_OBJ

המערכת הפוליטית סוערת וגועשת בעקבות הפרסום בחדשות 2 כי שופט בית המשפט העליון לשעבר, הפרופ' יעקב טירקל, שוקל להתפטר מתפקידו כיו"ר הוועדה לחקירת ההשתלטות על המשט לעזה.

הערב פורסם כי ביום ראשון הקרוב תערוך הממשלה ישיבה ובה תדון בהרחבת סמכויותיה של הוועדה לבדיקת אירועי המשט הטורקי לעזה, וזאת לאחר שבשבוע שעבר איים שופט בית המשפט העליון לשעבר, פרופ' יעקב טירקל, להתפטר מראשות הוועדה. בינתיים, הוקפאה עבודתה של הוועדה עד ל-11 ביולי.

רוצים לקבל עדכונים ברגע שיהיה חדש עם ועדת טירקל? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

תחילת הפרשה ביום חמישי בערב כאשר נפגש טירקל עם שר המשפטים יעקב נאמן, הודה על האמון שניתן לו וביקש לפרוש מתפקידו. לאחר ששאל נאמן לפשר הצהרתו של טירקל, אמר לו האחרון כי הוא מוכן להמשיך בתנאי שיקוימו שלושה תנאים.

התנאי הראשון של טירקל היה כי הוועדה תוגדר כוועדה ממשלתית. עוד התנה טירקל את עבודת הוועדה בתוספת שני חברים נוספים. לבסוף, דרש טירקל כי יורחבו סמכויות הוועדה, וביניהן גם האפשרות לחייב עדים להופיע, לאסוף ראיות וכן הלאה. למעשה, דרש טירקל כי הוועדה ברשותו תהיה דומה לוועדת וינוגרד שחקרה את קבלת ההחלטות במהלך מלחמת לבנון השנייה.

ביום שישי בבוקר נערכה פגישה דחופה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר נאמן, היועץ המשפטי לממשלה עו"ד יהודה ויינשטיין וטירקל. במהלך הפגישה אמר נתניהו כי לא יוכל לקבל החלטה על הרחבת הסמכויות מבלי אישורו של שר הביטחון אהוד ברק, שעשה את דרכו חזרה לישראל באותו בוקר. טירקל התבקש להמתין להחלטה מספר ימים.

הערב, קיבל טירקל הבטחה מפורשת כאמור משר המשפטים כי הממשלה תתכנס לצורך הרחבת הסמכויות כבר ביום ראשון הקרוב. כעת, כך נראה, תלויה הוועדה על בלימה, לפחות עד להחלטת הממשלה.

מחר היה צפוי דיון בבג"צ בעתירה שהגישה תנועת "גוש שלום" לפרק את ועדת טירקל. בעקבות הודעת ראש הממשלה על הדיון בממשלה נדחה הדיון בבג"צ בעשרה ימים.

"עוד בטרם הגיעה העתירה לדיון בפני בג"צ, נראה כי הממשלה קיבלה למעשה את טענתנו העיקרית", אמר יו"ר "גוש שלום" אורי אבנרי. "לוועדת טירקל לא ניתנה סמכות הדרושה לקיים חקירה יסודית ובלתי תלויה", הוסיף.

דובר ועדת טירקל מסר בתגובה לפרסום הידיעה: "אין בכוונת הוועדה לעסוק בכל נושא שהוא, אלא בעבודתה על פי המנדט שקיבלה מממשלת ישראל".

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "השופט טירקל פנה לשר המשפטים נאמן בבקשה להרחיב את סמכויות הוועדה בתחום החיוב של עדים להופיע בפני הוועדה והעדתם בשבועה. בהיוועצות של ראש הממשלה, שר הביטחון והיועץ המשפטי, הייתה תמימות דעים כי אין מניעה להיענות בחיוב לבקשה זו ושר המשפטים יביא את הדבר להחלטת הממשלה בקרוב. במקביל עלתה אפשרות להרחבת הרכב הוועדה. גם נושא זה ייבחן בחיוב. ראוי להדגיש כי הרחבת סמכויות הוועדה לעיל אינה מתייחסת לחיילי צה"ל ולעיקרון השמירה על מוסד התחקיר הצבאי".

