מאמצי החילוץ (צילום: AP)
אבדה התקווה למציאת ניצולים נוספים | צילום: AP

יממה לאחר האסון, התקווה למציאת ניצולים מקריסת המכרה בטורקיה הולכת ואוזלת. בני המשפחות ממתינים בדריכות ובחשש לקבלת הבשורה הרעה מכל - מות יקיריהם. אחותו של אחד הנעדרים, שצפתה בצוותי החילוץ, אמרה כי היא "נאחזת בכל שביב תקווה. ניצוץ קטן שהוא חי - זה כל מה שאני מבקשת". במקביל, יצאו מפגינים רבים לרחובות טורקיה אתמול (ד'), מחו נגד תפקוד הממשלה וקראו לראש הממשלה ארדואן "רוצח" ו"גנב".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הצעירה, שאחיה מריים בן ה-22 לא יצר קשר עם משפחתו, טענה כי "חבר שלי שמע שאחי בבית החולים, וביקשתי מהחברים ללכת ולחפש אותו". "לא שמענו מאחי עדיין, אבל ראינו צילום שלו באחת מתחנות הטלוויזיה". הוסיפה אחותו של מריים. "אנחנו בטוחים שזה הוא, אבל אז הבנו שהוא נשלח חזרה למכרה כצוות חילוץ. רוב חבריו נחלצו, אבל אנחנו לא יודעים איפה הוא". 

בשל העומס הרב בבתי החולים, ייתכן כי חלק ממשפחות הפצועים לא עודכנו על הטיפול, ובלב הבהלה רבים מנסים למצוא את קרובי משפחתם. שר האנרגיה הטורקי טנר יילדיז אישר כי מניין הקורבנות עלה ל-274, מתוכם 196 כבר הובאו למנוחות. אמין גולסן, אמו של העובד הנעדר מהמט גולסן בן ה-31, סיפרה כי בנה עובד במכרה כבר חמש שנים. היא הביעה חשש מהנורא מכל, וקראה בבכי: "בני הלך! מהמט שלי!", אך אחותה, מקבולה דאג, ניסתה להרגיעה והביעה תקווה כי "בעזרת האל יחלצו אותו".

העימותים באיסטנבול (צילום: רויטרס)
העימותים באיסטנבול | צילום: רויטרס

"בעזרת האל, יוציאו אותם"

במרחק לא רב מאתר החילוץ והחיפוש אחר הנעדרים, החלו בחפירה של שורת קברים חדשה בבית הקברות המרכזי בסומה. מאות השתתפו בהלווייתם של שישה כורים נוספים, ובכו בצער רב על מות יקיריהם. טרם ידוע כמה כורים בדיוק שהו במכרה בעת האסון, מכיוון שהשריפה פרצה בזמן החלפת המשמרות.

על פי דיווחים במדינה, לפחות מאה בני אדם עדיין מוגדרים כנעדרים, על בסיס פניות המשפחות של עובדי המכרה. ראש הממשלה ארדואן, שזכה לביקורת רבה ומחאות סוערות שהאשימו אותו באחריות לאסון, העריך כי כ-120 עובדים עדיין נמצאים בתוך המכרה: "בעזרת האל, יוציאו אותם. לזה אנחנו מחכים".

במהומות באיסטנבול התעמתו כוחות הביטחון עם אלפי מפגינים, כשהם מנסים לפזר אותם באמצעות רימוני גז מדמיע וזרנוקי מים. המפגינים הזועמים, שמחו על אוזלת ידה של הממשלה בכל הנוגע לאכיפת חוקי הבטיחות בעבודה, חבשו על ראשם כובעים של כורי פחם, שעליהם הותקנו נורות ראש קטנות והניפו את דגלי האופוזיציה. המפגינים קראו לממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן להתפטר.

