העדכונים של ווינדוז 10

עוד שנה חלפה, עוד בעיה עם עדכוני המערכת של ווינדוז 10 במה שנהיה כבר כמו פק"ל סיכום שנה: מיקרוסופט מעדכנת את מערכת ההפעלה שלה וכולנו סובלים. בשנים קודמות משתמשים התלוננו על כך שהמערכת מעדכנת את עצמה בשעות לא נוחות, אז את זה היא תיקנה, אבל מוקדם יותר השנה היא השהתה את עדכון היוצרים של אביב 2018 משום שגילתה שהוא עלול להוביל למסך המוות הכחול, מה שגרם לדחיית ההפצה שלו ביותר מחודש.

באוקטובר האחרון, לעומת זאת, היא לא הצליחה להקדים את השערורייה, כאשר עדכון הסתיו של המערכת עולל פחות או יותר את הדבר הכי גרוע שהוא יכול לעולל ומחק למשתמשים קבצים אישיים, ולפעמים פרופילי משתמש שלמים. הגורם לבעיה היה משעמם למדי (מיקום מחדש של קבצים ותיקיות אישיות בכונן המערכת) ומיקרוסופט תיקנה אותו ושחררה מחדש את העדכון שבועיים אחרי, רק כדי לגלות סט שלם של בעיות אחרות כמו למשל מסך מוות כחול במחשבי HP, מסכים שמכוונים את עצמם לבהירות של 25 אחוז ומטה ורמקולים שמשתתקים פתאום. עושה רושם שמיקרוסופט לא מתגמלת מספיק את צוות המפתחים שלה שמתעלמים מבעיות, ואת צוות הנסיינים שלה שפשוט לא מדווח עליהן, כי אחרת אי אפשר באמת להסביר את כל הפדיחות האלה שנה אחר שנה. מה יהיה? כנראה שבדיוק מה שהיה.

הצחוק המרושע של אלקסה

ספרי ההיסטוריה יזכרו את 2018 כשנה שבה האינטליגנציה המלאכותית החלה במזימתה להשתלט על העולם, ובני האדם לא עשו כלום כי חשבו שמדובר באנקדוטות חביבות, אייטמים מצחיקים פה ושם שלא כדאי להתייחס אליהם ברצינות. ובכן, סביר להניח שהעוזרת הווירטואלית הראשונה שתנסה לבצע הפיכה תהיה אלקסה של אמזון, שנחשבת לעוזרת הכי מפותחת מבין כולן, וגם להכי מבוגבגת. בתחילת השנה נפוצו דיווחים על כך שמשתמשים החלו לשמוע את אלקסה מצחקקת להנאתה בלי שום טריגר, וחלקם טענו שמדובר בצחוק זדוני ומרושע שנשמע באמצע הלילה ומקריפ אותם למוות.

אמזון טענה כי הסיבה לכך היא שאלקסה שומעת בטעות צירוף מילים שנשמע כמו "Alexa, laugh", ובעקבות התלונות אף שינתה את הממשק כך שהפקודה הקולית הזו לא תגרום לצחקוק. אלא שבמקרים אחרים דווח כי אלקסה מקליטה שיחות שלמות בין אנשים ושולחת אותם למשתמשים אחרים על דעת עצמה, וכי מכשירי אלקסה חשופים לפריצות שמאפשרות להאקרים להשתמש בהם כמכשיר האזנה בכל חדר שבו הם נמצאים. כמו כן, היוטיוב מלא בסרטונים של אנשים שמקבלים מאלקסה תשובות מוזרות ולא קשורות לכלום, ושל ילדים שמתחילים לבכות שאלקסה לא מבינה אותם. ובנוסף לכל זה, אלקסה קיבלה השנה יכולות של התממשקות עם עוזרות וירטואליות אחרות כמו קורטנה, מה שאומר שהן יכולות לשוחח בינן ובין עצמן ולהחליף מידע. קשה לא לראות שמדובר בתחילתו של הסוף.

