טיקטוק היא הרשת החברתית הכי מדוברת בימים אלה; למעשה, ישנם כאלה שמייחסים לה ולאלגוריתם הבעייתי שלה את העימותים האחרונים בישראל בין אזרחים ערבים ויהודים. עזבו את אינתיפאדת אל אקצא, הפעם מדברים על אינתיפאדת טיקטוק. אך כמה מכירים את חברת האם בייט דאנס (ByteDance), ואת ג'אנג יימינג (Zhang Yiming), האיש שייסד אותה ועמד בראשה עד השבוע האחרון?

יימינג בן ה-38 הוא אחד האנשים העשירים בסין, כשסוכנות הידיעות הכלכלית "בלומברג" מעריכה את הונו בכ-44 מיליארד דולר. אך למרות הפרופיל הגבוה של החברה שבראשה הוא עמד עד לא מזמן, ועל אף ההתעשרות המהירה, מדובר באיש ששומר היטב על פרטיותו – ודואג להישאר הרחק מאור הזרקורים. מעט ידוע גם על אשתו, מלבד העובדה שאין לשניים ילדים.

יימינג, יליד מחוז פוג'יין (Fujian) להורים בשירות האזרחי, החל את לימודיו במסלול למיקטרואלקטרוניקה ולאחר מכן השלים תואר ראשון במדעי המחשב. הזינוק שלו היה מטאורי: אחרי הלימודים הוא החל לעבוד בסטארטאפ בתחום הנסיעות, ותוך שנתיים הוא כבר הוביל צוות של כ-50 בני אדם. אחרי שפיתח את כישוריו כמנהל – ואחרי תחנה קצרה במיקרוסופט – הוא הקים את בייטדאנס, חברת האם של טיקטוק.

בייט דאנדס הוקמה בשנת 2012 ושווה היום 250 מיליארד דולר. האפליקציה הראשונה עסקה בתחום אחר לגמרי, ושימשה כאגרגטור חדשות המבוסס על מנוע החיפוש הסיני Baidu. כעבור ארבע שנים הושקה המקבילה הסינית של טיקטוק, Douyin – והשקתה הבינלאומית של טיקטוק, אחרי המיזוג עם Musical.ly באוגוסט 2018, הפכה אותה למפלצת שהדירה שינה מעיניהם של הרגולטורים ושל שירותי הביטחון ברחבי העולם.

"אין לי את הכישורים הנחוצים למנהל"

בניגוד לענקי רשתות חברתיות צבעוניים כמו ג'ק דורסי, יימינג עושה רושם של איש אפור למדי; זה די מפתיע, בהתחשב בעובדה שטיקטוק היא רשת חברתית שכל כולה על טהרת הפאן (ותכנים קיצוניים ואתגרים מסוכנים). כך היא הצליחה לאתגר את אינסטגרם ואת סנאפצ'אט ולהפוך לרשת החברתית המועדפת על פני נוער. גם יימינג מודע לדיכוטומיה – ולמעשה, זו הסיבה שהוא הכריח את עצמו לייצר סרטוני טיקטוק. "במשך תקופה ארוכה, רק צפיתי בסרטונים בלי ליצור אותם לעצמי, מאחר שזה מוצר שמיועד לצעירים", אמר לעיתון South China Morning Post. "רק אחר כך חייבנו את כל חברי צוות ההנהלה ליצור טיקטוקים בעצמם. הם חייבים לעבור רף מסויים של לייקים, אחרת הם צריכים לבצע שכיבות סמיכה. זה היה צעד גדול עבורי".

עזיבתו של יימינג את טיקטוק הפתיעה רבים. רק לפני חודשים ספורים היא עמדה בפני משוכה משמעותית, כשהנשיא טראמפ איים לחסום אותה ומדינות במערב האשימו אותה בריגול לטובת סין. כעת, אחרי שביידן נבחר לנשיא וחסימת טיקטוק ירדה מהפרק, נראה שהאפליקציה הייתה בדרך הנכונה להפוך למעצמה אמיתית. אלא שדווקא כעת, המייסד והמנכ"ל החליט לפרוש מתפקידו.

לפי סוכנות הידיעות רויטרס, הוא הודיע לעובדים שהוא פשוט לא מרגיש שיש לו את מה שצריך כדי להמשיך ולעמוד בראש החברה. "אני לא חברותי במיוחד ומעדיף להיות לבד ולגלוש באינטרנט, לקרוא, להאזין למוזיקה ולתכנן תוכניות. האמת היא שאין לי את הכישורים הנחוצים למנהל אידאלי". לפי הדיווחים, הוא לא יעזוב את החברה – אלא רק יעבור לתפקיד שבו אין לו ממשק ניהולי עם בני אדם נוספים. עם אחזקות בחברה שעומדות על 24 אחוזים, אנחנו מעריכים שהוא מסודר.