תינוק ישן בידיים בעריסה מעליו מובייל ארנבים (צילום: אור גץ)
במיטה ישנים, לא משחקים | צילום: אור גץ

אחת לכמה זמן פונה אלי אמא עם שאלה, ומספרת שבתה נרדמת עצמאית אך עדיין לוקח לה זמן רב להירדם והיא גם מתעוררת בלילה. כשאני חוקרת לעומק, אני מגלה שהתינוקת אמנם נרדמת במיטתה, ללא מגע וללא התערבות, אך אחד ההורים יושב על כסא או כורסה בחדר עד שהיא נרדמת. ובכן, צר לי לאכזב, אך זוהי לא הירדמות עצמאית. נוכחות הורה בעת ההרדמה נחשבת גם היא גורם תלות, כך כשהתינוק מתעורר באמצע הלילה הוא מצפה לראות את ההורה שוב לצדו כדי שיצליח להירדם.

תזכורת קטנה: גורם תלות הוא כל עזרה חיצונית לתינוק להירדם, שהוא לא יכול לקחת ולהירדם איתו בכוחות עצמו במיטה. למשל, לחיתול טטרא שהוא מחבק בעת ההירדמות, הוא יכול להושיט יד באמצע הלילה ולהירדם איתו בכוחות עצמו ללא עזרת ההורה, ולכן החיתול אינו מהווה גורם תלות. אולם, כל גורם שהינו חיצוני לתינוק ולמיטה שלו ודורש את מעורבות ההורה, נחשב גורם תלות, אשר יביא את התינוק להתעורר באמצע הלילה שוב ושוב כדי לקבל את עזרת ההורה בהירדמות. הדרך לשינה רציפה בלילה יסודה בהירדמות עצמאית בתחילת הלילה, כלומר: התינוק נכנס למיטה במצב ערות מלא, ההורה יוצא מהחדר בעודו ער, והוא נרדם בכוחות עצמו במיטתו בחדרו בשלווה.

הירדמות בהאכלה, כלומר בהנקה או על בקבוק (חלב או מים), על הידיים, בנענוע (כמו עגלה או אוטו) וכמובן לינה משותפת הם גורמי התלות הידועים והמוכרים יותר. אולם  יש עוד כמה גורמי תלות נסתרים שכביכול "לא מזיקים" אך עלולים להביא את התינוק לציפייה שיפעלו או יהיו נוכחים שם גם באמצע הלילה, כשיתעוררו, ויעזרו להם להירדם.

אישה מאכילה תינוק בבקבוק על ספה ומאחוריה גבר מסתכל (צילום: jupiter images)
להפריד בין ההאכלה לבין ההשכבה במיטה | צילום: jupiter images

סרט על התקרה

חשבו, למשל, על הכוכב המנגן הנחמד של פישר פרייס. הוא מקסים, עם מוזיקה נעימה ומרגיעה, ולפעמים מגיע גם עם סרטוני אנימציה המוקרנים על התקרה. למעשה, הכוכב הוא טלוויזיה קטנה לתינוק שיירדם תוך כדי צפייה בה. עכשיו זה כבר נשמע אחרת, נכון? האמת, גם בהירדמות מול הטלוויזיה נתקלתי, והטכנולוגיה הזו שמקושרת לשינה לא עושה טוב לתינוקות. אמנם התינוק נראה רגוע, אך למעשה הוא מהופנט. המוח שלו פועל שעות נוספות כתוצאה מהגירוי החזותי התנועתי, מלא צבע, צורות ומוסיקה, והתכנים המוקרנים ממשיכים לפעול בלילה במוחו הקטן ולייצר גירוי מוחי במקום רוגע ושלווה. התוצאה: יקיצות, חלומות, סיוטי לילה (בהם הפעוט מתעורר ובוכה מחלום רע) ואף ביעותי לילה. חשוב לציין שמוזיקה שקטה כתחליף לשיר ערש בעת טקס השינה זה נעים ורצוי, אך יש לכבות אותה לפני שנכנסים למיטה כדי שלא תהיה מקושרת באופן ישיר להירדמות.

