החשש בישראל מאיום הגרעין האירני: שיחות הגרעין בין אירן למעצמות חודשו אתמול בווינה וכבר נראה כי אין התקדמות של ממש, ושני הצדדים עומדים בפני מבוי סתום. בישראל מוטרדים מכך מאוד ומתקשים לקבל את הגישה הבלתי נחרצת מצד האמריקנים - ולכן מפעילים לחץ בערוצים השונים בניסיון להשפיע על המצב, כך פרסמנו אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית". במקביל, גם בכירים אירופים מתוסכלים ומציבים אולטימטום לאירן, שלפיו "אם עד סוף השבוע אירן לא תביע את רצינות כוונותיה - זו תהיה בעיה".

החזרה לשיחות הגרעין - סיקור N12:

כך מנסה ישראל להוביל להסכם משופר

בזמן שהמשא ומתן נמשך, ישראל מעבירה בימים האחרונים מידע מודיעני רב למדינות שמשתתפות בשיחות. מדובר בניסיון ללחוץ על המעצמות ולשים את כל מה שניתן על השולחן - וכך לחשוף את הכוונות האמיתיות של טהרן. בדרך זו מקווה ישראל להביא להסכם טוב ככל הניתן, שבו אירן תישאר ללא צנטריפוגות מתקדמות. אך ההערכה כרגע היא פחות אופטימית - נראה שאירן תמשיך למרוח את הזמן כדי להעשיר אורניום.

גורם ביטחוני מזהיר: "אם הסנקציות יוסרו - האירנים מגיעים לסף יכולת לבנות פצצה בתוך חצי שנה"

גורם ביטחוני אמר הערב לחדשות 12 על רקע החשש בישראל, כי "אם הסנקציות יוסרו ולא יהיה הסכם, האירנים מגיעים לסף יכולת לבנות פצצה בתוך חצי שנה. ואז לא נותר לישראל אלא לקחת את גורלה בידה".

האולטימטום של אירופה לאירן

עושה רושם שרמת התסכול בקרב האירופים שעוברים מהחדר שבו נמצאים האמריקנים לחדר שבו נמצאים האירנים גבוהה. למרות שבאירופה מאוכזבים מהתוצאה ומציבים אולטימטום, האירנים ממשיכים להתעקש שלא יוותרו על הצנטריפוגות המתקדמות שצברו מאז שטרמפ פרש מהסכם הגרעין.

שר החוץ יאיר לפיד נפגש היום בצרפת עם הנשיא עמנואל מקרון ואמר כי אסור להסיר את הסנקציות. לפיד קרא לאיום צבאי אמיתי, שלגישתו ימנע מאירן להמשיך במרוץ לגרעין. 

על רקע החשש מהסלמת העימות האזורי עם טהרן, באיחוד האמירויות מתייחסים לנושא ברצינות ומדגישים כי למרות השותפות שלהם לדאגה על המדיניות האירנית, הם מנסים להרגיע את הרוחות. אנוואר גרגאש, יועצו הדיפלומטי של נשיא איחוד האמירויות, אותת היום לישראל ואמר כי "עימות הוא לא הדרך להתקדם".

"אנו שותפים לדאגות באזור בנוגע לאירן, אבל אפילו אם שיחות הגרעין ישיגו תוצאה חיובית - הן לא יטפלו בכל הדאגות בנוגע למדיניות של אירן", הוא אמר כפי שדווח ברויטרס. לדבריו, דיאלוג ושיתוף פעולה כלכלי הם חלק מהצעדים שבאמצעותם ניתן לבנות אמון עם אירן, אך דרוש לכך זמן.

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צילום: AP

מוקדם יותר היום שר החוץ של אירן חסין אמיר-עבדאללהיאן קיים שיחת טלפון עם עמיתו באמירויות, עבדאללה בן זאיד, ושוחח עימו על הידוק שיתוף הפעולה בין המדינות. בתוך כך, משלחת של איחוד האמירויות צפויה לבקר באירן בקרוב - כחלק מהמאמץ לשפר את היחסים בין שתי המדינות, שלאחרונה הלכו והתערערו - בשל המתיחות, המתקפות הימיות במפרץ הפרסי והסכמי הנורמליזציה בין האמירויות לישראל.

