הממשלה אישרה את התקציב המעודכן לצורכי הממשלה ל-2024 לאחר ששר האוצר הגיע להסכמות עם השרים לגבי הקיצוצים בתקציבי משרדיהם. התקציב המעודכן עומד על כ-582 מיליארד שקל ומשקף גידול של כ-70 מיליארד שקל במסגרת ההוצאה. לפי הודעת הממשלה, התקציב כולל תוספת של 55 מיליארד שקל לתקציב הביטחון ומממן את תוכנית הסיוע למילואים שעליה הכריזו לאחרונה שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר הביטחון יואב גלנט. 

עם 5 מיליארד שקל בכספים קואליציוניים: עיקרי הצעת התקציב
למימון המלחמה: כל עובד יתרום יום הבראה בשווי 400 שקל
"הממשלה יורקת בפרצופים של מאות אלפי עובדים"
מחיר המלחמה: כמה באמת עלו לנו 100 ימי הלחימה הראשונים

לפי הודעת הממשלה, התקציב המעודכן כולל גם מיליארדי שקלים לחיזוק החזית האזרחית בצעדים כמו המשך טיפול במפונים, הגדלת קרן מס רכוש ב-3 מיליארד שקל, תגבור תקציב רשויות מקומיות קולטות מפונים ותוכניות האצה לנדל"ן והייטק.

"ביום הזה חברים יש לי דבר אחד בלבד להגיד: אנחנו משנים את סדר העדיפויות", אמר שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טרם ההצבעה על אישור התקציב בממשלה. "אנחנו כאן יושבים סביב שולחן הממשלה בירושלים, ולוחמינו ומפקדינו נמצאים בצפון בדרום, ביהודה ושומרון, בלחימה בלתי פוסקת. שינינו את סדרי העדיפויות כדי שידע כל מילואימניק, וכל לוחם, ותדע משפחתו, שיש ממשלה שעומדת מאחוריו שדואגת לו למעטפת שלמה. 

"אנחנו נותנים מענה למלחמה בחזית ובעורף עד הניצחון, ומטפלים בשלל אתגרי הכלכלה באחריות. אני מודה לראש הממשלה על גיבוי מלא, אני מודה לכל חבריי השרים על שיח ענייני, מעמיק, מכובד ובעיקר אחראי, זה שמבין את גודל השעה, יודע להיכנס מתחת לאלונקה, ולהביא לעם ישראל רוח גדולה, אחדות, ניצחון, והמשך צמיחה ושגשוג".

 

לוחמי צוות הקרב של חטיבת כפיר נלחמים בחאן יונס (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי צה"ל בחאן יונס, השבוע | צילום: דובר צה"ל

דבריו של סמוטריץ' על שינוי סדר העדיפויות עומדים בסתירה מוחלטת לדברים שהשמיע לפני חודש בלבד בטקסט מינויו של נגיד בנק ישראל לכהונה שניה, אז קרא להימנע מ"להיכנס לשדה המוקשים הזה של סדרי העדיפויות ובהכרח להצית את אש המחלוקת".

5.5 מיליארד שקל בכספים קואליציוניים

סדר העדיפויות החדש של סמוטריץ' כולל כספים קואליציוניים בהיקף של כ-5.5 מיליארד שקל - יותר מכלל הכספים שהוקצו ליעדים אלו בתקציב 2023 המתוקן. בנוסף, התקציב לא כלל סגירת משרדי ממשלה מיותרים, חרף הצעת הדרג המקצועי במשרד האוצר בעידודו של נגיד בנק ישראל. אמש דווח כי המשרד למעמד האישה של השרה מאי גולן ייסגר והיא תמונה לשרה לשיוויון חברתי במקום עמיחי שיקלי, שימשיך לכהן כשר התפוצות.

