תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן (צילום: קשת 12)
תמונת עמוד תכנית דרור גלוברמן | צילום: קשת 12

השדרוג הכי חשוב באייפון 15 הוא לא יוזמה של אפל. הוא לא קרה בגללה, לא היא חשבה עליו. למעשה היא נלחמה בו. נלחמה והפסידה, ולכן השדרוג הזה חדר לכל האייפונים החדשים. 

הכוונה לשקע הטעינה כמובן. הכבל של החשמל. אפל נפרדה משקע הטעינה והנתונים שהיא המציאה - ונאלצה ליישר קו עם שקע שכל העולם עובד איתו. מכה כואבת לאגו, ולא פחות כואבת לכיס. כי אפל עשתה עד כה המון כסף ממכירת כבלי הטענה, ציוד תואם וגם ממכירת רישיונות לאחרים לייצר כבלים כאלה. 

מי שהצליח לכופף את יצרנית הטלפונים העשירה, המגניבה והנחשבת בעולם - הם כמה אנשי חוק אפרוריים ועבשים, נושאי טייטל לא מגניב בכלל כמו "רגולטור", חליפות חסרות שיק, שיער דהוי ומבטא מצחיק. כל מה שעובדי אפל לא. 

אבל מה, הרגולטורים האפרוריים לא נבהלו מהחבר'ה המלוקקים מאפל. העיניים שלהם היו ממוקדות על המטרה: טובת הציבור האירופאי, וטובת העולם. שקע טעינה ייחודי לאייפון וכבל יקר לא משרת את הלקוחות, לא כשיש אלטרנטיבה טובה וזולה: ה-USB-C, השקע שאומץ על יד כל שאר העולם ומטעין עכשיו כמעט כל מכשיר או גאדג'ט בעולם, מלפטופ ועד אוזניה דרך פנסים, רמקולים, טלפונים, אייפדים וצעצועים. אין סיבה שהלקוח ישלם יותר, ואין סיבה ש-11 אלף טון כבלי טעינה טובים לגמרי יזרקו למזבלות באירופה מדי שנה. בשליש מהמטענים לא נעשה כלל שימוש מפתיחת האריזה ועד הפח.

אחרי אפל - התור של גוגל

וזו צריכה להיות רק ההתחלה. 

נכון שזו התערבות גסה בשוק החופשי. אבל לאלץ לקוחות של אפל לרכוש כבלים יקרים ולא חיוניים - גם זו התערבות. בארה"ב זה עוד יותר בוטה. לאייפונים יש שם נתח שוק של כ-60 אחוזים משוק הסמארטפונים. לחלק מהלקוחות אין אופציית נטישה אמיתית מפאת עיסוקם. אפשר לחייב את אפל להציע יותר תחרות, יותר אפשרויות לצרכן, ולדרוש לעצמה פחות שליטה ופחות הכנסות. וזה בדיוק מה שהאירופאים עשו עם שינוי שקע הטעינה. 

בעוד האירופאים שינו את ההיסטוריה של אפל, ארה"ב מנסה לעשות אותו הדבר לגוגל. הצעד המרכזי עכשיו הא המשפט שנפתח השבוע, ובו ינסו התובעים - ממשלת ארה"ב להוכיח שגוגל צברה את כוחה האדיר בעזרת עבירות על החוק. עבירות שעשתה תוך ניצול מעמדה כמונופול בשוק. 

בעסקי החיפוש מחזיקה גוגל 90% קטנים. מה שקשה זה להוכיח שמונופול הזה מזיק לצרכנים, כי בניגוד לכלל המוצרים של אפל, גוגל מחלקת את מוצריה בחינם לציבור. אז איפה הנזק? מי אמר שזה רע? 

אחת הטענות היא שהנזק שגוגל מסבה לעולם הוא מחסום בפני התחרות והחדשנות. כי איזה אידיוט יקרא תיגר וייצא להתחרות בחברת ענק שמחזיקה 90% מנתח השוק וכל כך הרבה כסף וכוח פוליטי.

מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי ולוגו החברה (צילום: Ron Jenkins/Getty Images, Sergei Elagin/Shutterstock. עיבוד: tech12)
מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי ולוגו החברה | צילום: Ron Jenkins/Getty Images, Sergei Elagin/Shutterstock. עיבוד: tech12

משחק המונופול

הפעם האחרונה שבה התנהל משפט כזה נגד ענקית טכנולוגיה השנה הייתה 1998. גוגל רק נוסדה, ומשרד המשפטים תבע את מיקרוסופט, ששילבה בתוך הווינדוס שלה הכל: מתוכנת פקס ועד דפדפן אינטרנט - וככה בעצם מינפה את הדומיננטיות שלה במערכות הפעלה כדי להשתלט על שווקים נוספים. 

בבית המשפט הולך הממשל לתקוף את הדרך שבה גוגל מבצרת את כוחה ומונעת תחרות. למשל, בעזרת שורה של הסכמים, למשל עם אפל עם סמסונג, שמבצרת את גוגל כמנוע החיפוש האוטומטי של המכשירים שהן מייצרות. כמובן, בתמורה לתשלום של עשרות מיליארדי דולרים בשנה. על הדרך, היא גם מבטיחה לעצמה זרם של מידע פרטי של הלקוחות, ששומר על עסקי הפרסום שלה יעילים ומבטיח לה זרם הכנסות. 

גוגל הצליחה "לשכנע" את סמסונג שלא לפנות לספקית חיפוש אחרת, לא בטוח שהיה לה קשה. אחרי הכל, היא זו שמייצרת גם את מערכת ההפעלה אנדרואיד, שבלעדיה הסמסונגים הם מקסימום מעמד לספרים. והנה, אומרים התובעים, מונופול שמשתמש בכוחו כדי לקדם את עצמו. 

גוגל מצדה אומרת: נכון, שילמנו כדי להיות מנוע החיפוש האוטומטי בסמארטפונים רבים. אבל כמה קשה למשתמש להחליף למנוע אחר? ארבע לחיצות על המכשיר. זה כל המחסום בפני המשתמשים להחליף את גוגל. וחוץ מזה, אומרת גוגל, התחרות בענף החיפוש יותר סוערת מכפי שנדמה. נכון שאין לאף אחד מנוע חיפוש כמו שלנו - אבל רבים מחפשים את מבוקשם ישר בטיקטוק או באמזון. 

גוגל מצדה כבר התמודדה לאחרונה עם תביעה בגין התנהגות אנטי-מונופולית, וקנסות בגובה מיליארדי דולרים באירופה סביב טענה דומה - התנהגות מונופולית אלימה. היא מתמודדת גם בחזית הבינה המלאכותית, שם מצליחה OpenAI להוות לה סכנה של ממש. 

התובעים מטעם ממשלת ארה"ב טוענים שזה התיק המשפטי שיחרוץ את גורל האינטרנט. הם צודקים, אבל הוא יחרוץ גם את גורלה של גוגל - שעלולה לספוג מכה כלכלית מיתוגית קשה, כולל פירוק אפשרי של החברה, בדומה להצעות שעלו במשפט של מיקרוסופט לפני 20 שנה. למעשה, כל תוצאה שאליה יגיע בית המשפט תהיה דרמטית מאוד גם עבור אמזון, מייקרוסופט, אפל ומטא. ענקיות הטכנולוגיה שהתנפחו כלכלית ללא גבולות בעשורים האחרונים, השתלטו על שווקים שונים וגילו שאין מי שיעצור אותם. 

המשפט הזה יהיה דרמטי מאוד גם לארה"ב. כי אם המדינה החזקה בעולם לא מצליחה לאכוף את החוק על חברות ענק שהתנפחו למימדי מפלצת, זה אומר משהו על כמה היא באמת חזקה. בטח יחסית לכמה פקידים האירופאים האפרוריים.

מדינה ברוורס

בעוד ארה"ב נלחמת את הקרב של אתמול מול גוגל, ואירופה כבר עסוקה בקרב של מחר על הבינה המלאכותית, בישראל דממה. כאן מותר לענקיות הטכנולוגיה לעשות לנו הכל. וזה לא הולך להשתנות בקרוב.