הריון הוא אתגר תזונתי לא פשוט גם לבחורות רזות. החשקים ששולחים למסעות זלילה, תחושת הכבדות שמחבלת ביכולת לעשות פעילות גופנית והנטייה של הגוף להתנפח ולהתבצק, יחד עם העלייה הטבעית במשקל, יכולים לגרום גם לאישה ספורטיבית ובריאה להפוך לסוג של בטטת כורסה.

אישה שמנה עומדת על המשקל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מרפאת מעקב הריון לשמנות בלבד. בינתיים, רק בחו"ל | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

המצב חמור עוד יותר כשמדובר באישה שהתחילה את ההריון עם משקל עודף, עולה עוד יותר במהלכו – וחשופה לסיכונים שונים, מסוכרת ועד לידה מוקדמת. בעיר לינקולן שבאנגליה הביטו בדאגה בעלייה בשיעורי הנשים שמתחילות את ההריון במשקל עודף ומוסיפות עוד ועוד למשקלן במהלכו – והשיקו פרויקט ניסיוני, במטרה להילחם בתופעה: מרפאות מעקב הריון מיוחדות לנשים עם עודף משקל.

השיבו על סקר גולשים

אימון אישי ומעקב צמוד

בבית החולים המקומי חנכו מרפאה חדשה, שנועדה לסייע לנשים בעלות משקל עודף לצלוח בשלום את ההריון, ועל הדרך לא לעלות יותר מדי במשקל במהלכו. בשנים האחרונות מתפרסמים עוד ועוד מחקרים על הקשר שבין עודף משקל בהריון לבין הפלות, סוכרת הריון, רעלת הריון, היפרדות שליה, מוות תוך רחמי ולידה שקטה. באופן אירוני למדי, נשים בעלות עודף משקל גם נמצאות בסיכון מוגבר ללדת פגים זעומי משקל בשבועות מוקדמים מדי. התופעה הולכת ומתרחבת, ונתונים עדכניים מדברים על 15-20% מהנשים ההרות בעולם כסובלות מהשמנת יתר.

הנשים שמתקבלות למרפאה הנסיונית צריכות להיות בעלות BMI של 30 לפחות. לאורך כל ההריון הן נמצאות במעקב צמוד של מיילדות וגינקולוגים, מקבלות הדרכה פרטנית בשמירה על תזונה נכונה ונשלחות לבצע פעילות גופנית מתאימה, במינון שתורם לשמירה על משקל תקין אך לא מסכן את ההריון. נשים שה-BMI ההתחלתי שלהן עומד על יותר מ-35 מקבלות גם סדנא נוספת, בת שבעה מפגשים, שכוללת אימון אישי ומעקב צמוד עוד יותר אחר המדדים שלהן ושל העוברים.

הפרויקט מתבצע בשלב זה כפיילוט, בבית חולים אחד בלבד. לאחר שייאספו נתונים על יעילותו, ישקלו במשרד הבריאות הבריטי האם להרחיבו לבתי חולים נוספים בממלכה. ומה בארץ? כרגע, לא ידוע על תכניות להקים מערך תומך בנשים הרות בעלות עודף משקל. ישנם מרכזים לייעוץ תזונתי במסגרת קופות החולים, אולם מרפאה ייעודית לנשים הרות לא תוקם כאן בקרוב.

"לאכול בשביל שניים משמעו לקחת אחריות על העובר"

ומה יכולה לעשות הריונית בעלת עודף משקל עד שתיפתח מרפאה כזו? מרב גודוביץ, נטורופתית מוסמכת, המתמחה בטיפולי פריון טבעיים מספקת כמה טיפים"  

1. לאכול בשביל שניים – אבל לא במובן הקלאסי. "אני מפרשת את הביטוי הארכאי הזה בצורה אחרת לגמרי", אומרת מרב. "במקום להכפיל כמויות, אני מסבירה למטופלות שלי שלאכול בשביל שניים משמעו לקחת אחריות על מה שאת אוכלת, כי את לא אוכלת רק בשביל עצמך. לכן, גם אם נורא מתחשק לך משהו לא בריא, משמין ולא מזין, את צריכה לחשוב לא רק על המשקל שלך, אלא הבריאות שלך ושל העובר שלך".

2. להסתכל קדימה. "מעבר לדאגה לבריאות העכשווית של העובר, כיום אנחנו כבר יודעים שאמהות שמנות נוטות ללידות מוקדמות, שכרוכות בסיבוכי פגות קשים לתינוק ויכולים להשפיע עליו כל החיים. בנוסף, עודף משקל אמהי בהריון קשור גם בעודף משקל של הילד לאורך חייו, גם כמבוגר, ולכן אישה בעודף משקל חייבת לחשוב על העתיד שהיא מאפשרת לילד שלה". 

3. להיות במעקב. "יש משהו ב'שוטר חיצוני' שרותם את האישה למאמץ", מספרת מרב מנסיונה. "בדרך כלל אישה שמתחילה הריון בעודף משקל כבר עשתה דיאטות בחיים שלה, היא יודעת מה צריך לעשות על הנייר, אבל גורם חיצוני שהיא צריכה לתת לו דין וחשבון – בשקילה שבועית למשל – יכול לעזור לה להיות מחוייבת יותר לתהליך. בנוסף, המעקב יאפשר לה לקבל מענה לבעיות שלא תמיד קל לפתור לבד – מה עושים בחגים, או כשמרגישים רעב, מה עושים עם תופעות מסויימות שאופייניות להריון כמו עצירות ובחילות ועוד".

4. לא להיכנע לסטריאוטיפים. "החברה מנתבת אותנו לחשוב שאישה גבעולית היא אידאלית, אבל בהריון פתאום יש לגיטימציה, ואפילו 'חובה', להתעגל. כמו שאסור להגזים לצד אחד, אסור להגזים גם לצד השני. את צריכה להיות במשקל שמתאים ונכון לך, ולא במשקל לא הגיוני – ולא משנה כרגע אם גבוה או נמוך מדי – רק כי כך מקובל". 

5. לא להיסחף. "נכון שלהיות בהריון עם עודף משקל זה לא בריא, אבל מה שבריא עוד פחות הן דיאטות כסאח, או פעילות גופנית אינטנסיבית מדי למי שלא מורגלת בה. כל עוד את במעקב צמוד ושומרת על תזונה נכונה, גם אם הירידה היא איטית, זה עדיין עדיף עשרת מונים על ירידה מהירה מדי, שעלולה להזיק לך ולעובר שלך".

כמה באמת צריך לעלות בהריון? תכירי את המספרים הרשמיים