אתמול הם יצאו לדרך

אתמול בבוקר יצאה לדרך באופן רשמי ועדת טירקל לדרך. על פי התכנונים המוקדמים, אמור להיות ראש הממשלה בנימין נתניהו העד הראשון שיוזמן להעיד בפני הוועדה. אחריו בתור נמצא שר הביטחון אהוד ברק. הוועדה הבטיחה לסיים את עבודתה במהירות.

מוקדם יותר החודש נפגשו חברי הוועדה, ללא המשקיפים הזרים, לצורך היכרות וקביעת נהלים. בפגישתה הראשונה עסקה הוועדה בסדרי הטיעון ובפרוצדורות המשפטיות.

באתר האינטרנט של חדשות 2 פרסמנו לראשונה כי לצד ועדת הבדיקה יחקור גם מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס את אירועי המשט. המבקר יבחן את הליך קבלת ההחלטות שהוביל לפעולה ואת מאמצי ההסברה של ישראל.

לפני כשבועיים החליטה הממשלה פה אחד על הקמת ועדת בדיקה למשט, בראשותו של שופט בית המשפט העליון בדימוס, יעקב טירקל, כפי שפורסם לראשונה בחדשות 2. "הקמת ועדת הבדיקה שתחקור את אירועי המשט תבהיר לעולם כולו שמדינת ישראל פועלת כחוק, בשקיפות ובאחריות מלאה", אמר אז ראש הממשלה נתניהו.

_OBJ

"שני עקרונות מרכזיים הנחו אותי בהקמת ועדת הבדיקה", הוסיף. "הראשון - שמירה על חופש הפעולה של חיילי צה"ל ואמינות התחקיר הצבאי, והשני - מתן מענה משכנע למדינות האחראיות בקהילה הבינלאומית". לדבריו, "חשיפת העובדות תוכיח שמטרותיה ופעולותיה של ישראל היו ראויות על פי אמות המידה של הדין הבינלאומי".

להחלטת הממשלה מיהרו מספר גורמים להגיב. שר החוץ הטורקי הודיע כי אין לו אמון בוועדה וח"כ חנין זועבי אמרה בראיון לערוץ החדשות כי אין בכוונתה להעיד בפני הוועדה וכי היא אינה מכירה בממצאיה. הבית הלבן ברך על החלטת ישראל והביע תקווה שהבדיקה תעשה ללא דיחוי.

חברי הוועדה: רוזן, חורב ושני משקיפים זרים

חברי הוועדה הם הפרופסור למשפט בינלאומי שבתאי רוזן, חתן פרס ישראל למדעי המשפט וחתן פרס האג למשפט בינלאומי, בן 93; והאלוף במיל' עמוס חורב, לשעבר נשיא הטכניון, בן 86. ממשרד ראש הממשלה נמסר כי "לנוכח ההיבטים הבינלאומיים הייחודיים של האירוע הוחלט למנות לוועדה שני משקיפים זרים בעלי שם עולמי בתחומי המשפט הצבאי וזכויות האדם".

שני המשקיפים הזרים הם הלורד ויליאם דייוויד טרימבל מאירלנד, חתן פרס נובל לשלום, והמשפטן הבינלאומי קן ווטקין, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי של קנדה. עוד נמסר כי "המשקיפים ייטלו חלק בדיונים ובהתייעצויות".

באשר לנושאים אותם תחקור הוועדה נכתב: "הוועדה תגיש מסקנות בשאלה האם הפעולות שנקטה מדינת ישראל למניעת הגעת כלי השייט אל חוף עזה ומטרותיהן, וכן עניינים נוספים הכרוכים בכך, תאמו את כללי המשפט הבינלאומי".

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

עכשיו זה רשמי: המשט האירני בוטל

לקראת משט הנשים: חיזבאללה מאיים

על המשט הבא: פעילי חיזבאללה

סרטון חדש: דם ואלימות על הסיפון

תיעוד חדש: המתפרעים נגד לוחם ללא נשק

טורקיה מציגה: חיילי השייטת מדממים

סרטון חדש חושף: חמושים בנשק חם על הספינה

"פעיל השלום" מודה: "רציתי להיות שהיד"