זה קרה בליל שבת לפני כמה שבועות; ג', סוחר סמים מהפזורה הבדואית בנגב והבולטים שבהם בתחום הברחות החשיש והמריחואנה, החליט להרהיב עוז וללעוג למשטרת ישראל. הוא פרסם בטיקטוק סרטון שבו הוא מבריח עשרות שקי חשיש. עוקביו של ג' מיהרו להגיב, וביניהם היו גם חוקרי יחידת הטיקטוק של משטרת המחוז הדרומי.

"לא היה שום זיהוי של סוחר הסמים בסרטון. כלום. זה כמו לבנות פאזל של אלף חלקים בלי לדעת מאיפה להתחיל. הפעלנו את כל אנשי מערך המודיעין והסייבר שלנו. כל השוטרים והקצינים במחוז פעלו כדי לנתח את הסרטון", אומרת בגאווה רפ"ק מ', קצינת מודיעין במחוז הדרומי של משטרת ישראל שמובילה את היחידה לחקירת פשעים בטיקטוק. "אחרי כמה ימים עצרנו את סוחר הסמים. הוא היה כל כך מופתע מהמעצר. הוא לא הבין איך הגענו אליו", היא מוסיפה.

גם מ', צעיר אחר מהנגב, החליט להראות לכולם שהוא מעל החוק; בדרכו מים המלח לצומת שוקת בנגב, הוא תיעד את עצמו נוהג במהירות שיא של 310 קמ"ש. כמו ג', גם הוא מיהר לפרסם את מעלליו בטיקטוק וזכה לתגובות אוהדות. אלא שגם הפעם חוקרי יחידת הטיקטוק נכנסו לתמונה.

"חוץ מלוח השעונים לא היה לנו שום דבר. זו הייתה עבודת נמלים. שישי, שבת, חגים עובדים מסביב לשעון כדי לאסוף כל פתית מידע וליצור תמונה שלה אחת שתוביל למעצרו של הנהג", הסבירה רפ"ק מ', "לקח לנו כמה ימים טובים לאתר אותו. הוא לא האמין שהגענו אליו מלוח שעונים ומד מהירות בלבד".

"הם רצו להראות שהם לא פוחדים מהמשטרה"

העבריינים בישראל גילו את הרשת החברתית הסינית לפני חצי שנה; תוך זמן קצר היא הפכה למגרש המשחקים החדש שלהם. במשך תקופה ארוכה הופצו מדי יום עשרות סרטונים של הברחות סמים מהגבול עם מצרים, עבירות תנועה מסכנות חיים, השחתת כלי רכב משטרתיים, התעללות בבעלי חיים וזיוף שטרות. עבורם הייתה זו דרך להוכיח את אוזלת היד של כוחות האכיפה בישראל.

מפקד המחוז הדרומי, ניצב יורם סופר, הורה על הקמת יחידת הטיקטוק לפני שלושה חודשים. ביחידה פועלים כיום עשרות שוטרים שמסייעים לצוד את העבריינים; היחידה אמנם שייכת למחוז הדרומי, אך היא מאתרת גם פשעים שמתרחשים בצפון ובמרכז הארץ ומעבירה אותם לטיפול המחוזות הרלוונטיים.  

"בניגוד לפייסבוק ולאינסטגרם, העבריינים השתמשו בטיקטוק כדי להתרברב במעשיהם. הם רצו להראות שהם לא פוחדים מהמשטרה ולבצר את מעמדם בתור עבריינים חזקים ועוצמתיים", ממשיכה רפ"ק מ', שהפכה בקיץ האחרון לאימת העבריינים. "מצד שני, הם נתנו רעיונות לצעירים להיות כמוהם. כשהבנו שהם שם החלטנו שאנחנו נלמד את העניין ולא נוותר להם. לא ניתן לעבריינים לפגוע בביטחון תושבי הדרום ובאיכות חייהם".

רפ"ק מ' טיקטוק (צילום: דוברות משטרת ישראל)
רפ"ק מ'. המעבר מתחום משאבי אנוש לתחום המודיעין היה חד | צילום: דוברות משטרת ישראל

לפני שנכנסה לתפקידה כראש היחידה, רפ"ק מ' הייתה בכלל קצינה באגף משאבי אנוש; את הסוויץ' לתחום המודיעין היא עשתה רק לפני כמה חודשים. "זה היה מעבר חד מאוד", היא חושפת. "השפה במודיעין היא שונה מהשפה במשאבי אנוש. יש הרבה קודים. למדתי את עולם המודיעין במשך כמה חודשים. זה עולם מרתק ומאתגר ובכל יום לומדים משהו חדש".

"פעילות היחידה הוכיחה את עצמה"

בחודשי עבודתם נתקלו חוקרי היחידה בתופעה חמורה נוספת: עבריינים שמציגים לראווה כסף מזומן, אותו השיגו באמצעות סחר בסמים והלבנות הון. "אנחנו רואים יותר ויותר סרטונים של עבריינים שמתגאים בערימות הכסף שיש להם או במכוניות היוקרתיות שבהן הם נוהגים. כשאנחנו מאתרים אותם ומבינים שהכסף וכלי הרכב הושגו באופן לא חוקי, הטיפול עובר גם לרשות המיסים. גם היא גורם חשוב במלחמה בפשע לצד המשטרה", מוסיפה מ'.

"הם מבינים שאנחנו יכולים להגיע אליהם בכל מקום. פעילות היחידה הוכיחה את עצמה. אנחנו כל יום יושבים ובודקים את הסרטונים. לא פעם המידע שאספנו סייע ליחידות אחרות באיסוף מודיעין על עבריינים, שמובילים בהמשך למעצרם ולחשיפת מעורבותם בפרשות חמורות", מסכמת רפ"ק מ'.

לא סביר שיחידת הטיקטוק היא-היא זו שגרמה לעבריינים לחזור לתלם; ייתכן שהם בסך הכל נמנעים מלתעד את עצמם וממשיכים בסורם מחוץ לרשת החברתית. כדאי לזכור שטיקטוק היא האפליקציה הפופולרית ביותר בקרב בני נוער, וצמצום הנוכחות של עבריינים ופושעים הוא הכרחי כך או אחרת.