בעוד המאבק ההסברתי על תוצאות פעולת השייטת נמשך, רשת הטלוויזיה הערבית "אל-ג'זירה" משדרת עדויות של של משתתפי המשט, ובהן שימוש במונחים אנטישמיים חריפים, תוך שהם קוראים לחקירה בינלאומית ולהעמדתה של ישראל לדין בגין פשעי מלחמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים על תקרית המשט? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מאז אירוע המשט, שהועבר אף הוא בשידור חי בערוץ, נקטה התחנה קו הסברתי מתסיס וחריף נגד ישראל. הדבר בא לידי ביטוי בשידור מעברונים וקליפים מתסיסים בהם נראים חיילי צה"ל על סיפון האנייה, לצד תמונות ספינות חיל הים מקיפים את אניות המשט. יחד עם כלי התקשורת של החמאס הטביעה התחנה את הכינוי "טבח החופש", על בסיס שמו של המשט - "משט החופש".

מדובר בפרק נוסף במערכת ההסברתית החריפה שמנהל הערוץ בשנים האחרונות מול ישראל, שכלל גם מתקפה תקשורתית חסרת תקדים במהלך מבצע "עופרת יצוקה" (שנמשך למעשה עד ימים אלה ממש), וכן במהלך מלחמת לבנון השנייה, אותה כינתה אל-ג'זירה "המלחמה על לבנון".

ה'עדויות': "החיילים פתחו באש בלי הודעה מוקדמת"

הקרב על הסיפון. עדויות בגוון אנטישמי (צילום: חדשות 2)
הקרב על הסיפון. עדויות בגוון אנטישמי | צילום: חדשות 2

רשת אל-ג'זירה פתחה הבוקר בגל שידורים מיוחד משעות הבוקר המוקדמות ממעבר אלנבי בצד הירדני של הגבול. כתב הרשת בירדן קיבל את פניהם של המגורשים שהשתתפו במשט לעזה, וראיין אותם מול המצלמה אחת מהעדויות שנשמעו היא עדותה של כתבת האינטרנט של הרשת, זמילה אוסיימה, שהייתה גם היא על סיפון הספינה "מרמרה" – ועדותה קשה ביותר.

"בשעה 22:30 בערב זה התחיל, התחלנו לראות ברדאר את ספינות הקרב הראשונות", מספרת כתבת הרשת ששהתה על הסיפון. "הודיעו על כך לנו, העיתונאים. כל מי שהיה בספינה שלנו נדרש ללבוש חגורות הצלה. בשעה 23:00 הגיעו ספינות  הקרב, ובלי להודיע מראש החלו להשליך פצצות ורימונים – מה שגרם למותו של חברי מארגון IHH, שהיה צלם עיתונאי, ואשר נפתחה לעברו אש. אני ראיתי שני הרוגים טורקים. הם נהרגו מול עיניי. ראיתי אותם מתים לנגד עיניי".

ה'עדות' מהספינה נמשכת: "חבריי הצליחו להשתלט על שלושה חיילים, אך הם הוכרחו לשחרר אותם. כשישראל הבחינה כי הקפטן אינו מתכוון לשנות את מסלולו, החיילים לקחו תינוק של אחד המהנדסים הטורקים על הספינה, בן שנה ו-3 חודשים, הצמידו אקדח לראשו, עד שהקפטן שינה את כיוון הספינה".

אחת הנוסעות שהגיעה הבוקר לירדן סיפרה על השתלטות החיילים הישראלים על הספינה לרשת אל ג'זירה. לדבריה, היא ראתה שישה אנשים שנהרגו על ידי החיילים. "אחר כך החיילים קשרו את הנוסעים לסיפון במשך שמונה שעות".

"הם פשוט לא מתנהגים כמו בני אנוש"

"לצערנו היינו בהלם ולא היינו מוכנים לפשיטה של החיילים הישראלים", סיפר נוסע אחר כשתחבושת על עינו. "הם לא ביקשו לעצור את הספינה אלא התחילו ישר לירות באנשים חפים מפשע. ההתנהגות שלהם מוכיחה שיש לבודד את ישראל מהזירה הבינלאומית", הוסיף הפעיל. "הם פשוט לא מתנהגים כמו בני אנוש".

המשדר המיוחד הועבר מאוחר יותר בשידור חוזר ומעגלי בערוץ נוסף של אל-ג'זירה מספר פעמים, וגם כלי תקשורת אחרים בעולם משדרים את העדויות הקשות מאל-ג'זירה, מה שמהווה מכה נוספת לתדמיתה של ישראל בעולם, שגם כך נמצאת בשפל עמוק בעקבות ההשתלטות על הספינה שהסתיימה ב-9 אזרחים הרוגים ובעשרות פצועים.

המשבר הדרמטי עם טורקיה עולה מדרגה

משרד החוץ הורה למשפחות הדיפלומטים שעובדים בשגרירות ישראל באנקרה ובקונסוליה באיסטנבול לעזוב בהקדם את טורקיה ולחזור לארץ עד שיירגעו הרוחות במדינה. 

המתיחות בימים האחרונים והתחושה שטורקיה אינה מקום בטוח יותר לישראלים הובילו להחלטה לפנות את משפחות השליחים. בשלב זה אין פינוי של הדיפלומטים עצמם, אבל בני משפחותיהם הפעילו לחץ וביקשו להתפנות לישראל. השליחים הישראלים שנשארו בטורקיה, הנצורים עדיין בבתיהם, קיבלו הנחיה שלא להגיע למקומות העבודה מחשש שייתקלו שם במפגינים זועמים.

פינוי תחת מעטה חשאיות

במשרד החוץ חששו בתחילה כי פינוי בני המשפחות יקרין פאניקה והיערכות גם לפינוי השליחים עצמם, אולם בשיחות עם המטה בירושלים הביעו הדיפלומטים הישראלים בטורקיה מצוקה לגבי בני משפחותיהם, ולאחר התייעצות הוחלט להורות על פינוי משפחות השליחים. זאת, על פי נוהל מיוחד, המופעל במצב של התרעות ביטחוניות או חשש מאלימות - כמו במקרה הזה.

המהלך בוצע תחת מעטה של חשאיות כדי לא למנוע את סיכולו, וגורמים מדיניים בישראל מאמינים כי כשייפסקו ההפגנות וההסתה - הם יוכלו לחזור לבתיהם. 

הטיסה מאיסטנבול נחתה אתמול לפנות ערב ועליה נשות הדיפלומטים וילדיהם, בעוד שהבעלים והאבות נשארו בטורקיה, ממשיכים בפעילות הדיפלומטית. במקביל, חברי הקהילה היהודית באיסטנבול ממשיכים לשמור על פרופיל נמוך מאז התקרית בלב ים, ונמנעים מהתבטאויות בנושא.

הסתבכות בלב ים - סיקור מיוחד:

צפו: פעילי המשט מורדים מהספינות

לוחמי השייטת מדברים: "פוצצו אותנו במכות"

תיעוד: כך היכו את לוחמי השייטת על הסיפון

תמונות ראשונות: הקרב על הסיפון

עדות מהספינה: חיילים קפצו למים כדי להינצל

בעקבות התקרית: אזהרת מסע לטורקיה

התקרית הימית - שאלות ותשובות