"יש עלייה משמעותית בקצב רעידות האדמה בישראל, עלייה דרמטית", אומר ל-N12 ד"ר אסף ענבל, סיסמולוג בחוג לגיאו-פיזיקה באוניברסיטת ת"א. ואכן, מאז תחילת החודש פקדו את האזור 6 רעשים שהורגשו בעיקר בצפון הארץ אבל גם במרכזה. האחרונה שבהם התרחשה היום (רביעי) כ-81 קילומטרים מצפון מערב לחופי נהריה, בעוצמה 4.5. בכל האירועים לא נרשם נזק משמעותי ולא היו נפגעים. המומחים מסכימים שזה רק עניין של זמן עד שרעידת אדמה חזקה תפקוד את האזור, והם גם מסכימים שאנחנו ערוכים בצורה לא מספיק טובה. מרשות החירום הלאומית - שאחראית לתאם בין הגורמים השונים בהיערכות והתמודדות עם רעידות אדמה - לא נמסרה התייחסות.

"זה רק עניין של זמן עד שתגיע רעידה חזקה יותר אשר עלולה להסב לנו נזק ענק", מזהיר ערן רולס יו״ר מרכז הבנייה הישראלי. "ועדי הבתים במיוחד של השיכונים חייבים באופן בהול, כבר היום להתאגד, להזדרז ולצאת בדחיפות למכרזי התחדשות עירונית. יש פה סכנה ברורה ומידית והכתובת כבר על הקיר. הפתרון הוא התאגדות של דיירים הבלוקים בראשי ועדי הבניינים ויציאה מהירה לפרויקטים של פינוי בינוי. הריסת הבינוי הישן והרעוע ובניית ביניים חדש בתקנים המחמירים המאפשרים עמידה כל הבניין בעת רעידת אדמה. אנו עלולים למצוא עשרות אלפי אנשים קבורים תחת ההריסות של הבלוקים ויהיה פה הרוגים רבים".

יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס אמר בוועדת הפנים ואיכות הסביבה שהתקיימה בשבוע שעבר: "אם רוצים להביא פתרון אמתי ממשלת ישראל צריכה להעביר מיליארדים. אחרת זה לא יעבוד. הפריפריה לא תוכל להתקדם מטר בלי תקציבים מהממשלה לחיזוק מבנים. היום יש כ-800 אלף יחידות דיור שנמצאות בסכנה. ללא תקצוב של מיליארדים לא נוכל לטפל במבנים ישנים במקרה של רעידות אדמה או התקפות טילים".

במרכז השלטון המקומי דורשים בין היתר מהמדינה תקצוב לחיזוק מוסדות חינוך בפריפריה שנמצאים בסכנת רעידות אדמה, ומימון פרויקט התחדשות עירונית ביישובים באזור השבר הסורי אפריקאי. עד כה לא נראה שבאוצר יסכימו לדרישות והשביתה מחר תתקיים כמתוכנן. במשרד האוצר סירבו להגיב לדרישות.

ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי (צילום: דוד סקורי)
ערן רולס, יו״ר מרכז הבנייה הישראלי | צילום: דוד סקורי

גיא דוננפלד, מנכ"ל איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים מסכים ומוסיף: "אחת הדרישות של מרכז השלטון המקומי מהממשלה לקראת השביתה מחר הוא טיפול מידי של המדינה במימון המדינה במבנים וותיקים שנבנו לפני 1980 והנמצאים בסכנה לקריסה במקרה של רעידות אדמה, המדובר בעיקר ברשויות הנמצאות לאורך השבר הסורי אפריקאי. על המדינה להיערך לכך בדחיפות. כל עיכוב עלול לעלות בחיי אדם".

הערים בסיכון הגבוה ביותר בישראל

הפערים בפרויקט תמ"א 38 וחיזוק מבנים

בשנת 1998 החליטו – בעקבות רעידת האדמה החזקה בטורקיה – לצאת בפרויקט תמ"א 38 על מנת להתמודד עם עשרות אלפי המבנים שנמצאו אז בסכנה. זה נראה היה כמו פתרון טוב אך בסופו של דבר הוא התגלה כלא שוויוני.

מדו"ח הרשות להתחדשות עירונית עולה כי קבלת היתרי תמ"א 38 לא באמת שוויונית. בתל אביב, שם הקבלנים עושים רווח גדול על הדירות שהוסיפו פרויקטים של תמ"א, מאות בניינים עברו חיזוק והפכו לעמידים יותר במקרה של רעידת אדמה. לעומת זאת באזור בית שאן, שם רעידת האדמה תעשה נזק רב יותר בסבירות גבוהה בהרבה, רק 11 מבנים עברו חיזוק.

ניתן לומר כי בתל אביב יש יותר בניינים, ולכן סביר שיותר מהם יעברו חיזוק. אך גם בבדיקה של שיעור הבניינים המסוכנים באזור, ניתן לראות כי הפער משמעותי לטובת אזור המרכז הרווחי. בבית שאן 2,700 בניינים מסוכנים, ורק 0.4% מהם קיבלו היתר לתמ"א 38. לעומת זאת באזור המרכז 408,800 בניינים מסוכנים, מתוכם 3,114 קיבלו היתר לתמ"א, 0.8% - פי 2 מאשר בבית שאן, המסוכנת בהרבה.

הקשר בין סדרת הרעידות הקלות – לרעש חזק

ד"ר ענבל מסביר: "זאת תוצאה של הרעידות החזקות שהיו בטורקיה ואנחנו לא רואים שקצב האירועים בארץ דועך, הוא ממשיך להיות גבוה מאוד ביחס לקצב הרעידות שהיו לפני הרעידות בטורקיה. האם זה מלמד על משהו? לא יכולים להגיד בוודאות אבל הרעידות הקטנות לא מרחיקות אותנו מהרעש החזק. הן לא משחררות מספיק אנרגיה שמצטברת על שברים באזור שלנו. הן לא משמעותיות מהבחינה הזאת. בישראל לא היו בשנים האחרונות צבר כזה של רעידות. אזורים כמו השומרון, שלא היו פעילים עשרות שנים חזרו לפעול".

"עלול להיות קשר בין הרעידות הקטנות לרעש עוצמתי בעתיד", מזהיר ד"ר ענבל. "יש מצב של סדרת רעידות מקדימות לפני רעידה חזקה. יש סיכוי מסוים שאנחנו נחווה רעידה חזקה. יכול להיות גם שהקצב ידעך והרעידה החזקה תתרחש בעוד שנה או יותר. אי אפשר לנבא בוודאות. אם רעידות האדמה שהיו אתמול בלבנון והיום צפון מערבית לחופי נהריה היו חזקות הייתה להן השפעה גדולה על הצפון. רעידה חזקה בבקע ים המלח, איפה שהשבר צבר מספיק אנרגיה, תהיה הרסנית ביותר".