נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נחת היום (רביעי) בנמל התעופה בן-גוריון. עם צאתו ממטוס ה"אייר פורס 1" זכה האיש החזק בעולם לקבלת פנים חמה מנשיא המדינה יצחק הרצוג, מראש הממשלה יאיר לפיד ומראש הממשלה החליפי נפתלי בנט. אומנם קבלת הפנים לא כללה לחיצות ידיים, בשל נגיף הקורונה, אך ביידן הניח ידו על כתפו של לפיד בדרך למעמד נגינת ההמנונים. בקבלת הפנים נכחו גם שרי הממשלה וראש האופוזיציה בנימין נתניהו. "היחסים בין ארה"ב לישראל חזקים מאי-פעם", אמר ביידן בטקס.

ביקור ביידן בישראל – סיקור שוטף ב-N12:

ביקור ביידן בישראל: הנשיא יורד מהמטוס (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90)
ביידן יורד ממטוס ה"אייר פורס 1" | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90
ביקור ביידן בישראל (צילום: ap)
ביידן ולפיד על השטיח האדום | צילום: ap

בסיום קבלת הפנים נסע ביידן לסיור במתחם מערך ההגנה הרב-שכבתית של משרד הביטחון בנתב"ג. לפיד ושר הביטחון בני גנץ הציגו לפני ביידן את יכולות ההגנה האווירית של ישראל, וגנץ סקר את שיתוף הפעולה בין מערכות הביטחון.

לאחר מכן המשיך נשיא ארה"ב וכיפה לראשו למוזיאון יד ושם בירושלים, הדליק את נר התמיד באוהל "יזכור", לחץ יד לשורדות השואה גיטה (ג'יזל) סיקוביץ ורינה קווינט ושוחח עימן במשך 11 דקות. "כבוד גדול הוא לי לחזור לבית הרגשי שלי", כתב ביידן בספר האורחים. "אסור לנו לעולם לשכוח כי השנאה אף פעם לא מובסת, היא רק חבויה. עלינו ללמד כל דור ודור שזה יכול לקרות שוב אלא אם נזכור. זה מה שאני מלמד את הילדים והנכדים שלי. לעולם אל תשכח". את ביידן ליוו יו"ר יד ושם מר דני דיין ויו"ר מועצת יד ושם הרב ישראל מאיר לאו.

ביידן: "לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני"

"הנשיא הרצוג, ראש הממשלה לפיד – כבוד הוא לי לעמוד כאן שוב לצד ידידים ולבקר במדינה היהודית העצמאית – ישראל", אמר ביידן בקבלת הפנים. "הנשיא ניקסון היה הנשיא האמריקני הראשון שביקר בישראל, ב-1974. אני הייתי בביקור הראשון שלי, כפי שהזכרת, כסנטור מדלאוור ב-1973 – שבועות ספורים לפני שפרצה מלחמת יום הכיפורים, ובחלקי נפלה לי הזכות להתראות עם ראש הממשלה גולדה מאיר. לא אשכח איך ישבתי ליד אדון מימיני ששמו היה רבין. אני נזכר בכך כעת ואני מבין שהיה לי הכבוד העצום להיות חלק מההיסטוריה של המדינה הזו".

"אני אמרתי, ואני אומר כעת – לא צריך להיות יהודי כדי להיות ציוני", המשיך הנשיא האמריקני. "למעשה מאז הכרתי כל אחד ואחד מראשי הממשלה והיה זה כבוד. אני יצרתי יחסי עבודה טובים, וכעת זהו ביקורי העשירי, ובכל הזדמנות אני חוזר למדינה הנהדרת הזו עם השורשים של העם היהודי שמגיעים עד לימי התנ"ך. זו ברכה מפני שהקשר בין עם ישראל והעם האמריקני הוא עמוק כעומק העצמות".

ביקור ביידן ישראל: הנשיא ג'ו ביידן (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90)
בנט, לפיד, ביידן, הרצוג ובלינקן | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90
ביקור ביידן בישראל: מטוס אייר פורס 1 (צילום: החדשות 12)
האיירפורס 1 נוחת בנתב"ג | צילום: החדשות 12
ביקור הנשיא ביידן בישראל (צילום: החדשות 12)
ביידן מתקבל בישראל | צילום: החדשות 12

"דור אחר דור הקשר הזה מתחזק", אמר ביידן. "אנחנו משקיעים אלה באלה, אנו חולמים יחד, אנחנו חלק ממה שתמיד היה היעד המשותף לכולנו. אני הייתי כאן בכובעי כסגן נשיא וכעת כנשיא. לפני כן, מכיוון שגדלתי במשפחה נוצרית אדוקה, אכלנו ארוחת ערב יחד – ואני זוכר שאבי סיפר לנו על מה שקרה בשואה. הוא נטע בנו את המחויבות".

