שבועיים וחצי לתוך המלחמה, ושני הצדדים יורים ומפגיזים אחד את השני, כשישראל מוכנה בכל רגע לכניסה קרקעית ומכרעת לרצועה. אך לצד הלחימה הצבאית והפגיעה בתשתיות המחבלים, ישנה מלחמה אחרת לגמרי, מלחמת הפייק ניוז ברשתות, שאומנם לא באה לידי ביטוי בהפגזות ונשקים, אבל ההשפעה שלה קריטית לאחדות של הישראלים ולדעת הקהל העולמית על הפעולות הצבאיות. דני פלד ודרור גלוברמן דיברו ב"בזמן שעבדתם" על המלחמה של עובדות ונרטיב בזמן לחימה, והסיבה למה אנחנו בתור בני אדם נוטים לאמץ בקלות יתר פייק ניוז, גם שהעובדות מראות מציאות אחרת.

בימי הקורונה, כשתיאוריות קונספירציה וידיעות כוזבות תפסו תאוצה משמעותית ברשתות, יצאו מחקרים רבים שניסו להבין את עולם הפייק ניוז שהצליח לחדור לכל בית בעולם. את אותם מחקרים אפשר להשוות למה שקורה היום בזמן הלחימה, עם כמויות אין סופיות של מידע שקרי או שגוי. המחקרים חילקו את נושא הפייק לשלוש קטגוריות – מיסאינפורמציה, דיסאינפורמציה ומלאינפורמציה.

מיסאינפורמציה – מידע מוטעה או שגוי שמתפשט ללא כוונה לפגוע או לרמות

הדוגמה הכי מפורסמת זה דוגמת חדרי המדרגות והאנשים מבפנים שמצלמים דירות ובתים, דבר שהוביל לפאניקה בקרב ישראלים רבים. על אף שאין שום ביסוס לתיאוריה של איסוף המידע, תושבים רבים ומודאגים צילמו אנשים רנדומליים שצילמו משהו עם הפלאפון. החזרתיות על התיאוריה הפכה את זה ל"עובדה", על אף שהיה מדובר בעובדי ניקיון, עובד עירייה ועוד מישהי שרק צילמה את מקום החנייה שלה. אך חמאס שזיהה את כל תיאורית המשת"פים שרצה ברשת הישראלית, הדהד את חלק מהתיאוריה (לאו דווקא מצלמי הדירות) ונתן רובד נוסף לנרטיב השגוי ולאמינות הקונספירציה.

חשודים מחוץ לבניינים (צילום: mako)
פייק ניוז שהופץ ברשת | צילום: mako

דיסאינפורמציה – פרסום מידע שקרי במטרה לפגוע או לרמות

ה"טלגרף" סיכם בכתבה שפרסם, שאנחנו מפסידים במלחמה מול החמאס, כי הם הרבה יותר נבזים ומנוולים מאיתנו בדבר הזה, ואנשים לא יודעים את העובדות ועובדות לא באמת משנות להם. הדוגמה המובהקת זה הפצצת בית החולים, אולי אחת מפגיעות התודעה הגדולות שהיו לנו מאז תחילת הלחימה. ערוץ אלג'זירה, השופר של חמאס מול העולם, פרסם מיד אחרי הפגיעה בבית החולים, שישראל עומדת מאחורי הפגיעה ויש לפחות 500 אזרחים הרוגים. במקרה הזה, ערוץ BBC מיהר לאמץ את הנרטיב השקרי והפיץ את הידיעה, ובעצם יצר שילוב של דיסאינפורמציה עם מיסאונפרמציה, מה שהוביל לכאוס מוחלט. הידיעה פגעה אנושות בהסברה הישראלית והובילה לביטול פסגה אזורית עם המדינות הערביות ולהפגנות פרו פלסטיניות רבות. על אף שהוכח ונאמר שהפגיעה הייתה של הג'יהאד, הנרטיב השקרי שישראל היא אשמה עדיין נשמר אצל מי שזה מתאים לו.

זירת הפיצוץ מחוץ לבית החולים בעזה (צילום: רויטרס)
חניון בית החולים בעזה. הופצץ על ידי הג'יאהד האיסלאמי | צילום: רויטרס

מלאינפורמציה – עשיית מניפולציה ועיוות למידע מבוסס

הדוגמה הזאת אומנם לא נוגעת ישירות לחמאס, אבל בהחלט נוגעת לאפקט הפילוג אל מול הפייק. עם תחילת המלחמה, הפיצו על רשת "סאלח דבאח ובניו" שהם תומכים בחמאס ומתנגדים לפעולות של צה"ל, מה שהוביל לפגיעה מידית ברשת. אבל המציאות לגמרי הפוכה, אותה רשת סופרמרקטים תרמה מאות קילוגרמים של בשר עבור חיילי צה"ל, ועדיין עושה את זה. כיום הם בתביעה מול אלו שהפיצו את הידיעה השקרית, כשאחד מהם זה רשת סופרים מתחרה, שראתה הזדמנות לחסל מתחרה, ורכבה על הגל של המלאינפורמציה.

תרומת בשר של רשת סלאח דבאח לחיילים (צילום: באדיבות רשת סלאח דבאח ובניו)
המציאות: דבאח דואג לבשר בשביל חיילי צה"ל | צילום: באדיבות רשת סלאח דבאח ובניו

בשונה ממדינת ישראל, שאחראית לשמור על האמינות שלה מול העולם, בחמאס חסר החוקים והגבולות, מפיצים כמה נרטיבים שונים לעולם: מצד אחד הם גאים ברצח אזרחים ומפיצים את הסרטונים לאזרחים שלהם, מצד שני הם מנסים לטשטש את רצח האזרחים מול העולם ולהיראות רחמנים וטובי לב, מצד נוסף הם מראים את המסכנות שלהם ושל האזרחים שלהם מול ישראל. חמאס יורים נרטיבים סותרים לכל הכיוונים, בידיעה שאנשים סביבם שומעים ולוקחים את מה שהכי נוח להם להאמין בו באותו הרגע, מה שמשרת את האינטרס שלהם.

לצפייה בפרק המלא באפליקציית 12+ לחצו כאן

>> בזמן שעבדתם, פרק 147 - תוכנית הטלוויזיה משנות ה-80 שהולידה הנפקה ב-54 מיליארד דולר