סכנה להסכם הפסקת האש. באן קי מון (צילום: רויטרס)
באן קי מון מציע חקירה בינלאומית | צילום: רויטרס

מזכ"ל האו"ם באן קי מון שוחח אתמול עם רה"מ בנימין נתניהו והציע לו להקים ועדת חקירה בינלאומית על אירועי המשט לעזה ובה ישתתפו ישראל טורקיה וארה"ב ובראשה יעמוד ראש ממשלת ניו זילנד. גורמים במשרד החוץ ממליצים לענות להצעה אך בינתיים שוקל נתניהו לערוך בדיקה ישראלית של האירועים בהשתתפות גורם חיצוני.

גורמים בכירים במשרד החוץ סבורים כי ישראל צריכה לשקול את הצעת האו"ם בחיוב, לפיה ועדת חקירה בינלאומית תבדוק האם ההשתלטות על ספינת "המרמרה הכחולה" הייתה הפרה של חוק בינלאומי.

לפי ההצעה בוועדה ייקחו חלק נציגים מטורקיה ישראל וארה"ב ובראשה יעמוד ג'פרי פאלמר, ראש ממשלת ניו זילנד ומומחה למשפט ימי.

במשרד החוץ ממליצים לענות להצעת האו"ם בחיוב, בין היתר בשל התנגדות הצפויה מצד טורקיה. עיתון "הארץ מפרסם" כי בכירים במשרד החוץ מאמינים כי ועדה זו תוכל לחשוף את הקשרים של ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לבין מארגני המשט וארגון ה-IHH.

רה"מ בנימין נתניהו מתנגד לחקירת חיילי צה"ל ובינתיים שוקל בדיקה ישראלית של אירועי המשט בהשתתפות אמריקנית או של גורם חיצוני אחר אך אינו שולל עדיין את כל האפשרויות לבדיקת האירועים.

ההשתלטות על "רייצ'ל קורי" הסתיימה בשלום

הספינה רייצ'ל קורי בדרך לחופי עזה (צילום: אי פי)
רייצ'ל קורי, משט פעילי שלום | צילום: אי פי

ספינת ה"רייצ'ל קורי" הגיעה אתמול לנמל אשדוד והפעם זה נגמר באנחת רווחה. בשעות הצהריים השתלט כוח של חיל הים משייטת 13 על הספינה האירית שהייתה בדרכה לעזה. למרות שתחילה היא התעלמה מאזהרות צה"ל, בסופו של דבר הפעילים לא הפעילו שום התנגדות ואפשרו לצה"ל להשתלט על הספינה ולהשיט אותה לנמל אשדוד.

לאחר הסרטון הראשון שפרסם דובר צה"ל בשעות אחר הצהריים, מתפרסם הערב סרטון נוסף בו נראית סירה של חיל הים כשהיא נצמדת לספינה רייצ'ל קורי, שעה שקפטן הספינה ריכז את הפעילים על הסיפון. לאחר מספר דקות עלו החיילים על הסיפון באמצעות סולם חבלים שזרקו להם הפעילים ושוחחו עמם. מתיעוד הגעת החיילים עולה שהפעולה התבצעה ללא התנגדות.

עם הגעת הספינה לנמל אשדוד, כוחות צה"ל יפרקו ממנה את הציוד לבדיקה שלאחריה - יועבר הציוד לתושבי הרצועה. הפעילים שהפרו את הנחיות צה"ל לא ייעצרו, בניגוד למה שקרה עם הספינות האחרות בתחילת השבוע, אלא יועברו בחזרה לספינה לאחר שהסחורה תורד ממנה.

נתניהו: זהו משט של שלום

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב על ההשתלטות על הספינה ואמר כי "ראינו היום את ההבדל בין משט של פעילי שלום, שאנחנו לא מסכימים איתם אבל מכבדים את זכותם להביע דעה שונה משלנו, לבין משט שנאה שאורגן על ידי קיצונים אלימים תומכי טרור".

 עוד הוסיף נתניהו כי "בשני המשטים מדינת ישראל נהגה בדיוק באותו הליך, כדי לאכוף את הסגר הימי, למנוע הברחת נשק לחמאס, ולאפשר לסחורות אזרחיות להיכנס לעזה לאחר בידוק".

ראש הממשלה הדגיש את ההבדל בין הספינה "מרמרה" לשאר כלי השיט ואמר כי בספינה המתינו לחיילים פעילי קיצוניים עם גרזנים וסכינים. "ישראל תמשיך לשמור על זכותה להגנה עצמית. לא נאפשר להקים נמל אירני בעזה", הוסיף.

רוצים לקבל עדכונים חמים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

תחקיר צה"ל: 3 לוחמים נחטפו לבטן האנייה

לבני: "טורקיה צריכה לבחור צד"

"פעיל השלום" מודה: "רציתי להיות שהיד"

צפו: הח"כים במתקפה על זועבי

עדויות המשתתפים במשט: "החיילים כיוונו נשק לראש של תינוק"

חזית חדשה: ראניה מלכת ירדן נגד מדינת ישראל

מפקד הכוח: הנוסעים חיכו לנו עם סכינים שלופות

תיעוד: כך היכו את לוחמי השייטת על הסיפון

תמונות ראשונות: הקרב על הסיפון