"נחזק את הקשר שלנו עוד יותר"

"בתור נשיא אני גאה לומר שמערכת היחסים שלנו עם מדינת ישראל עמוקה וחזקה יותר מאי פעם", הצהיר נשיא ארה"ב. "בביקור הזה אנו נחזק את הקשר שלנו עוד יותר. אנחנו נחזק את הקשר בין ישראל ואת המחויבות של ארה"ב לביטחון של ישראל ואנו נהיה שותפים לישראל במערכות ההגנה המתקדמות בעולם".

"מכאן אני הולך ישר לקבל תדרוך על מערכות הטילים, על כיפת ברזל ועל מערכת הלייזר החדשה של ישראל", המשיך. נעמיק את הקשר בינינו במדע ובחדשנות, ונפעל להתמודד עם האתגרים בעולם גם מבחינה טכנולוגית. נמשיך להעמיק את החדשנות של ישראל באזור ונעסוק בנושאים כגון הפסגה – שתביא את ישראל וארה"ב יחד, וגם תעמיק את השותפות הכלכלית שלנו, בין המזרח התיכון לארה"ב".

"נגביר יחד את היציבות, נרקום קשר טוב יותר, זה קריטי לכל עמי האזור. וזו הסיבה שעלינו לדון במחויבות העמוקה והמתמשכת שלי גם לפתרון שתי המדינות. זו הדרך הטובה ביותר להבטיח שוויון, חופש, שגשוג ודמוקרטיה לישראלים ולפלסטינים כאחד", הוסיף ביידן. "נעלה על נס את הקשר בין העמים, את הקשר לטווח הארוך. נקשור בין העמים ונחולל היסטוריה".

ג'ו ביידן (צילום: החדשות 12)
רה"מ החליפי בנט בקבלת הפנים | צילום: החדשות 12
ג'ו ביידן (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90)
שר הביטחון גנץ בקבלת הפנים | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90
ג'ו ביידן (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90)
ראש האופוזיציה נתניהו בקבלת הפנים | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90

"בהמשך היום נחזור למוזיאון יד ושם כדי לציין את ששת מיליוני החיים שנספו בשואה, ועלינו בכל יום להמשיך להיות עדים, לזכור את האמת והכבוד של השואה, לכבד את מי שחייהם אבדו כדי שלעולם לא נשכח את הלקח הזה. כדי להמשיך את יחסינו ולהילחם בנגע האנטישמיות, בכל מקום שבו הוא מרים את ראשו. בכל מקום בעולם שבו אנו נמצאים אנו חייבים לקיים את ההבטחה: לעולם לא עוד".

"בימים הקרובים היחסים בין ישראל לארה"ב ימשיכו לכסות כל נושא שקשור לעתידנו המשותף. אנו מאחודים בערכינו המשותפים ובחזון המשותף שלנו, ואני מחכה ומצפה לזמן המשותף שנבלה יחד בימים הקרובים. אני מאחל לישראל ולארה"ב להמשיך לשגשג ולפעול יד ביד לטובת העולם כולו. ואני מתכוון לכך, לטובת העולם כולו".

ג'ו ביידן, יאיר לפיד (צילום: החדשות 12)
ביידן בקבלת הפנים | צילום: החדשות 12
ביקור ביידן בישראל: הנשיא יורד מהמטוס (צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90)
ביידן יוצא מהמטוס | צילום: Noam Revkin Fenton Flash90, פלאש 90
ג'ו ביידן, יאיר לפיד, יצחק הרצוג (צילום: לע"מ)
ביידן, לפיד והרצוג בקבלת הפנים | צילום: לע"מ

זהו ביקורו העשירי של ביידן בישראל, והראשון כנשיא ארצות הברית. בשל הקורונה והחום הכבד ימתינו שרי הממשלה בטריבונה מיוחדת ולא ילחצו את ידיו של הנשיא בסבב קבוע, לעומת מה שהיה נהוג בשנים קודמות.

הרצוג: "הביקור – מסע השלום שלך"

"אדוני הנשיא, ברוך בואך לישראל, אחינו יוסף", אמר נשיא המדינה הרצוג בקבלת הפנים. "עם ישראל מקבל אותך בברכה לארץ הקודש, בזרועות פתוחות ובלב חפץ, בדיוק כפי שיוסף, בנו של יעקב אבינו, חיפש את אחיו. כאן, אדוני הנשיא, אתה באמת בן בית. כמו יוסף התנ"כי, אתה איש חזון ומנהיג, אשר חש מחויבות לקדם את ארצות הברית, את המזרח התיכון, את העולם כולו, ואת מדינת ישראל".