המפלה של פייסבוק

איפה להתחיל? אולי מכאן: השנה נפרדה פייסבוק ממייסדי שתי האפליקציות הגדולות ביותר שאותן רכשה, כאשר קווין סיסטרום ומייק קריגר מאינסטגרם עזבו בטריקת דלת בחודש ספטמבר האחרון, והשנה פרשו גם יאן קום ובריאן אקטון מוואטסאפ שאותה הקימו. אקטון אף חרך את כל הגשרים בדרך החוצה כאשר אמר בראיונות כי הוא מתחרט על מכירת החברה שלו לפייסבוק, כי בגד בפרטיות של משתמשיה ואף לקח חלק בקמפיין חברתי שקרא למשתמשים #למחוק-את-פייסבוק. אבל זה היה רק עוד ציון דרך שלילי אחד בשנה הקשה ביותר של פייסבוק בתולדותיה, שכללה גם עשרות תגליות של הפרות פרטיות ומכירת מידע, מאות תלונות על כך שהיא לא עושה מספיק כדי למנוע הסתה ולמגר דיבורי שטנה ברחבי העולם, ואלפי מקרים בהם משתמשים התנגחו ראש בראש עם מדיניות הצנזורה הכאוטית שלה והטעויות של האלגוריתם ה"חכם" שלה. התוצאות לא איחרו לבוא, בדמות נטישה המונית של משתמשים, ירידה תלולה במניות החברה וברווחיות שלה, ואינספור ביקורות מימין ומשמאל.

ובכל זאת, אם צריך לקרוא לנפילתה פייסבוק בשם קליט אחד, יהיה זה "קיימברידג' אנליטיקה" – חברת המחקר הבריטית שהתחילה את כדור השלג והובילה את מארק צוקרברג לקנות חליפה של ילד גדול ולהתייצב מול ועדת חקירה צולבת בקונגרס האמריקאי. בגדול, החברה יצרה קוויז פייסבוקי קליל של "אלה החיים הדיגיטליים שלך", אשר כל מי שמשתתף בו באמצע יום עבודה משעמם נאלץ לאשר לו לגשת לפרטי הפרופיל שלו. כך הצליחה החברה לקבל גישה בדלת האחורית למידע האישי של 87 מיליוני אמריקאים ולטרגט להם מסרים ייעודיים ב-2016 אשר קוראים להם להצביע לטראמפ. מאז נחשפו עוד המון מיני-פרשיות קטנות כאלו, במסגרתן חברות קטנות ואפילו גדולות כמו נטפליקס ואמזון השתמשו במידע של משתמשים כדי להשפיע על מה שהם רואים בפיד החדשותי שלהם.

פייסבוק טוענת שזה כבר לא קורה ובכל זאת, כמעט מדי שבוע זועקות הכותרות על פרצת אבטחה כזו או אחרת שמאפשרת דליית פרטים, או סתם על פרקטיקות לא הכי הוגנות כלפינו. במילים אחרות, אם עוד לא עברתם על פרופיל הפייסבוק שלכם ומחקתם כל זכר של מידע אישי, סטטוסים מסגירים, הודעות פרטיות ותמונות חושפניות, אתם בסיכון חדירה לפרטיות הרבה יותר גדול מאשר זה של המאגר הביומטרי.

 

פשיטת הרגל של מייסד האנדרואיד

טכנית מדובר בשלהי פלופ מהשנה הקודמת, אבל חברת Essential של מייסד אנדרואיד אנדי רובין עשתה השנה מספר צעדים נוספים לקראת הקבר ולמעשה היא כבר עם רגל אחת שם, כך שאפשר להכריז עליה רשמית כעל כישלון של 2018. זה התחיל עם ה-Essential Phone PH-1, טלפון הדגל של החברה שנכשל כישלון חרוץ ונמכר בהנחות הפסד של מאות דולרים, זה המשיך עם פיטורים של כ-30 אחוז מעובדי החברה, העמדת החברה כולה למכירה בחודש מאי האחרון, ביטול התוכניות להשיק מכשיר נוסף והשהיית העבודה על מוצר בית חכם נוסף, וכמובן שאפשר להכניס לפה גם את הרחקתו של רובין עצמו מהחברה עקב שערוריות הקשורות בהטרדה מינית. שמועות טוענות כי גם החברה תפגין נוכחות בתערוכת CES הבאה בלאס וגאס, זו תהיה נשיקת המוות האחרונה שלה. זה בסדר, לא נתגעגע.

