פגישה ראשונה: ועדת טירקל לבדיקת אירועי המשט צפויה להתכנס מחר לראשונה לפגישת היכרות של חברי הוועדה - כך הודיעה אמש לשכת ראש הממשלה. בפגישה צפויים חברי הוועדה לקבוע את נהליה ואת אופי פעילותה.

אתמול פרסמנו לראשונה כאן באתר האינטרנט של חדשות 2 כי לצד ועדת הבדיקה אותה אישרה הממשלה, גם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס יחקור את אירועי המשט. המבקר יבחן את הליך קבלת ההחלטות שהוביל לפעולה ואת מאמצי ההסברה של ישראל.

ח"כ יואל חסון, יו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, הגיב להחלטה: "ההחלטה לבדוק את התנהלות הדרג המדיני בפרשת המשט לעזה היא החלטה במקום הנכון ובזמן הנכון, היות והממשלה לא נתנה לוועדת טירקל מנדט לבחינת דרך קבלת ההחלטות של הדרג המדיני, נושאי ההסברה והמודיעין".

לדבריו, "חור שחור זה מואר עתה בצורת ביקורת של מבקר המדינה, שהוא מוסד הזוכה לאמון ציבורי רבו הגוף בעל הכלים המתאימים לערוך ביקורת מסוג זה, כפי שעשה בעבר במקצועיות ובאחריות. בתהליך קבלת ההחלטות של הדרג המדיני ותסייע למנוע אירועים דומים בעתיד".

הממשלה החליטה: טירקל בראש ועדת החקירה

השופט בדימוס טירקל (צילום: חדשות 2)
השופט טירקל. בראש הוועדה | צילום: חדשות 2

שלשום החליטה הממשלה פה אחד על הקמת ועדת בדיקה למשט, בראשותו של שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל, כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2. "הקמת ועדת הבדיקה שתחקור את אירועי המשט תבהיר לעולם כולו שמדינת ישראל פועלת כחוק, בשקיפות ובאחריות מלאה", אמר אתמול נתניהו בפתח ישיבת הממשלה אתמול.

"שני עקרונות מרכזיים הנחו אותי בהקמת ועדת הבדיקה", אמר נתניהו. "הראשון - שמירה על חופש הפעולה של חיילי צה"ל ואמינות התחקיר הצבאי, והשני - מתן מענה משכנע למדינות האחראיות בקהילה הבינלאומית". לדבריו, "חשיפת העובדות תוכיח שמטרותיה ופעולותיה של ישראל היו ראויות על פי אמות המידה של הדין הבינלאומי".

להחלטת הממשלה מיהרו מספר גורמים להגיב. שר החוץ הטורקי הודיע כי אין לו אמון בוועדה וח"כ חנין זועבי אמרה בראיון לערוץ החדשות כי אין בכוונתה להעיד בפני הוועדה וכי היא אינה מכירה בממצאיה.

השופט טירקל בראש הוועדה

נדרש למסור את המסמכים. לינדנשטראוס (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס | צילום: חדשות 2

השבוע פרסם נתניהו את הרכבה המדוייק של הוועדה. הבית הלבן ברך על החלטת ישראל והביע תקווה שהבדיקה תעשה ללא דיחוי.

חברי הוועדה יהיו הפרופסור למשפט בינלאומי שבתאי רוזן, חתן פרס ישראל למדעי המשפט וחתן פרס האג למשפט בינלאומי; והאלוף במיל' עמוס חורב, לשעבר נשיא הטכניון. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "לנוכח ההיבטים הבינלאומיים הייחודיים של האירוע הוחלט למנות לוועדה שני משקיפים זרים בעלי שם עולמי בתחומי המשפט הצבאי וזכויות האדם".

שני המשקיפים הזרים הם הלורד ויליאם דייוויד טרימבל מאירלנד, חתן פרס נובל לשלום, והמשפטן הבינלאומי קן ווטקין, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי של קנדה. עוד נמסר כי "המשקיפים ייטלו חלק בדיונים ובהתייעצויות".

באשר לנושאים אותם תחקור הוועדה נכתב: "הוועדה תגיש מסקנות בשאלה האם הפעולות שנקטה מדינת ישראל למניעת הגעת כלי השייט אל חוף עזה ומטרותיהן, וכן עניינים נוספים הכרוכים בכך, תאמו את כללי המשפט הבינלאומי".

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

על המשט הבא: פעילי חיזבאללה

סרטון חדש: דם ואלימות על הסיפון

תיעוד חדש: המתפרעים נגד לוחם ללא נשק

טורקיה מציגה: חיילי השייטת מדממים

סרטון חדש חושף: חמושים בנשק חם על הספינה

"פעיל השלום" מודה: "רציתי להיות שהיד"