מחוץ לבית המשפחה בירושלים (צילום: פלאש 90)
כוחות חירום מחוץ לדירת המשפחה | צילום: פלאש 90

בגופה של התינוקת, שמתה היום (ד') לאחר ששאפה חומר הדברה רעיל שרוסס בבית הוריה בירושלים, נמצאו שרידים של הגז פוספין. מומחי הדברה מסבירים כי מדובר בגז ששאיפה אחת ממנו יכולה לגרום למוות. "אסור לעשות את זה בתוך בית שאנשים נמצאים בתוכו", הסביר איתן לנגליב, מדביר מאזור נהריה בשיחה עם חדשות 2 online. "הגז הוא מאוד רעיל ואנשים שנושמים אותו יכולים למות".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

המדבירים שעמם דיברנו אמרו כי הגז פוספין, שלפי אנשי בית החולים שערי צדק שרידיו נמצאו בגופם של בני המשפחה שנפגעו, מיועד להדברת מזיקים שנמצאים בתוך עץ. כך למשל, אם שידה נאכלת על ידי חרק עוטפים את השידה בניילון, אוטמים אותו, ומכניסים פוספין והרהיט אמור לעמוד יומיים-שלושה במקום פתוח.

אם הרהיטים שהודברו, באמצעות איוד של החומר, לא הוצאו מחוץ למבנה ולא נאטמו כראוי - מדובר בסכנת חיים של ממש. "השימוש בגז חוקי, בכפוף לרישיון, ויש לנקוט אמצעי זהירות רבים כשמשתמשים", ציין לנגליב. "הסיבה לשימוש בגז כה רעיל הוא היכולת שלו לחדור את מרקם העץ ולחסל את תולעי העץ שעושים את הנזק לרהיט".

איתן קייזרמן, מומחה להדברת מזיקים אמר כי "זו ממש סכנת מוות. אסור להשתמש בגז בתוך בנייני מגורים ובטח שלא לאפשר לאנשים לשהות בדירה. אם המדביר השאיר את הריהוט שם, אז מה שהוא עשה זה פשוט אסון גדול". הוא הוסיף כי מדובר ממש בגזירת מוות על אנשים - מבלי שהם יודעים.

ד"ר שמחה פינקלמן, מומחה לבקרת חרקים מזיקים, מדגיש כי הגז מותר לשימוש רק על ידי מדבירים שקיבלו אישור של המשרד להגנת הסביבה לאיוד מורחב. "הגז צריך להגיע לריכוז קטלני ויש צורך לשמור את זה בסביבה שאין לאפשר לה דליפה החוצה", הסביר. "לא עושים את זה בדירות, יש הגדרות על פי חוק בנושא הזה. זה גז שיכול להרוג".

גז לטיפול במזיקים (צילום: AP)
גז לטיפול במזיקים | צילום: AP

מהו הגז ואיך הוא פוגע בגופנו?

מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות בבי"ח רמב"ם, פרופ' ידידיה בנטור הסביר: "מדובר בחומר שלא מופיע בצורת גז אלא בתור אבקה. הוא משחרר את הגז, שנחשב למאוד מסוכן, ופוגע במערכות תוך תאיות בעיקר במערכת של נשימה תוך תאיות".

התופעות הראשונות כוללות גירוי של העיניים ודרכי הנשימה ולאחר מכן מתחילה להתפתח פגיעה רב מערכתית שזה כולל שינויים במצב הכרה עד פרכוס, פגיעה בתפקוד הלב, ירידת לחץ דם, הפרעות בקצב הלב עד דום לב, בצקת ריאות ובהמשך מתפתחת פגיעה במערכות נוספות כמו הכבד והכליה.

על פי הפרופ', חומרת הפגיעה תלויה בכמות החומר ששואפים ובמשך זמן השאיפה: "שאיפה של ריכוז גבוה של החומר לפרקי זמן קצרים, אפילו דקות, יכולה להביא למוות. מנגד, שאיפה בריכוז נמוך גם אם לפרקי זמן ארוכים יכולה להתבטא בהרעלה שאפשר להחלים ממנה".

הוא הוסיף כי "היכולת לשרוד את הפגיעה תלויה לא רק בריכוז של החומר ומשך החשיפה אלא גם במהירות ממנה מוציאים את הנפגע מהחשיפה והמהירות בה מעניקים לו טיפול רפואי. אין חומר לצערנו שיכול לנטרל את הפוספין והטיפול נועד לתמיכה במערכות גוף חיוניות כמו חמצן, הנשמה, ותרופות עד שהחומר מתפנה מהגוף והגוף מתגבר על התופעות".

הרעלת המשפחה בירושלים - הסיקור המלא:

משפחה שלמה נפגעה מהרעלה: תינוקת בת שנה וחצי מתה

הרעלת המשפחה בי-ם: המדביר עוכב לחקירה

בת שנה וחצי מתה כתוצאה מההרעלה: "ההורים בהלם. בכו בכי קורע לב"