פרויקטור הקורונה, פרופ' נחמן אש, קיים היום (שני) תדרוך לתקשורת ואמר כי במשרד הבריאות מגבשים שתי תוכניות ליציאה מהסגר, לפי רמת התחלואה. הפרויקטור אישר את הדיווח אמש במהדורה לפיו נצטרך לצאת מהסגר בצורה איטית יותר ממה שתיכננו: "בימים האחרונים יש התרופפות בסגר - שמובילה לעלייה במגעים  ועלייה בתנועה, אנחנו רואים את מה שקורה בכבישים".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

פרופ' אש אמר שהמתווה המצומצם גובש בהנחה שהתחלואה לא תרד, ומה שמכוון את משרד הבריאות זה הנתונים של ירידה בעומס בבתי החולים. האפשרות השנייה שיציגו לממשלה היא מתווה רחב יותר של פתיחת המשק - המבוסס על כך שנגיע למספר נמוך יותר של חולים במצב קשה בבתי החולים. הפרופ' הודה שעדיין אין מדדים ליציאה מהסגר, ואמר שהם יגובשו בימים הקרובים.

"בתוכנית יש שלושה שלבים עקרוניים", הציג הפרויקטור. "בשלב הראשון לחזור למסחר וללימודים בצורה מצומצמת, והשלב הבא הוא פתיחת פעילויות תחת התו הירוק: פעילויות מוגבלות שאותן נפתח קודם ולאחר מכן בהיקפים יותר גדולים. העיתוי לפתיחת השלבים האלה - עדיין לא נקבע".

מחלקת הקורונה בבית החולים איכילוב (צילום: רויטרס_)
פרופ' אש: "אם העומס על בתי החולים לא יירד - נצמצם את פתיחת המשק" | צילום: רויטרס_

פרופ' אש התייחס לעומס על מערכת הבריאות, ואמר כי "יש משמעות של פגיעה באיכות הטיפול ואנחנו מודאגים מכך. התחלואה החלה לרדת, לכן בקרוב נראה את העומסים על בתי החולים יורדים. השבועיים הקרובים יהיו לא פשוטים אבל נדע להתמודד איתם. אם העומס על בתי החולים לא יירד - נצמצם את פתיחת המשק".

במענה לשאלת N12 על העיכובים בהפקת תעודת המתחסן למחוסנים לנגיף, השיב פרופ' אש: "תהליך הפקת תעודת המתחסן נמצא בשלבים אחרונים ויעלה לציבור עוד השבוע. אם יש מקרה של אדם שחוסן והתבקש להיכנס לבידוד - אפשר לפנות למשרד הבריאות באמצעות ערעור והוא ישוחרר מבידוד". לדבריו, בדיקה סרולוגית חיובית בהחלט מעידה על החלמה, ומי שיש לו כזאת יקבל את התו הירוק או את תעודת המחלים. תוקף הבדיקה יהיה לחצי שנה.

על המוטציות לנגיף אמר פרופ' אש שההערכות הן שבין 40% ל-70% מהמאומתים מדי יום בישראל נדבקו במוטציה הבריטית. "ההתפשטות של המוטציה הזו אצלנו גורמת להאצה בתחלואה", אמר הפרויקטור, "אך עדיין לא ידוע האם היא אכן גורמת לתחלואה יותר קשה. לא ברור לנו עדיין האם הנשים בהיריון שאושפזו במצב קשה הם כתוצאה מהווריאנט הבריטי, אבל סטטיסטית נדמה שיש לזה משמעות". 

"גם תחלואה בילדים מושפעת מהווריאנט הבריטי", אמר הפרופסור. "יש עלייה בשיעור הילדים מתוך כלל המאומתים. בתחילת דצמבר שיעור הילדים שנדבקו בקורונה עמד על 23% והיום שיעור הילדים עומד על 35% . במגזר החרדי העלייה אף בולטת יותר: 50% מהנדבקים החדשים במגזר הם ילדים". הפרויקטור הוסיף שבשל כך, החזרה ללימודים תהיה בקפסולות, עם מסכות ושמירת מרחק.

לדבריו, הווריאנט הברזילאי עדיין לא אותר בארץ, אך בישראל יש 27 מקרים של הווריאנט הדרום-אפריקני, ונמשכים המאמצים לאתר את כל שרשרות ההדבקה. לגבי המוטציה מקליפורניה - יש 2 מקרים שאותרו בארץ וכרגע  לא חושבים שיש מקרים נוספים, אבל המעקב ימשיך. משמעות וריאנט זה עדיין לא ברורה מבחינה קלינית.

סגר שלישי ירושלים (צילום: Yonatan Sindel/Flash90)
"נצטרך לפתוח את המשק יותר בזהירות ממה שחשבנו לפני מספר שבועות". הסגר השלישי בירושלים | צילום: Yonatan Sindel/Flash90

לשאלה האם זה הסגר האחרון השיב הפרויקטור כי "לפני שבועיים עניתי על השאלה הזו 'קרוב לוודאי שכן', אבל הווריאנט מחייב אותנו ליציאה זהירה מהסגר כדי למנוע התפרצות של גל נוסף. החיסונים כאן ובהחלט ישפיעו על התחלואה - אבל צריך לראות שאנחנו נמצאים ברמת תחלואה כזו שמערכת הבריאות תעמוד בעומס לאורך זמן. לכן נצטרך לפתוח את המשק יותר בזהירות ממה שחשבנו לפני מספר שבועות". בהתאם לכך הוסיף הפרופסור ש"אם נצליח להשתלט על זה - נמנע את הסגר הבא, אם נפתח את המשק בצורה חופשית מדי - יכול להיות שנוביל לגל נוסף שיחייב סגר נוסף".

מוקדם יותר משרד הבריאות עדכן כי שיעור הבדיקות החיוביות עלה מעט בהשוואה לאתמול - ועומד על 9.3%. זאת לצד הבדיקות המעטות יחסית שבוצעו אתמול; 54,109. ביממה האחרונה אובחנו 4,868 נדבקים נוספים בקורונה, מה שמביא את מספר החולים הפעילים בישראל ל-70,836; 1,140 מהם במצב קשה – מתוכם 358 מונשמים.

בתוך כך, נמשך מבצע החיסונים של תלמידי כיתות י"א -י"ב, שעל פי החלטת משרד הבריאות יוכלו להתחסן גם הם נגד הנגיף. המתחסנים הצעירים יידרשו להגיע בליווי הורה למתחמי החיסונים או אם ברשותם אישור כתוב בצירוף תעודת זהות של אחד ההורים.

הפרויקטור אמר הבוקר בריאיון ב-103FM כי רואים עלייה בשיעור החולים בגילי 17-0 ביחס לגילים הקודמים. הוא העריך שבצורה מהותית אין פה מחלה יותר קשה בילדים, אבל יצטרכו עוד לעקוב. פרופ' אש הוסיף כי "בין 50-40 אחוזים מהמקרים המאומתים מדי יום הם הווריאנט הבריטי. אנחנו לא יכולים לדעת במדויק - אבל לפי בדיקות שאנו עושים והתקדמות המגפה כך נראה לנו".