להתפתחות המוח של העובר ויכולה גם למנוע דיכאון אחרי לידה – ולכן, אחרי שווידאת שהסושי טהור ומתאים להריוניות: תאכלי בכיף, רק בלי להשתולל. את זה תשמרי לחגיגת הסושי הפרועה בחדר הלידה – עם דגים נאים אמיתיים, וגם תינוק אחד חמוד ובריא בידיים.  

>> מותר לך לעלות רק קילו בכל חודש של הריון
הריון יפה לך: הצטרפי לעמוד הפייסבוק של תשעה חודשים