סגירתה הסופית של גוגל פלוס

הנה עוד אירוע שטכנית התחיל להתגלגל לפני כמה וכמה שנים, אבל השנה ניתנה לו סטמפה סופית של כישלון: גוגל פלוס. זה היה כידוע הניסיון הגדול של גוגל להתחרות בפייסבוק לאחר הקמתה ולהיכנס לעולם הרשתות החברתיות, אבל די במהרה התברר שזו פינה אחת של האינטרנט שגוגל לא מסוגלת לשלוט בה. משום מה, השטות הזו שנקראה גוגל פלוס עדיין המשיכה להתקיים ללא סיבה נראית לעין, והשנה נתגלו שתי פרצות אבטחה שגרמו לפרטיהם של 52.5 מיליון איש להיות חשופים, פרטים כמו שם, גיל, תאריך לידה, סטטוס זוגי, כתובת מייל, כתובת פיזית ומקצוע. הפרצה השנייה, שלפי החברה עצמה הייתה פתוחה לרווחה במהלך שישה ימים שלמים, הובילה את החברה להכריז כי תגאל את הצמח הזה מייסוריו מוקדם יותר מהצפוי, תוך 90 ימים. מה שאומר שבחודש אפריל הקרוב היא כבר תמשיך לבזבז שטחי אחסון בשרתי החברה.

צניחת המטבעות הווירטואליים

נקדים ונאמר שאנחנו לא כלכלנים וייתכן שמדובר בחלק ממחזור החיים הטבעי של מטבע. אבל בכל זאת, המספרים לא משקרים והם די ברורים: לפני כשנה, ב-17 בדצמבר 2017, נסחר הביטקוין, שהוא המטבע הקריפטוגרפי הפופולרי ביותר, במחיר של יותר מ-20 אלף דולר. נכון לכתיבת שורות אלה, הוא נסחר בקצת יותר מ-4,000 דולר, וזאת לאחר שבחודשים האחרונים נפל לשיא שלילי של כ-3,000 דולר – ירידה של יותר מ-80 אחוז לעומת שיאו. הצניחה החופשית הזו השפיעה על מצבו של שוק הקריפטו הכללי, שהוא כרגע נמוך ב-84% משווי השיא של כ-830 מיליארד דולר שקבע בתחילת שנה.

אז אנחנו לא כלכלנים, והכל יכול להשתנות ואי אפשר לדעות וכו' וכו', אבל לפחות תדמיתית שוק שמוחק לעצמו 700 מיליארד דולר בפחות משנה נשמע כמו רחפן שאזלה לו הסוללה. התחזיות בוול סטריט פסימיות ורוב הפרשנים טוענים כי שיאו השלילי של המטבע עוד לפניו. אפילו אחד המשקיעים הראשונים בביטקוין, אריק פינמן בן ה-19, הצהיר לאחרונה שמבחינתו המטבע מת. ואם דור ה-Z כבר בחוץ...

עם זאת, לפי דוח המגמות האחרון של חברת אבטחת המידע ESET, כמות מקרי כריית וגניבת המטבעות הווירטואליים דווקא תמשיך לגדול בשנת 2019, בעיקר מכיוון שהתוקפים מכוונים את מתקפותיהם למכשירים חכמים ועוזרות קוליות חכמות כדי לבנות רשתות לכריית מטבעות וירטואליים. כי האקרים בי לייק האקרים, ואפשר אפילו לראות את זה כנשרים שעטים על הגופות ומנצלים את העובדה שזירת הקרב כבר ננטשה. על כל מקרה, באור הנוכחי, בהלת הביטקוין של תחילת השנה נראית כמו זכרון רחוק.

דעיכתה של HQ Trivia

בתחילה היה נדמה שיש פה להיט חדש שכאן כדי להישאר:  לפני כשנה וחצי השיקה חברת Intermedia Labs את האפליקציה HQ Trivia, משחק טריוויה בשידור חי פעמיים ביום שכולל 12 שאלות בלבד. שחקנים שמצליחים לענות על כל השאלות חולקים ביניהם את הפרס הכספי, שנע בדרך כלל בין 1,000 ל-8,000 דולר (לכל השחקנים יחד, לא לשחקן בודד). אם הצלחתם לזכות הכסף יעבור לחשבון ה-PayPal שלכם. אם לא - תמיד תוכלו לנסות במשחק הבא. האפליקציה כיכבה בכל רשימות הטופ 10 בחודשי ינואר ופברואר השנה, התהדרה במיליוני משתמשים ביום, ורבים כינו אותה כחלוצה הראשונית של המדיה החדשה. כיום? היא מדשדשת ברשימות איפשהוא בין מקום 250 ל-500, והשימוש בה צנח לאחוזים מזעריים מימי התהילה שלה.