חידוש שיחות הגרעין - כל הפרטים

לאחר קיפאון של כחמישה חודשים, חודשו אתמול בווינה שיחות הגרעין בין והמעצמות. נציגי ארה"ב, שכזכור פרשה מההסכם בשנת 2018, לא זוכים לשבת בחדר המשא ומתן. עם החזרה לשיחות הגרעין קבעה אירן דרישות גבוהות במיוחד למען חזרת האמריקנים לשיחות וכמובן למען הסכמה מחודשת על פרטי תוכנית הגרעין שלהם. עד אז, הנציגים האמריקנים נמצאים בווינה, אך שוהים בחדר נפרד ומנסים להשפיע על השיחות מרחוק.

היום נמשכו השיחות, לאחר שאתמול, בתום דיון קצר של כשעתיים, יצאו הצדדים והודיעו כי הם אופטימיים ומגלים אווירה חיובית. נציג אירן לשיחות, סגן שר החוץ עלי באגרי קני, הבהיר כי השיחות הן אומנם המשכם הישיר של ששת הסבבים הקודמים שנערכו עד לחודש מאי, אולם הן לא בהכרח מחייבות את הממשלה החדשה שנכנסה לתפקידה בחודש אוגוסט. "הסבבים הקודמים הם רק טיוטה, לא הסכם חתום ומחייב והכול עדיין בר-שינוי", אמר לכלי תקשורת באירן.

האירנים דורשים מהאמריקנים דרישות גבוהות, ובהן הסרה של כל הסנקציות נגדם, כולל כאלו שהוטלו עוד הרבה לפני פרישתו של הנשיא הקודם טראמפ מן ההסכם. בין הסנקציות שמהן דורשים בטהרן לחזור נמצאות גם רבות שכלל אינן קשורות לפרויקט הגרעין, כמו כאלה העוסקות בעניינים של זכויות אדם – וגם אם בממשל ביידן יחליטו להסירן – צפוי הדבר להיתקל בקשיים רבים בקונגרס. 

_OBJ

מאז שנחתם הסכם הגרעין המקורי בשנת 2015 עברו הרבה מים בנהר, וכנראה שגם נוסף הרבה מאוד אורניום מועשר למאגרים האירניים. בנוסף, בוושינגטון ובטהרן יושבים נשיאים וממשלים חדשים, בעלי אינטרסים אחרים. אחד הנושאים שככל הנראה לא השתנה בעניין זה הוא העמדה הישראלית. למרות חילופי הממשלות, גם הפעם ממשיכים הבכירים הישראלים לנסות ולגייס את המעצמות נגד הסכם עם אירן. אתמול הבהיר שר החוץ לפיד במהלך ביקורו בלונדון כי "אירן גרעינית תביא את כל המזרח התיכון למרוץ חימוש גרעיני. העולם חייב למנוע את זה והוא יכול למנוע את זה באמצעות סנקציות הדוקות יותר ופיקוח הדוק יותר".

 >> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן 

גם ראש הממשלה בנט ושר הביטחון בני גנץ תקפו אתמול את חזרת המעצמות לשיחות עם אירן. בנט פנה אתמול למדינות המערב ואמר: "אל תיכנעו לסחטנות הגרעינית של אירן". בנט טען שאירן מגיעה למשא ומתן בווינה במטרה להסיר את הסנקציות בתמורה ללא כלום כמעט, כך לדבריו. שר הביטחון הוסיף כי "לזמן שעובר חייב להיות מחיר שיתבטא בסנקציות כלכליות ופעולות צבאיות, בכדי שהאירנים יעצרו את המרוץ הגרעיני ואת התוקפנות האזורית".