שיחות הגרעין בין אירן והמעצמות התחדשו הערב (שני) בווינה. השיחות שהחלו הערב הן הסבב השביעי של השיחות, לאחר 5 סבבים שהתקיימו לפני הבחירות לנשיאות אירן בחודש יוני, ונעצרו במשך כמעט חצי שנה לאחר בחירתו של אברהים ראיסי.

באירן שבים ומדגישים את דרישתה המרכזית בסבב השיחות הנוכחי – והיא הסרתן המוחלטת של כל הסנקציות שהטילה עליה ארה"ב, כולל סנקציות שהוטלו עוד לפני תקופתו של דונלד טראמפ – הנשיא שהחליט על הנסיגה מההסכם בשנת 2018. לצד הדרישה המלאה להסרת הסנקציות דורשים בטהרן גם לקבל הבטחות מוצקות לכך שארה"ב לא תפעל בעתיד כפי שנהג טראמפ – ולא תיסוג עוד מכל הסכם שיתקבל.

הערב אמרו גורמים אירנים המעורבים בשיחות בווינה כי "חזרת ארה"ב להסכם הגרעין תהיה חסרת משמעות אם לא יתקבלו הבטחות שימנעו את החוויה המרה מן העבר". עוד הבהירו אותם גורמים עם פתיחת השיחות כי "חלון ההזדמנויות הנוכחי לא יישאר פתוח לעד", ובכך למעשה הבהירו כי לא ימתינו להחלטת ארה"ב בעניין עוד זמן רב.

פגישת המעצמות עם אירן בשיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס, רויטרס_)
צילום: רויטרס, רויטרס_

למרות דרישותיה הנרחבות של אירן מארה"ב, אשר ספק אם ביכולתו של ממשל ביידן לעמוד בהן, הנציגים האמריקנים כלל אינם נוכחים בחדר השיחות בין אירן והמעצמות בווינה. בזמן שנציגה הבכיר של אירן, סגן שר החוץ, עלי באגרי קני, נועד עם נציגי רוסיה, סין, בריטניה, צרפת וגרמניה – הנציגים האמריקנים נמצאים רק בחדר סמוך – וממתינים להתעדכן התפתחויות השיחות. כל זאת קורה בשל העובדה שארה"ב כבר אינה חלק מההסכם – מאז ההחלטה של טראמפ לסגת ממנו.

בישראל ממשיכים לתקוף את חזרת המעצמות לשיחות המשא ומתן עם אירן, ודוחים בתוקף אפשרות לחזרה להסכם משנת 2015. שר הביטחון בני גנץ התייחס לכך בטקס מעבר אמ"ן לנגב כי "לזמן שעובר חייב להיות מחיר שיתבטא בסנקציות כלכליות ופעולות צבאיות, בכדי שהאירנים יעצרו את המירוץ הגרעיני ואת התוקפנות האזורית". על הדרישה הישראלית להמשיך בסנקציות נגד אירן הוסיף : "העם האירני אינו האויב שלנו, אזרחי אירן, הנאנקים תחת מחסור חמור במים, חשמל ופרנסה – הם קורבן של משטר ששם את שאיפתו להיות הגמון קיצוני באזור ובעולם, על חשבונם. אנו אומרים להם כי החיים בעוני אינם גזירת גורל".

 גנץ הוסיף והתייחס לאפשרות שישראל תבחר באפשרות של תקיפה צבאית ואמר: "איננו מתנגדים לשיחות, אך אסור לתת יד למריחות. איננו מתעלמים מהצורך הבין-לאומי והאזורי להגיע לפתרון מול האירנים, אך איננו פותרים את עצמנו כמדינת ישראל חזקה ועצמאית, מלהעמיד את הפתרונות שלנו להגן על עצמנו במו ידינו, כשנחליט שכך צריך לעשות". על רקע זה דיבר גנץ גם על ההכנה הצבאית של ישראל למאבק באירן ואמר: "בימים אלו, צוותים ישראלים חולקים עם ידידותינו בעולם מידע מודיעיני המצביע על המשך הדהירה של אירן לגרעין, תוך הפרת ההסכם שבתוקף עם מדינות אירופה".

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
המתקן הגרעיני בנתנז | צילום: AP
נפתלי בנט במסיבת עיתונאים על הזן החדש (צילום: מוטי מילרוד, פלאש/90 )
צילום: מוטי מילרוד, פלאש/90

שר החוץ יאיר לפיד התייחס לחידוש השיחות ואמר הערב בהצהרה משותפת עם ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון בלונדון: "החברות בינינו התבטאה לאחרונה בהחלטת הממשלה להכריז על החמאס כארגון טרור. חברותנו תבוא לידי ביטוי בחודשים הקרובים בנחישות המשותפת שלנו למנוע מאירן להשיג נשק גרעיני, בכל מחיר. ישראל תמיד תגן על עצמה, אבל אנחנו יודעים שאנחנו לא לבד. והיד שלנו מושטת לשלום".

מוקדם יותר שיגר ראש הממשלה בנט מסר תקיף למעצמות ואמר: "אל תיכנעו לסחטנות הגרעינית של אירן". בנט טען שאירן מגיעה למשא ומתן בווינה במטרה להסיר את הסנקציות בתמורה ללא כלום כמעט, כך לדבריו.

"לא רק שאירן תשמור על תוכנית הגרעין שלה – הם יקבלו עליה תשלום", אמר בנט. "אירן לא מסתירה את כוונותיה. לפני ימים אחדים, הפיקוד הבכיר של הכוחות המזוינים של אירן הכריז: 'לא ניסוג מהשמדת ישראל. אפילו לא מילימטר אחד'. רק השבוע המשטר האירני ירה בבני עמו שלו ברחובות אספהאן כיוון שהעזו למחות על מחסור המים במדינתם".