התחקירים שהתפרסמו לאחרונה במגזין מאקו ובחי בלילה מדאיגים אנשים רבים. באמת לא נעים לחשוב שפייסבוק מצותתת לשיחות שלנו, קוראת את הצ'אט שלנו ויודעת להציג לנו פרסומות שכאילו מכירות אותנו יותר טוב מעצמנו - ולא פעם מביכות אותנו.

ריגול? אנחנו לא אוהבים את זה. אילוסטרציה | צילום: Moira Clunie

אז נכון, כפי שהזכרנו לא פעם, תמיד תוכלו לסגור את החשבון אם תרגישו שנמאס לכם לחשוש שכל דבר שאתם עושים מתועד - אבל כמונו, אתם הרי לא רוצים לסגור את החשבון, אלא להשתמש בו בלי להרגיש שהוא מרגל אחריכם.

הנה כל מה שצריך לעשות כדי לחיות עם חשבון פייסבוק בלי לחשוש מההשלכות:

1. כבו הרשאות

אחד החששות העיקריים שעלה לאחרונה הוא שפייסבוק מקשיבה לכל השיחות שלנו כל עוד הסמארטפון לידנו, ומשתמשת במה שאנחנו אומרים כדי להתאים לנו פרסומות. חשש נוסף ויותר ותיק הוא שפייסבוק יודעת איפה הייתם ומה עשיתם, בזכות מעקב אחר מיקומכם דרך ה-GPS במכשיר. כפי שאמר ביבי: החלק הראשון לא נכון והחלק השני לא יהיה. אבל כל מה שאתם צריכים למנוע את כל זה אם יש לכם מכשיר אנדרואיד עדכני הוא להיכנס לתפריט ההגדרות > "אפליקציות" (Apps) > למצוא את פייסבוק ופייסבוק מסנג'ר (עשויות להופיע בעברית תחת מ' ו-פ' או באנגלית תחת F ו-M), כל אחת בתורה > ללחוץ על "הרשאות" (Permissions) ולכבות כל מה שאתם לא רוצים שלאפליקציה תהיה אליו גישה - במקרה הזה, מיקרופון ומיקום.

השלכות: כיבוי הרשאת גישה למיקרופון ומיקום ימנע מכם לבצע שיחות חינם באמצעות פייסבוק, לשלוח הודעות קוליות לחברים, לדווח במה אתם צופים או למה אתם מאזינים כרגע ולבצע צ'ק-אין מהיר במקום בו אתם מבלים.

2. נקו את הפרופיל שלכם

אתם לא יודעים את זה, אבל החברים שלכם והעמודים שלהם עשיתם לייק לוקחים חלק בהתאמת הפרסומות אליכם - למשל, אם עשיתם לייק לדף של NEXTER, פייסבוק 

היכנסו מדי פעם לרשימת החברים שלכם על ידי לחיצה על כפתור התפריט (שלושה קווים, בראש המסך באנדרואיד או בתחתית באייפון) באפליקציה ואז "חברים" (Friends) או כניסה לפרופיל שלכם באתר ולחיצה על "חברים" (Friends).

לחצו על המילה "חברים" לצד שמם של חברים שאתם רוצים לוותר עליהם ובחרו "בטל חברות" (Unfriend).

אותו דבר כדאי לעשות עם רשימת הלייקים שלכם, שזמינה באתר פייסבוק תחת הפרופיל שלכם > "עוד" (More) > "פריטים שאהבתי" (Likes). לחצו על המילה "אהבתי" (Liked) לצד שם עמוד שאתם רוצים לוותר עליו ולחצו "לא אהבתי" (Unlike).

3. בטלו את סנכרון אנשי הקשר

קיבלתם הצעה לחבר שבמקרה הוספתם בדיוק לאנשי הקשר בטלפון כדי לצ'וטט בוואטסאפ? במקרה הזה לא מדובר אפילו בתיאוריית קונספירציה - פייסבוק ממש מכריזה על כך שהיא משתמשת בסנכרון עם המכשיר שלכם כדי להציע לכם כחברים את כל האנשים שנמצאים בספר הטלפונים שלכם, כולל האינסטלטור שהזמנתם לפני שנה.

כדי לכבות את סנכרון אנשי הקשר, היכנסו לאפליקציית פייסבוק מסנג'ר ולחצו על ציור האיש בסרגל העליון (אנשי קשר) ואז גללו למטה ולחצו על People.

כבו את Sync contacts.

4. נקו את רשימת תחומי העניין שלכם

השלב הבא אחרי התנתקות חד-צדדית מכל ההרשאות, החברים והעמודים שפייסבוק מנתחת אתכם לפיהם הוא ניקוי כל המידע שהצטבר עליכם בפייסבוק. היכנסו לעמוד "העדפות מודעות" (Ad Preferences) והתחילו למחוק תחומי עניין שאינכם מעוניינים שפייסבוק ישמור.

למידע נוסף על השימוש בעמוד התאמת הפרסומות

5. אמצעי מניעה

עכשיו, אחרי שפתחתם דף חלק, שמרו עליו. אל תעשו לייקים מיותרים - אפילו לא לתגובות מצחיקות של חברים על סטטוסים של אחרים. הסיבה היא שפייסבוק תבין מכל לייק כזה שאתם מתעניינים בנושא הפוסט או בדברים אחרים שמעלה הפוסט - שאינו חבר שלכם אך עשיתם לייק לתגובה עליו - מתעניין בהם.