ועדת איילנד, צוות הבדיקה בראשות האלוף (במיל') גיורא איילנד, שבחן את התנהלותו של צה"ל במהלך המשט הטורקי פרסם היום את מסקנותיו - ובו ביקורת קשה על איסוף המודיעין של הצבא ועל הדרך בה נלקחו ההחלטות לקראת מבצע ההשתלטות על ספינת ה"מרמרה" הטורקית בסוף מאי.

הביקורת בדוח, אותו הרכיבה הוועדה שהורה להקים הרמטכ"ל גבי אשכנזי, ואשר היקפו כ-150 עמודים, הופנתה לא אל הפעולה עצמה, אלא דווקא אל השלבים המקדימים של הערכת המצב בפרשת המשט, לניתוח המודיעין ולנוהל הקרב ברמות הבכירות ביותר.

מדובר צה"ל נמסר לאחר פרסום הדוח, כי "תחקור הצוות הציף לקחים בראייה מערכתית רחבה ולא רק בתחום עצירת משטים בדומה לאירוע שהתרחש".

"לשמחתי התחקיר מצא שמצד אחד לא היו תקלות ולא היו התרשלויות בשום נושא מהותי במהלך מבצע מורכב ומסובך. ומצד שני היו שגיאות שנעשו בדרגות שונות, יחסית בכירות, שגרמו לכך שהתוצאה לא הייתה כפי שהייתה מצופה", אמר היום איילנד. "אני שמח לציין שבנוסף לזה אספנו שורה ארוכה של דברים הראויים לשבח והם קשורים לא רק לפעולה המאוד מוצלחת של חיילי שייטת 13 על האונייה".

"הסקת המסקנות חייבת להיות מהירה"

הוא הוסיף, "העבודה שנעשתה היא במסגרת של תחקיר צה"לי, ותכליתו היא ללמוד מתוך השגיאות ומתוך הדברים שהיו כדי לשפר את היכולת של הצבא בהמשך ואני שמח שהתחקיר הזה נעשה בצורה יסודית ושקופה. יש משטים נוספים שבאים אלינו ולכן הצורך להסיק מסקנות בלוח זמנים קצר היא יותר מאשר חיונית".

על פי הדוח, נעשו שגיאות לא מעטות, חלקן בתחומים חשובים ובדרגים הגבוהים, אך עם זאת לא מדובר ברשלנות. "אמ"ן לא שם את טורקיה ואת ארגון ה-IHH בעדיפות, למרות ההידרדרות ביחסים עם טורקיה והכיסוי התקשורתי הנרחב של המשט, ולמרות שהיה ברור שממשלת טורקיה עומדת מאחורי האירוע", נכתב בדוח.

על כן, לפי הדוח, נוצרה הערכת חסר לגבי ההתנגדות על הספינה. "ברגע שנצפתה ההתנגדות, היו המפקדים צריכים להבין שלא נותרו התנאים להמשך המבצע", נכתב. עוד על פי הדוח, התנהגותם של החיילים שנאלצו להמשיך בתוכנית הראשונית, "היתה ראויה להערכה ואפילו להערצה".  

לא הייתה תכנית חלופית

בדוח נכתב כי "לא מוצו כלל פעולות האיסוף האפשריות והתיאום בין מודיעין חיל הים לבין אגף המודיעין לא היה מספק, אך בה בעת, ספק רב אם פעולת מודיעין מיטבית הייתה מביאה לתמונה מודיעינית מספקת. הייתה הערכת חסר לגבי עוצמת האלימות".

הוועדה חשפה גם את העובדה שבצה"ל לא הכינו תכנית אלטרנטיבית לפעולה המתוכננת. בדיונים שקדמו למשט דיברו הבכירים על אופציה שתיירה על החיילים אש חיה, אך לא הכינו תכנית חלופית שמתאימה לאופציה הזאת.

בנוסף, לא בוצעה מחשבה מחדש על הפעולה תוך כדי ביצועה - נוהל שנהוג בצה"ל, במקרים בהם בשטח לא קיימים כל התנאים המתאימים לביצוע פעולה. במקרה כזה, עוברים לתכנית חלופית, אך זו כאמור לא הוכנה.

צוותו של איילנד מצא עוד כי בניגוד לאמירות רבות לאחר המשט, לא הייתה אפשרות לעצור את המשט בדרכים אחרות - פרט להשתלטות. "ככל הידוע אין בידי אף מדינה בעולם יכולת לעצירה קרה בלב ים וכל הטענות, הדיבורים והאמירות בהקשר זה שהושמעו לאחר המשט אינן מבוססות ואינן אחראיות. עם זאת ייתכן וניתן היה להגיע להבשלת יכולות בתחום זה, לו תהליך פיתוח היה מתחיל זמן מראש".

רוצים לקבל עדכונים חמים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

עכשיו זה רשמי: המשט האירני בוטל

לקראת משט הנשים: חיזבאללה מאיים

על המשט הבא: פעילי חיזבאללה

סרטון חדש: דם ואלימות על הסיפון

תיעוד חדש: המתפרעים נגד לוחם ללא נשק

טורקיה מציגה: חיילי השייטת מדממים

סרטון חדש חושף: חמושים בנשק חם על הספינה

"פעיל השלום" מודה: "רציתי להיות שהיד"