רעידת אדמה בעוצמה 4.5 הורגשה הבוקר (רביעי) בישראל - כך אישר אגף סיסמולוגיה במכון הגיאולוגי. מוקד הרעש: במרחק של 81 ק"מ צפון-מערבית לנהריה. הרעש הורגש בצפון הארץ וגם באזורים נוספים. מדובר ברעידה השישית שמורגשת בישראל מאז תחילת פברואר, יחד עם הרעש בטורקיה, ועד כה לא היו באף אחת נזק או נפגעים. רעידת האדמה הורגשה גם במוקד הרעידה הגדולה בגבול טורקיה-סוריה.

עוד בנושא - סיקור N12

"הייתי בבית, בדיוק התיישבתי בחדר העבודה ופתחתי את הלפטופ, פתאום הכיסא רעד מתחתיי לכמה שניות שהרגישו ארוכות מאוד", סיפר עמרי, תושב חיפה. "הבניין שלנו חוזק בשנים האחרונות ועדיין, ראיתי את החפצים על השולחן זזים מצד לצד".

הרעש הבוקר מגיע לאחר שרעידת האדמה האחרונה הורגשה בישראל ביום שני בערב. מוקד הרעש אז היה גבול טורקיה-סוריה, שם הורגש בעוצמה 6.4. ד"ר רן נוף, סיסמולוג במכון הגיאולוגי: "ניתן לראות כי ההפרעות הסייסמיות מגיעות לתחנות הצפוניות ראשונות (רמת הגולן) ומאוחר יותר אל הדרומיות (אילת). מערכת תרועה זיהתה את הרעידה כרעידה רחוקה ולא שלחה התרעה בשל כך". 

בטורקיה דיווחו שמספר בניינים נפגעו כתוצאה מהרעש, וחלק מהבניינים שנפגעו ברעידת האדמה הקודמת - כעת קרסו. על פי הדיווחים, 3 בני אדם נהרגו ועוד 213 נפצעו בדרום טורקיה. גם בתקשורת בלבנון מדווחים על רעידת אדמה שהורגשה במדינה.

לפני רעידת האדמה הקודמת, הורגש רעש דומה גם ביום חמישי בשבוע שעבר, שגם מקורה היה בטורקיה. פרופ' שמואל מרקו מאוניברסיטת תל אביב הסביר אז כי הרעשים שמקורם בטורקיה אינם קשורים לרעשים שמקורם בישראל או בסביבתה וכי בכל יום מתרחשות ברחבי העולם רעידת אדמה רבות. הפעם המקור שונה - ממערב ללבנון.

בעקבות רעידת האדמה הקטלנית שאירעה בטורקיה בתחילת החודש, שבמהלכה נהרגו כ-45 אלף בני אדם, קיימו במטה לביטחון לאומידיון ראשוני שבו מופו הצרכים הדחופים לקראת בניית תוכנית בנושא היערכות לרעידת אדמה חזקה בישראל. 

במסגרת התוכנית, יוקצו 3 מיליארד שקלים לחיזוק כ-40 אלף דירות ביישובים שקרובים למוקדים שנמצאים הכי הרבה בסיכון: מטבריה, דרך בית שאן ועד אילת. יש 10 ערים כאלה בישראל. ההבנה היא שהסכום הזה צריך להיות מושקע שם באופן הכי מיידי, עוד לפני התקציב, כדי להתחיל את המלאכה שהוזנחה במשך זמן רב בגלל מחלוקות בין משרדים ובגלל שלממשלות האחרונות היה פחות דחוף להשקיע בנושא הזה.

בנוסף לתוכנית הזאת, בדיון עלה הצורך להעביר בממשלה תוכנית חומש רב-שנתית, בשווי של עשרות מיליארדי שקלים. הסכום המשוער הוא 50 מיליארד שקלים, זאת כדי לעמוד בדרישות דו"ח מבקר המדינה מחודש יולי - ולחזק כ-610 אלף דירות בכ-80 אלף בניינים ברחבי הארץ. איך זה יקרה בדיוק, האם דרך הרשויות המקומיות - כל הסיפור הזה ייקבע בהמשך.