ג'ו ביידן, יאיר לפיד (צילום: החדשות 12)
"הקשר בינינו חזק מאי-פעם". ביידן | צילום: החדשות 12
ג'ו ביידן,בנימין נתניהו
"אתה יודע שאני אוהב אותך". ביידן ונתניהו
ביקור ביידן בישראל: טקס קבלת הפנים (צילום: רויטרס)
ביידן לצד שרי הממשלה | צילום: רויטרס
ביקור ג'ו ביידן בישראל: טקס קבלת הפנים (צילום: רויטרס)
טקס קבלת הפנים לג'ו ביידן בנתב"ג | צילום: רויטרס

"ביקור היסטורי זה משקף את השותפות העמוקה בין עמינו: שותפות הנובעת ממחויבותנו המשותפת לדמוקרטיה, לצדק, לחירות, לסובלנות, לביטחון ולשלום", המשיך הרצוג. "מדינת ישראל, שאליה הגעת כעת, היא מדינה מוצלחת וחדשנית, אשר תורמת לתיקון עולם באמצעות המדע והרפואה, טכנולוגיית מזון ומים, חדשנות בתחום האקלים והרבה מעבר לכך".

עוד אמר נשיא המדינה: "ביקורך הראשון, בשנת 1973, התקיים שבועות ספורים טרם פרצה אותה מלחמה איומה", הוסיף הרצוג. "אך היום, רוחות השלום מנשבות מצפון אפריקה, דרך הים התיכון, ועד למפרץ. ביקור זה, אדוני הנשיא, הוא מסע השלום שלך, מישראל לערב הסעודית, מארץ הקודש ועד לחיג'אז. כולי תקווה ותפילה כי מסע זה יעזור לקדם חזון אזורי של שגשוג, השתלבות, שלום, וביטחון למען אזורנו כולו. ידידי הטוב, ברוך הבא, ברוך הבא לישראל, ברוך הבא הביתה".

ג'ו ביידן (צילום: רויטרס)
ביידן והרצוג | צילום: רויטרס
כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
ביידן בתערוכה הצבאית | צילום: רויטרס
ביקור, ארה"ב, ביידן, נחיתה, ישראל, נשיא,בידן, יד ו (צילום: חדשות 12)
ביקור ביידן ב"יד ושם" | צילום: חדשות 12
ביקור, ארה"ב, ביידן, נחיתה, ישראל, נשיא,בידן, יד ו (צילום: חדשות 12)
ג'ו ביידן ביד ושם | צילום: חדשות 12

הרצוג פנה לביידן: "אדוני הנשיא, היית ידיד אמת ותומך עקבי של מדינת ישראל, של הביטחון והרווחה שלנו ושל עם ישראל לאורך ימי חייך. בביקורך תדון באתגרי הביטחון הנובעים ישירות מאיראן ומשלוחותיה, אשר מאיימות על ישראל ועל שכנותיה ובכך מסכנות את האזור כולו".

לפיד: "פגישה מחודשת עם חבר טוב"

‏"זהו ביקור היסטורי, וגם ביקור אישי מאוד", בירך ראש הממשלה לפיד את ביידן. "‏‎היסטורי – מפני שהוא מבטא את הקשר שלא יינתק בין שתי המדינות שלנו ואת המחויבות שלנו לערכים משותפים: לדמוקרטיה, לחופש, ולזכותו של העם היהודי למדינה משלו; אישי – מפני שהיחסים שלך עם ישראל היו תמיד אישיים. פעם הגדרת את עצמך ציוני. אמרת שאין צורך להיות יהודי כדי להיות ציוני. צדקת, ובמקרה שלך: ציוני גדול ואחד החברים הטובים ביותר שהיו לישראל מעודה".