המפגינים קראו לממשלה להתפטר (צילום: רויטרס)
המפגינים קראו לממשלה להתפטר | צילום: רויטרס

"זוהי לא תאונת עבודה - זהו רצח"

מוקדם יותר נערכה "הפגנה שקטה" בעיר, בהשתתפות כ-30 בני אדם, ששכבו על הרצפה ושתקו כאות מחאה על תפקודה של הממשלה הטורקית. בהפגנה נוספת שהתקיימה באיסטנבול, הדליקו המוחים נרות לזכרם של הנספים באסון, וקראו בסיסמאות שונות בגנות רשויות השלטון. "נשרוף את הרוצחים עם אותם פחמים שבלעו הכורים" ו-"זוהי לא תאונת עבודה - זהו רצח". המחאה לא פסקה גם בזמן שראש הממשלה הטורקי ביקר במקום האסון, סמוך לעיירה סומה, והכריז על שלושה ימי אבל. מספר בני אדם שהיו באותה עת במקום השליכו אבנים לעבר פמלייתו והחלו לצעוק לעברו "רוצח" ו"גנב".

הפיצוץ הקשה אירע במכרה במחוז מניסה, כ-70 קילומטרים מצפון לאיזמיר. בדיקה ראשונית העלתה כי הגורם לתאונה הוא ככל הנראה תקלה בשנאי החשמלי - שהובילה לפיצוץ.

בשעת התאונה שהו במכרה לפי ההערכות כ-787 בני אדם, מתוכם קרוב ל-300 הצליחו לצאת בשלום. התאונה התרחשה בעומק 2 קילומטרים מתחת לאדמה. הפיצוץ והשריפה בעקבותיה גרמו להשבתת המעלית המעלה את הכורים לפני הקרקע, והכורים נלכדו כשהאש מכלה את החמצן שמתחת לקרקע במהירות.

הפגנות באיסטנבול בעקבות האסון במכרה (צילום: רויטרס)
המשטרה השתמשה בגז מדמיע | צילום: רויטרס

ישראל הציעה סיוע בחילוץ הכורים

במד"א הציעו לארגון הסהר האדום הטורקי סיוע בכל שיידרש בנוגע לאסון המכרה. דובר מד"א זכי הלר אמר כי "הצענו לשלוח לא רק סיוע לנפגעים, אלא גם לשלוח צוותים המוכשרים לטפל באסון המוני. העברנו להם מכתב ואנחנו נערכים להגיש כל סיוע לפי דרישות הטורקים, אם יידרשו".

הדיווחים הראשונים היו על מספר הרוגים נמוך בהרבה, אולם מספר הקורבנות עולה בהתמדה, ובממשל באנקרה חוששים כי האסון יסתיים עם מספר הרוגים שיגיע לכמה מאות בני אדם. 76 פצועים באסון פונו לקבלת טיפול בבתי החולים.

מאמצי החילוץ בסומה (צילום: רויטרס)
מאמצי החילוץ בסומה | צילום: רויטרס

נשיא המדינה שמעון פרס שיגר אתמול איגרת תנחומים לנשיא טורקיה עבדולה גול, בעקבות אסון קריסת המכרה. במכתב הביע הנשיא את תנחומי העם בישראל לעם הטורקי, והציע את עזרת המדינה בחילוץ העובדים, שנלכדו תחת הריסות המכרה. "אני מבקש להביע את תנחומיי העמוקים לך ולארצך בשם עם ישראל", כתב פרס באיגרת ששלח למקבילו.

"אנו מוכי הלם נוכח אובדן החיים של אנשים תמימים בשגרת עבודתם, מחשבותינו עם העם הטורקי", הוסיף הנשיא. "בזמנים קשים כאלו על כולנו לעשות ככל שניתן בכדי לעזור אחד לשני, ישראל מציעה את עזרתה לטורקיה בכל שיידרש בשעה זו. אנו מתפללים לזכר הקורבנות ולמען משפחותיהם, למען הצלתם של הלכודים, ולמען החלמה שלמה לפצועים. אנא קבל את רחשי ליבי בשמי ובשם אזרחי מדינת ישראל".