האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"החוק הישראלי מאפשר כבר כיום גזר דין מוות למחבלים. יש כאלה שנלחמים במחבלים ויש כאלה שמדברים על איך להילחם. במחבלים נלחמים בשדה הקרב ולא בעזרת הצעות חוק ריקות מתוכן"

יאיר לפיד מתנגד לחוק, וב-2018 כתב כי "הרעיון שמדינת ישראל תבצע הוצאות פומביות להורג הוא החלום הרטוב של החמאס והג'יהאד האסלאמי"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

ב-2015 התנגד נתניהו להצעת החוק של ישראל ביתנו להטיל עונש מוות על מחבלים והטיל עליה וטו. ב-2018 הורה לקדם את ההצעה ואמר בכנסת: "מי ששוחט וצוחק לא יבלה את יתרת חייו בכלא אלא יוצא להורג". החוק עבר בקריאה טרומית אך לא קודם לאחר התפטרות ליברמן מהממשלה ועד פיזור הכנסת

"לא, אנו מתנגדים לחקיקת עונש מוות בישראל ותומכים בשימור החקיקה הקיימת"

"לא. מדובר בעוד הצעה פשיסטית מבית היוצר של ליברמן. עונש מוות אינו צודק ואינו מוסרי. החוק הזה גם לא ימנע את הפיגוע הבא, וגם יוסיף עוד שמן למדורת הסכסוך באזור. רק שלום ישראלי-פלסטיני צודק הוא הפתרון"

סירב לענות

יהדות התורה הביעה ב-2018 התנגדות לחוק (אם מסיבות אידיאולוגיות ואם במסגרת סגירת חשבונות עם ליברמן, שהערים קשיים על חוק המרכולים). משה גפני, שותפו של ליצמן להנהגת יהדות התורה, אמר: "נתייעץ עם גדולי התורה וללא הכרעתם הברורה לא נצביע על החוק"

"מחבל שיוצא לפגוע במדינת ישראל וליטול חיי אדם של אזרחיה הוא בן מוות. מוסרי וצודק שמחבל שפגע בנו וקיפח חיים לא יהיה בין החיים. אחרי שנכיר בזה, שאלת ההרתעה והיעילות היא משנית"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

דרעי התנגד להטלת עונש מוות על הרוצח בברקן באוקטובר 2018 בגלל חוות הדעת של השב"כ לפיה העונש לא מרתיע מחבלים. בינואר 2018 הביע הרב הספרדי הראשי התנגדות לחוק כיוון שהוא עשוי להיות מוטל גם על יהודים, וכיוון שהוא עשוי לעודד הרג יהודים נוספים

"לא. מרצ נגד עונש מוות נקודה"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

בנט תמך ב-2015 בהצעת החוק של ישראל ביתנו להטיל עונש מוות על מחבלים. ב-2018 אמרה איילת שקד כי החוק מיותר, אך לאחר שהותקפה על ידי ליברמן אמר בנט לנתניהו כי אין מניעה לקדם את החוק. בראיון לגל"צ טען כי מדובר ב"חוק חלול". בנט גם קרא להטלת עונש מוות על הרוצח בברקן באוקטובר 2018. עם זאת, ב-2014 אמר בנט בראיון לאתר כיפה כי "בלתי אפשרי להטיל עונש מוות על מחבלים"

"כולנו תמכה בחוק עונש מוות למחבלים בגרסה אותה קידמה מפלגת ישראל ביתנו בכנסת ה-20"

"לא"

"בחקיקה הישראלית כבר קיים עונש מוות למחבלים - סעיף 21 (7) בחוק השיפוט הצבאי"

לפני שפרשה מישראל ביתנו הייתה אורלי לוי אבקסיס חתומה על אחת מהצעות החוק לעונש מוות למחבלים

"כן. ישראל ביתנו יזמה חוק כזה שטרם אושר על ידי הכנסת"

"כן"

פייגלין אמר ב-2017 כי עונש מוות למחבלים הוא "צודק ומוסרי". את הצעת החוק של ישראל ביתנו כינה ב-2018 היא "גימיק אלקטורלי", והוסיף כי לישראל "אין את הביטחון העצמי המוסרי הנדרש בכדי לגזור עונש מוות"

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: