המועמד הדמוקרטי ג'ו ביידן השלים השבוע בהצלחה את הטיפוס הארוך שהוא מנהל כבר מגיל 29 אל פסגת הקריירה הפוליטית האמריקנית - נשיאות ארצות הברית. ביידן הביס את יריבו, הנשיא המכהן דונלד טראמפ, וייכנס לבית הלבן כנשיא ה-46 בחודש ינואר בניסיון לשנות את אמריקה כפי שהתגבשה בארבע השנים האחרונות. ביידן בן ה-77 יהפוך לאדם המבוגר ביותר שהושבע אי פעם לתפקיד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בקמפיין האחרון שלו, ראש בראש מול טראמפ, הצליח ביידן לשמור על יציבות בסקרים ועל יתרונו. הקורונה הפכה לנושא המרכזי בבחירות וביידן הצליח להציב את עצמו כמנהיג אחראי ושקול שמוכן למשימת השיקום של אמריקה מהמגפה. הוא נתפס בקרב תומכיו כמי שיספק יציבות לארצות הברית, אחרי קדנציה נשיאותית סוערת. ביידן הקפיד להציב את עצמו כניגוד מוחלט לטראמפ: כשקיבל את המועמדות לנשיאות בחודש אוגוסט, ביידן הדגיש את רגשות החמלה וההגינות. הוא שב והתבטא נגד טראמפ - "אני אהיה בעל הברית של האור, לא של החושך". 

הנשיא היוצא טראמפ לגלג על ביידן לכל אורך קמפיין הבחירות. הוא קרא לו "ג'ו הישנוני", הציג את ביידן כסנילי לא יציב נפשית וכמועמד שמנוצל על ידי השמאל הקיצוני בארצות הברית. ביידן מנגד האשים את טראמפ בכניעה למשבר הקורונה ותקף אותו בנושאים מהותיים כמו הכלכלה הקורסת בארצות הברית וכן הטיפול במיליוני המובטלים כתוצאה מהמשבר.

ביידן והמסכה. הלילה (צילום: רויטרס_)
התעקש על מסכה, ביידן | צילום: רויטרס_

לאורך כל הקמפיין היה קשה לתפוס תמונה של ביידן ללא מסכה. הוא נמנע מעצרות בחירות המוניות והסתפק בפגישות מצומצמות מאוד או שיחות זום. טראמפ מנגד לעג לו על ההחלטה לעטות מסכה והפך את היחס למגפה לנושא פוליטי. "אנחנו במאבק על נפשה של האומה הזו", אמר ביידן והוסיף כי הוא לא יכול לצפות באמריקה ממשיכה לארבע שנים נוספות של טראמפ. 

ביידן בחר בסנאטורית קאמלה האריס, שאביה הוא מהגר מג'מייקה ואמה מהגרת מהודו, לרוץ עמו כסגנית הנשיא. הוא הפך אותה לאישה השחורה הראשונה ואדם הראשון ממוצא אסייתי שיכהן בתפקיד סגן הנשיא. האריס בת ה-56 צעירה מביידן כמעט בדור שנים. 

הפעם זה יקרה: הפוליטיקאי הוותיק יוביל את ארה"ב

ג'ו ביידן החל את כהונתו בת 36 השנים בסנאט האמריקני כשהיה בן 29, הגיל הצעיר ביותר שבו אפשר לרוץ לסנאט, וייצג את מדינת דלאוור. כבר בשנת 1988 הסנטור הצעיר ידע שיום אחד ירצה להתמודד על הנשיאות. הוא אפילו ניסה את כוחו הפוליטי במרוץ, אבל לבסוף פרש. 20 שנים לאחר מכן הוא עשה ניסיון נוסף, אבל דווקא אז המריא לצמרת המפלגה והמערכת הפוליטית האמריקנית סנאטור כובש בשם ברק אובמה. הנשיא האפרו-אמריקני הראשון ניצח ומינה את ביידן בעל הניסיון העשיר - לסגנו.

כשנשבע לתפקיד סגן הנשיא בפעם השנייה ב-21 בינואר 2013, כבר היו לחישות בקרב הדמוקרטים על ריצה לנשיאות. לפני שנה וארבעה חודשים הכריז ביידן רשמית בפעם השלישית שהוא נכנס למרוץ לבית הלבן, ובנאומו אמר: "אנחנו נמצאים במלחמה על נשמתה של האומה הזו. ערכי הליבה של האומה הזו. מעמדנו בעולם, הדמוקרטיה שלנו, כל מה שהפך את ארה"ב למה שהיא נמצא על כף המאזניים".

חותמים על התכנית הכלכלית (צילום: ap)
ביידן ואובמה. הפכו להיות שותפים קרובים שהפגינו זוגיות נדירה שארה"ב לא ראתה בין נשיא וסגן נשיא | צילום: ap

אחרי עשרות שנים של ניצחונות ושל טרגדיות, של מחמאות ושל מחלוקות, האיש המכונה לעיתים קרובות "הדוד ג'ו", ביידן עשה זאת ונבחר לנשיא ה-46 של ארצות הברית.

איש משפחה מסור

ג'וזף רובינט "ג'ו" ביידן ג'וניוק הוא קתולי שנולד בסקרנטון, פנסילבניה וספג כמה מהלומות במהלך חייו. הראשונה הייתה כשרק נבחר לסנאט, כאשר אשתו ובתו נהרגו בתאונת דרכים ושני בניו בקושי שרדו אותה. "קיבלתי שיחת טלפון: אתה חייב לחזור הביתה, אשתך ובתך הרגע נהרגו. משאית התנגשה בהן והרגה אותן. הבנים שלך אולי לא ישרדו", בישרו לו בשיחה שבוודאי לא ישכח.

סגן הנשיא ובנו (צילום: רויטרס)
"בו היה נשמתי, בו היה המצפון שלי". ג'ו ביידן ובנו המנוח | צילום: רויטרס

לכהונתו בסנאט הוא הושבע בבית החולים ליד מיטת ילדיו. כאב יחיד עשה מדי יום את הדרך מדלאוור לוושינגטון הבירה וחזור ברכבת, כדי לנסות להיות כמה שיותר עם בניו, האנטר ובו. הנסיעות האלו הדביקו לו את התואר "אמטרק ג'ו" על שם חברת הרכבות הלאומית. הסנאטור החביב התחתן שוב, ומנישואים אלו נולדה לו בת. הוא נוטה להיתפס בציבור האמריקני כאיש משפחה מאוד מחויב.

ההחמצות

בתקופתו בסנאט כיהן כיושב הראש של ועדת החוץ ושל ועדת המשפט בקונגרס. יחסי החוץ של ארה"ב זו המומחיות שלו, זה גם מה שהוביל את הנשיא אובמה לבחור בו לתפקיד סגן הנשיא. מערכת היחסים שלו עם הנשיא אובמה לא הייתה מושלמת מההתחלה והנשיא לא מיהר לתמוך בו. "אני מאמין שהוא עשוי להיות מוכן, אבל לפי שעה איני מאמין שהוא מוכן. נשיאות אינה תפקיד שמאפשר הכשרה 'תוך כדי עבודה'", אמר אובמה. "אני עומד מאחורי ההצהרה הזו".

ובכל זאת הוא נבחר. כאשר אובמה הזמין אותו להיות סגן נשיא, אמר לו ביידן: "אני רוצה רק דבר אחד: להיות היועץ הבכיר שלך. אני אהיה נאמן לכל החלטה שאתה תקבל, אבל אני רוצה להיות האיש האחרון בחדר לפני שתקבל את ההחלטה". אובמה הסכים לתנאים האלו, וכך הם הפכו להיות שותפים קרובים שהפגינו זוגיות נדירה שארצות הברית לא ראתה בין נשיא וסגן נשיא.

האנטר ביידן ואביו (צילום: רויטרס)
ג'ו ביידן ובנו האנטר, שמונה לדירקטור בחברת הגז האוקראינית "בוריסמה" לאחר שהאב מונה לתפקיד סגן הנשיא | צילום: רויטרס

לקראת תום כהונתו של אובמה בבית הלבן ב-2015, בוושינגטון תהו האם גם הפעם ביידן יצטרף למרוץ, מהמקפצה של תפקיד של סגן נשיא, וינסה להתמודד מול הילרי קלינטון על המועמדות במפלגה הדמוקרטית לנשיאות. אז פקד את ביידן אסון נוסף - בנו הבכור בו שהיה קרוב אליו במיוחד מת אחרי מאבק בגידול סרטני בראשו. "הרבה מכם מכירים אותו כסנאטור בולט, אני מכיר אותו כאב מדהים וסב אוהב. אדם שמיהר לדלאוור מיד לאחר ההצבעה האחרונה כדי לא לפספס משחקים שלי ושל אחי", סיפר בעבר בו ביידן על אביו. אחרי מותו של הבן אמר ביידן: "בו היה נשמתי, בו היה המצפון שלי". הכאב והאבל היו אחת הסיבות שהחליט בסוף שלא להתמודד: "לצערי, אני מאמין שאין לנו די זמן להרים קמפיין מנצח למועמדות".

ההסתבכויות

מלבד הדמות המשפחתית, ביידן ידוע גם בפליטות הפה המפורסמות שלו. "אני מכיר אותך כל כך טוב שאתה רוצה שאפסיק כי זה מביך אותך", הוא אמר לנשיא אובמה. "זו תכנית גדולה מזוינת", הוא אמר על תכנית הבריאות שלו. "דניס, מה שאני הכי אוהב בך זו אשתך", הוא אמר לחבר צוות. על רודי ג'יליאני הוא אמר ש"יש רק שלושה דברים שהוא מכניס במשפט: שם עצם, פועל ו-11/9. אין שום דבר אחר". הוא גם ביקש מאדם על כיסא גלגלים לעמוד, כדי שיוכל לראות אותו טוב יותר ועוד שלל אמירות שנויות במחלוקת.

כאשר ביידן הכריז על הצטרפותו למרוץ לנשיאות של 2020, שורה של נשים טענו כי נגע בהן באופן שאינו הולם. "הגבולות של ההגנה על מרחב האישי השתנו, ואני מבין את זה. אני אהיה הרבה יותר מחושב ומכבד כלפי מרווח אישי", אמר "הדוד ג'ו" שנוהג לחבק - לעיתים בצורה לא ראויה.

ג'ו ביידן וקמלה האריס (צילום: CNN SOURCE)
ג'ו ביידן יחד עם המועמדת לסגנית קמלה האריס | צילום: CNN SOURCE

את הטענות של טרה ריד, שעבדה איתו בסנאט בשנות ה-90, ביידן הכחיש. ריד טענה: "הוא הניח את ידו תחת בגדיי. זה קרה בבת אחת - הוא הניח יד אחת מתחת לחולצתי, והשנייה, לבשתי חצאית והוא העביר אותה במורד החצאית ואז העלה אותה".

פרשייה נוספת שצצה הייתה מינוי בנו האנטר לדירקטור בחברת הגז האוקראינית "בוריסמה", בה השתכר 50 אלף דולרים בחודש, לאחר שהאב מונה לתפקיד סגן הנשיא ועסק ישירות בענייניה של אוקראינה.

אחרי התחלה די צולעת השנה בפריימריז באיווה, כשכולם כבר הספידו גם את הניסיון השלישי שלו, ביידן הצליח לסחוף את מדינות הדרום ביום שלישי הגדול, ותוך כדי הקורונה להפוך להיות המועמד של המפלגה הדמוקרטית ומי שהצליח עם סגניתו - קמלה האריס לכבוש את הבית הלבן ב-3 בנובמבר. ביידן בן ה-77 יהיה הנשיא המבוגר ביותר שנבחר אי פעם, מה שמעלה ספקולציות כי אולי לא יבקש בחירות חוזרות בשנת 2024.