עמוד הפייסבוק טלגראס נסגר על ידי הרשת החברתית עקב "עידוד לשימוש בסמים שמנוגד לכללי הקהילה של פייסבוק". בעמוד היו כ-25,000 לייקים והוא אינו זמין לצפיה בכלל. בנוסף, מייסד רשת טלגראס, עמוס סילבר, נחסם לתקופה של 30 ימים. סילבר וחבריו להפעלת העמוד ערערו לפייסבוק, ושוקלים מה עוד יעשו.

טלגראס היא רשת ערוצים וקבוצות באפליקצית טלגרם, שבה ישראלים רוכשים סמים ומוכרים אותם בשנתיים האחרונות, בניגוד לחוק ותחת אפה של המשטרה. האחרונה מדי פעם מצליחה לתפוס סוחרים, אבל לרוב לא עוצרת את התופעה. בשנה האחרונה, על פי נתונים של מפעילי הרשת, הישראלים קנו 4 טון וויד מ-4,659 סוחרים, בשווי של יותר מרבע מיליארד שקלים.

פייסבוק, מצידה, מאוד נוקשה בתנאי השימוש שלה בכל הנוגע לסמים. אסור לפרסם מכירה שלהם, גם במדינות שבה צריכה וסחר של מריחאונה הם חוקיים. הרשת אף חסמה לאחרונה פרסומת של עיתון קנאביס, שרצה לגייס כספים לבג"צ שיקרא לא להפליל צרכנים. הפרסומת לא עודדה שימוש בסמים, אבל פייסבוק לא אישרה אותה.

מחפשים גראס ברחובות תל אביב (צילום: רחלי רוטנר, NEXTER)
מחפשים גראס ברחובות תל אביב | צילום: רחלי רוטנר, NEXTER

"אנחנו לא מוכרים שום דבר ולא מחלקים שום דבר בעמוד הפייסבוק", אומר בן שיף מטלגראס, "יש פה עניין של הנגשה של מידע, אין עניין למכור לאף אחד שום דבר", הוא אומר, "כל הרעיון הטלגראס היה להתחיל לגליזציה מהקרקע. החלק השני הוא הפעילות ברשתות החברתיות, וזה מיועד לקידום הלגליזציה באמצעות םרוקיטים ורעיונות וכתבות והצפה של מידע ותוכן. אין לזה קשר לסחר עצמו".

אבל האם בעיסוק בקבוצה בנושאי סחר, אין לפייסבוק קייס? "אם אני כותב פוסט איך אתה צורך את הסמים שלך בבאנג תעשה לייק בג'וניט תעשה לב, אז זה גם מעודד צריכה, אבל זה לא משהו שלא קורה במאות אם לא אלפי עמודי פייסבוק אחרים גם בישראל. אבל פייסבוק בעצמה לא מכירה את הנהלים שלה ואת האלגוריתם ואיך הוא עובד ולכן יש להם פדיחות כמו העוגות הכושיות והקוקסינלים שנמחקו".

טלגראס אירגנה אירועי חפש את המטמון ובהם שלחה אנשים לחפש 23 שקיות גראס שהוחבאו ברחבי תל אביב. בגלל הבעתיות של העניין, התחרות הפכה לחיפוש שוברי מתנה לרשת. זו התמונה שרואים בראש העמוד שנמחק. "תמונה של שובר כזה – זה שלא שחילקתי אותו בפייסבוק. שמתי תמונה, כמו שאתה שמת תמונה, בכתבה ב-NEXTER, של מישהו שמחפש. לא עשינו פעילות לחלוקה בפייסבוק. רק פרסמנו ברשת את הפעילות עצמה. אנחנו לא עושים שום דבר שלא עשו לפנינו".

עוד על מריחאונה והטכנולוגיה שסביבה, הערב בספיישל התוכנית next, בשעה 23:20, קשת 12