מה בדיוק קרה? שילוב של כמה גורמים. קודם כל, ההתלהבות הראשונית מן הסתם דעכה, בדיוק כפי שקרה לאפליקציות רבות לפניה כמו אנגרי בירדס, פארמוויל, Draw Something, קנדי קראש, פוקימון גו ובקרוב מאוד גם פורטנייט. אבל גם מריבות בין שני המייסדים מאחורי הקלעים על אסטרטגיית ההמשך לא תרמה: מאחורי HQ עמדו ראס יוספוב וקולין קרול, שיצרו בזמנו גם את Vine. יוספוב, שכיהן כמנכ"ל בשנה הראשונה, הוחלף לפני כמה חודשים על ידי קרול לאחר מאבק שליטה ממושך. אלא ששלטונו של קרול היה בעייתי (עובדים התלוננו על יחס קשוח במיוחד) וקצר – לפני כשבועיים הוא נמצא מת בדירתו כתוצאה ממנת יתר של סמים. אז יוספוב לקח חזרה את המושכות והוביל את החברה תחת חסות של גוגל. מאז ניסתה החברה להשיק משחק חדש בשם HQ Words - אותו עיקרון רק כמו גלגל המזל – אבל בינתיים, איך לומר, הוא רחוק שנות אור מהפסגה.

אייפון XR

בחרנו להתמקד באייפון החדש של אפל, אבל זו למעשה חוליה אחרונה בשרשרת כישלונות שחוותה החברה הזו השנה. זה התחיל משאריות הבלאגן של האטת הטלפונים הישנים מהשנה שעברה, במסגרתו נאלצה החברה להוזיל את מחיר החלפת הסוללות החדשות, ולשחרר כלי שמאפשר למשתמשים לבדוק את מצב הסוללה שלהם.

לאחר מכן הושק ההומפוד, הרמקול ה"חכם" של החברה שהתגלה כמאוד מוגבל על ידי סירי ולא הצליח להשיג דריסת רגל ראויה בשוק הרמקולים החכמים. בנוסף, מגנון הפרפר במקלדות המקבוק פרו התגלה כתקול ודביק באופן מעצבן במיוחד, מה שהוביל את החברה לשדרגו במנגנון חדש בחודש יולי האחרון. כמו כן, המטען האלחוטי של החברה, ה-AirPower, אשר נחשף לציבור לפני למעלה משנה עם הבטחה שיושק במהלך 2018 טרם ראה אור, ויש הטוענים כי לעולם לא יראה עקב בעיות התחממות קשות שנתקלה בהן החברה בזמן פיתוחו. ממש לאחרונה התעוררה שערורייה נוספת בדמות מכשירי האייפד פרו החדשים, שחלקם הגיעו מכופפים מהמפעל, כאשר תגובת החברה הרשמית הייתה "שטויות, זה בסדר גמור ולא נחליף לכם".

אבל אין ספק שהכישלון הכי מכאיב (כלכלית) של החברה השנה היו מכשירי האייפון XR שהושקו בחודש אוקטובר האחרון ומהר מאוד התבררו כלא רצויים ואפילו דחויים על ידי הציבור. הביקורות דווקא שיבחו ברובן וטענו כי מדובר במכשיר די משתלם, אבל הקהל הרחב לא הצליח כנראה להבין למה לו להעדיף אותם על פני מכשירי האייפון X וה-XS, במיוחד תמורת תג מחיר של 750 דולר שרק בעולם הפנימי של אפל נחשב כזול. התוצאה הייתה דיווח אחר דיווח של הורדת התחזיות וקיצוצים בקו הייצור של המכשיר, כמו גם אסטרטגיית מכירות אגרסיבית ביותר מצד אפל. מניית החברה נמצאת כיום בשפל מקומי ומעמד טריליון הדולר, בו נגעה אפל בשנה החולפת, נראה כרגע כמו חלום נוסטלגי רחוק.

ולסיום, תקלות בממשק של נטפליקס הן משהו שאפשר לסמוך עליו בכל שנה, כמו זו שהשוותה בין אלמו להיטלר, או זו שהמליצה על הסרט של ג'סטין ביבר תחת קטגורייה של סרטים עם דמות נשית חזקה. אבל צירוף המקרים האומלל הזה שקרה השנה כמעט הביא לתקרית דיפלומטית עם בית המלוכה הבריטי, ודי ברור למה:

תקלת ממשק נטפליקס