במסגרת עדכון התקציב אישרה הממשלה גירעון חזוי של 6.6% בתוצר לשנת 2024 - כלומר הרחבה משמעותית של האוברדראפט של המדינה. חוב זה ימומן בהלוואות בריבית שצפויה להיות גבוהה משמעותית מזו שהתרגלה הממשלה לשלם בשנים האחרונות לבעלי החוב שלה. בנוסף כולל התקציב התאמות בסך של כ-20 מיליארד שקל ב-2024 וב-2025. 

מכירת סיגריות תיאסר (צילום: Matanya Tausig/Flash90)
חייל מעשן (ארכיון) | צילום: Matanya Tausig/Flash90

במקביל אישרה הממשלה במסגרת התקציב שורה של גזירות מס וצעדים המיועדים להגדלת הכנסות המדינה ובהן צמצום השימוש במזומן, מיסוי רווחי הבנקים, מס נסועה חדש על מכוניות חשמליות וכן הפחתת יום הבראה בשווי של כ-400 שקל לעובדים השכירים במשק במסגרת הסכם עם ההסתדרות.

השרים השיגו הפחתה בקיצוץ במשרדיהם

המוקש העיקרי לאישור התקציב הגיע מכיוון השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שאיים כי הוא ויתר שרי עוצמה יהודית יצביעו נגד התקציב בממשלה. כל שרי הממשלה הסכימו לתוספת של 1% בגובה המע"מ שתעלה את שיעורו ל-18% ב-2025. טרם הושגו הסכמות לגבי היקף הקיצוץ בתקציב הבריאות.

לאחר פגישה עם ראש הממשלה נתניהו עדכן בן גביר כי השניים סיכמו כי תקציב המשרד לביטחון לאומי לא יקוצץ ב-2024. במקום זאת סוכם לדבריו כי תקציב המשטרה לביטחון לאומי והגופים השונים תחתיו יזכו בתוספת תקציבית של 2.3 מיליארד שקל "על מנת להתמודד עם אתגרי ביטחון הפנים של אזרחי ישראל". עוד מסר בן גביר כי הסיכום הקודם בין הצדדים על תוספת של 9 מיליארד שקל תישמר. "אני מודה לראש הממשלה ולשר האוצר", ציין.

בשעות הלילה גובשו הסכמות עם שר החינוך יואב קיש, שאמש זעם על הקיצוץ בתקציב משרדו. לפי הודעה שמסר קיש, גובשו הסכמות תקציביות עם משרד האוצר: "רצו לקצץ 800 [מיליון שקל] במערכת החינוך ו-200 בהשכלה הגבוהה. סוכם על 300 [מיליון שקל] בבסיס. תהיה תוספת 280 מיליון [שקל] למפונים. המשרד הוא שיחליט איפה מקצצים".

איתמר בן גביר ויעקב שבתאי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

הסכמות הושגו גם עם שר החקלאות אבי דיכטר, שמסר כי משרדו הצליח להדוף את מרבית הקיצוצים בתחומו בתקציב 2024. לפי הודעת השר, במקום קיצוץ של 850 מיליון שקל יעמוד הקיצוץ על 280 מיליון שקל בלבד לאחר ש"בתיאום עם משרד האוצר, פינה תקציב מיוחד אותו השיג מביטול תקנים שאינם מאויישים במשרד החקלאות".

מטעם שרת התחבורה מירי רגב נמסר כי המשרד הסכים לקצץ כ-5 מיליארד שקל מתקציבו אך שמר על תקצוב שורה של פרויקטים "המרכזיים לשמירת רציפות תחבורתית" וכן על תוכנית השרה להפחתת תעריפי הנסיעה בתחבורה הציבורית. לפי הודעת השרה, בתקציב הקרוב יוקצו גם תקציבים ייעודיים, לטובת קידום תוכנית "מחברים את ישראל" הכוללת הקמת רשת מסילות רכבת לנוסעים ומטענים, באורך של כ-300 ק"מ, מקריית שמונה ועד אילת.