ביקור, ארה"ב, ביידן, נחיתה, ישראל, נשיא,בידן, יד ו (צילום: חדשות 12)
ג'ו ביידן ביד ושם | צילום: חדשות 12
ביקור, ארה"ב, ביידן, נחיתה, ישראל, נשיא,בידן, יד ו (צילום: חדשות 12)
ביידן עם שורדות השואה סיקוביץ וקווינט | צילום: חדשות 12
ביקור, ארה"ב, ביידן, נחיתה, ישראל, נשיא,בידן, יד ו (צילום: חדשות 12)
ג'ו ביידן ביד ושם | צילום: חדשות 12
ביקור ביידן: ממריא לישראל לביקורו הראשון כנשיא (צילום: רויטרס)
ביידן ממריא לישראל | צילום: רויטרס

"לא היית פה כבר כמה שנים, אז בימים הקרובים אתה תראה איך ישראל גדלה והתפתחה. אתה תראה את עוצמתו ותחכומו של צה"ל, את היצירתיות של אומת הסטארט-אפ ואת הגיוון של החברה הישראלית. ישראל היא מדינה שמחברת את העבר, את ההווה ואת העתיד. המטוס שלך חלף לפני כמה דקות מעל המקום שבו המלך שאול חיפש את אתונות אביו, מעל גג ארמונו של המלך דוד, ומעל עץ התמר שתחתיו ישבה דבורה הנביאה".

"המטוס חלף גם מעל תעשיות ההיי-טק המובילות, מעל חקלאות שעוזרת לשפר את ביטחון המזון ברחבי העולם, ומעל אוניברסיטאות ומכוני מחקר שבהם מדענים ישראלים, חלקם חתני פרס נובל, מובילים מחקרים פורצי דרך", המשיך ראש הממשלה.

עוד אמר לפיד: "בביקורך ננהל שיחות על סוגיות של ביטחון לאומי. נשוחח על בניית ארכיטקטורה ביטחונית וכלכלית חדשה עם עמי המזרח התיכון בעקבות הסכמי אברהם והישגי פסגת הנגב. נשוחח על הצורך לכונן מחדש קואליציה עולמית חזקה שתעצור את תוכנית הגרעין האיראנית. לכל אלה יהיה עוד זמן. כרגע אנחנו פשוט שמחים לראותך, אדוני הנשיא. השמחה הפשוטה והאמיתית שגורמת לה פגישה מחודשת עם חבר טוב. ברוך בואך לישראל, אדוני הנשיא".

_OBJ _OBJ _OBJ

ביידן לבנט: "הפגנת אומץ אמיתי"

בסיום קבלת הפנים פנה לפיד לביידן: "אני לא יודע אם אתה זוכר, אבל לפני שמונה שנים נפגשנו אצלך במשרד, כשהיית סגן הנשיא. אתה אמרת לי שאילו היה לך השיער שלי אתה היית נשיא ארה"ב, ואני אמרתי לך שאילו היה לי הגובה שלך, הייתי ראש ממשלת ישראל".

ביידן פנה לבנט ואמר לו: "עשית דבר מדהים. הפגנת אומץ אמיתי". בנוסף, שאל לשלומו ואמר לו שהם עשו דברים טובים יחד ועוד יעשו. בנט השיב לו שהוא חבר רצוי של מדינת ישראל. בהמשך ‏אמר ביידן לנתניהו כשפנה ללחוץ את ידו: "אתה יודע שאני אוהב אותך". נתניהו השיב: "ג'ו, אתה נפלא".

לאחר שנחסמו למשך שעות עקב נחיתת הנשיא ביידן בנתב"ג, כבישים 1 ו-6 נפתחו לקראת השעה 18:00 לתנועה. מחר ייפגש ביידן שוב עם לפיד, עם הרצוג ועם ראש האופוזיציה נתניהו. בערב הוא יגיע לטקס הפתיחה של המכביה וייפגש עם ספורטאים ישראלים ואמריקנים.

מבחינת ישראל, שני נושאים עיקריים יעמדו במוקד ביקורו של ביידן. האחד הוא תהליך נרמול היחסים (נורמליזציה) עם מדינות ערביות נוספות ובראשן סעודיה, והשני הוא המאבק בתוכנית הגרעין של הרפובליקה האיסלאמית. אף שביידן פיזר רמזים שונים על התקדמות בתהליך הנורמליזציה הבהיר היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב ג'ייק סאליבן: "ביידן מעוניין לעזור לישראל להשיג אינטגרציה עמוקה יותר במזרח התיכון, אבל כל נורמליזציה עם ערב הסעודית עשויה להימשך זמן רב".

עוד לפני הנחיתה פרסמו ביידן ולפיד הצהרה משותפת על "תחילתו של שיתוף פעולה אסטרטגי בתחום הטכנולוגיות המתקדמות". לפי לשון ההודעה, תוקם מסגרת לדיאלוג טכנולוגי-אסטרטגי בהובלת היועצים לביטחון לאומי, תוך התמקדות בטכנולוגיות של בינה מלאכותית ומחקר קוונטי ובפתרונות לאתגרים גלובליים כמו משבר האקלים ושיפור ההיערכות למגפות.