לונה פארק מעל הראש

באותה קטגוריה נכנס גם המובייל. הוא יפה, מושקע, וההורים מרגישים שהתינוק המשועמם נהנה מהצורות שפועלות סביבו. ובכן, תוציאו את זה מהמיטה שלו. זה גורם תלות ואף מפריע את שלוות השינה בדיוק כמו הסרטונים והמוזיקה. המובייל הוא רעיון נהדר מעל שידת ההחתלה, כאשר התינוק מתחיל לאבד את הסבלנות אולם, מעל המיטה הוא מיותר בהחלט ואף מפריע. במיטה ישנים, לא משחקים.

אבל הוא לא נרדם על הבקבוק

הגורם הבא ידוע כגורם תלות, אך עדיין יש תיקון קטן שאני נדרשת לעשות כמעט בכל משפחה שאני מגיעה אליה. מסבירים לי שהתינוק אמנם אוכל את הבקבוק במיטתו לפני השינה אך לא נרדם איתו, או שההנקה שלפני השינה נעשית בחדר השינה שלו באור מעומעם אבל על כסא ו"הוא לא נרדם על הציצי!". אמנם התינוק לא נרדם בהאכלה, אך עצם העובדה שהיא מתבצעת בחדר ובאור מעומעם, יוצרת את הקישור בין האכלה ושינה. יש להאכיל בסלון, באור, לסיים את ההאכלה, לגשת לטקס השינה, לחדר ורק לאחר מכן להשכיב במיטה, כך שיצרנו הבדל של כ-10-15 דקות לפחות בין ההאכלה וההרדמה.

אבל לא נוח לו

גורם תלות נוסף ומורכב הוא התנוחה. תינוק שרגיל להירדם על הגב, אך למד להתהפך רק על הבטן ומתחיל לבכות ברגע שהוא מתהפך כי אינו יודע כיצד להתהפך חזרה לגב, זקוק לעזרת ההורה כדי להירדם. אז אנחנו ניגשים ועוזרים לו, כמובן. אנחנו לא נביא את התינוק לתסכול חסר תועלת, כל עוד אינו יודע להתהפך בכוחות עצמו. אולם חשוב לשים לב לשני דברים: הראשון, לא להפוך אותו באופן יזום לגמרי, כאילו היה תינוק שרק נולד. מגיל שישה חודשים תינוקות רבים כבר יודעים להתהפך ומי שלא יודע – יש לכוון אותו בהתהפכות ולעשות בשבילו חצי דרך ולא לעשות עבורו את ההיפוך המלא. כך, הוא ילמד להתהפך נכון וכן נעודד אותו לעשות זאת עצמאית. במקביל יש לומר "על הגב", כך שבעתיד הקרוב יספיק שנאמר "על הגב" כדי שיבין שהולכים לישון ועליו להתהפך בעצמו. שנית, כאשר נראה במהלך היום שהוא יודע להתהפך בכוחות עצמו, יש להפסיק לעזור לו להתהפך בלילה ורק לומר "על הגב".

תינוק ישן על שמיכה (צילום: Grafissimo, Istock)
תינוקות ישנים מעל השמיכה, תנו להם | צילום: Grafissimo, Istock

 

היזהרו משמיכות

פנו אלי הורים לפעוט בן שנתיים, אשר נרדם באמת עצמאית לחלוטין, אך מתעורר מדי פעם בלילה, והוריו נכנסים לחדר, מכסים אותו בשמיכה והוא חוזר לישון. הם לא הבינו מדוע הוא מתעורר שוב ושוב... ובכן, גורם התלות שלו היה להתכסות בשמיכה. כן, כן. הרי גם כך רוב התינוקות ישנים מעל השמיכה ולא מתחתיה (כמו בנותיי), והשמיכה באמת מיותרת. הנחיתי אותם כיצד להגיב נכון להתעוררויות ולהפסיק לכסות אותו בשמיכה בלילה. בלילה הראשון הוא צעק בכעס "שמיכה! שמיכה!" וההורים הופתעו לראות שהיא אכן הפכה להיות גורם תלות. תוך כמה לילות הוא הפסיק להתעורר ולדרוש את השמיכה כדי להירדם.

אשמח לשמוע מכם בתגובות לכתבה באילו גורמי תלות מעניינים ומקוריים נתקלתם.

*הכותבת שרי גלזר היא יועצת שינה ומנחת הורים

יש לך שאלות לשרי? את מוזמנת לכתוב לה

>>בפעם הקודמת: האם לנענע את התינוק?