האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"נעגן בחוק יסוד את עיקרון השוויון בזכויות הפרט בישראל. חוק הלאום עיגן את היותה של מדינת ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, שבה הוא מממש באופן ייחודי את זכותו להגדרה עצמית לאומית. אולם עיקרון השוויון בזכויות הפרט נעדר ממנו, ועל כן נחוקק אותו בחקיקת יסוד, ברוח מגילת העצמאות"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

ממשלת נתניהו חוקקה את חוק הלאום. נתניהו אמר כי "זהו רגע מכונן בתולדות הציונות ומדינת ישראל"

"אנחנו מתנגדים לחוק הלאום במתכונתו הנוכחית. מכיוון שהוא פוגע פגיעה קשה בערך השוויון המהווה ערך יסוד בציונות ובבסיס המוסרי של הדמוקרטיה הישראלית. אנו מתחייבים לשנות את החוק ולהכיל בתוכו את ערך השוויון, על מנת לאפשר לכלל אזרחי ישראל -  יהודים, ערבים, דרוזים וצ'רקסים – להיות אזרחים ואזרחיות שווי זכויות במדינת הלאום של העם היהודי"

"לבטל ויפה שעה אחת קודם. חוק הלאום חוקק כדי לתקוע אצבע בעין ל-20 אחוז מהאוכלוסייה במדינה. יתרה מזאת: הוא הופך את מעמדם של האזרחים הערבים לסוג ב' באופן רשמי, ותוך כך מנסה לחסל את הזכות להגדרה העצמית של העם הערבי הפלסטיני. מדובר בלא פחות מחקיקה של הפרדה גזעית, שמקבעת את הגזענות, האפליה והעליונות היהודית"

"לא"

חברי יהדות התורה (בהם גפני, אייכלר ומקלב) הביעו התנגדות לחוק, אך הצביעו בעדו. גפני אמר להנהלת דגל התורה: "הסכמנו בגלל נתניהו, ולכן כל מה שאנחנו דורשים בחוק הגיוס הוא עושה"

"חוק הלאום לבד אינו מספיק. לא יהיה לו ערך אם שופטי בית המשפט העליון ירוקנו אותו מתוכן בפעלולים משפטיים ולא דמוקרטיים. ההשלמה תהיה בחקיקת פסקת התגברות, שתגביל את זכות העמידה ואת עילות ההתערבות של בג"ץ, וכמובן בשינוי שיטת מינוי השופטים"

סמוטריץ' אמר כי חוק הלאום הוא "תיקון ציוני קריטי"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

ש"ס הצביעה בעד החוק למרות הביקורת החרדית עליו. דרעי אמר בראיון ל-103FM ש"הליכוד עמד בכל ההתחייבויות מולנו, ואנחנו עומדים בשלנו"

"לבטל, לא לתקן"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

בנט תמך בחוק הלאום ומתנגד לשינוי בו, ואמר כי יש לחוקק "חוק מיוחד המכיר בחשיבות הברית עם העדה הדרוזית, הצ׳רקסית וכל מיעוט שקושר גורלו למדינת ישראל"

כולנו הייתה מיוזמות חוק הלאום וגאה בו מאד. עם זאת, יש מקום לתיקון המצב מול אוכלוסיות לא יהודיות שקשרו את גורלן בגורל העם היהודי, לוחמות אתנו כתף אל כתף מקום המדינה, ואנו רואים בהן שותפות גורל

כחלון אמר בעבר כי יש לתקן את חוק הלאום, אך בינואר אמר לפעילים דרוזיים כי הוא "לא מתחייב לתקן (אבל) מתחייב לטפל בעוולה"

"יש לבטל את חוק הלאום"

מפלגת גשר מאמינה כי נכון היה לכלול בחוק הלאום עקרונות יסוד דמוקרטיים החקוקים במגילת העצמאות. ח"כ לוי אבקסיס הגישה על כך הסתייגות רשמית אך הקואליציה הפילה את ההסתייגות. חוק הלאום הוא בעל ערך למהותה של מדינת ישראל ויש בו ערכים ראויים. יחד עם זאת, נוכח מצב בו אוכלוסיות הודרו מן החוק – כגון אוכלוסיית הדרוזים – יש  ליצור תיקון בחקיקה הישראלית כדי להבהיר סוגיה זו

לוי אבקסיס נמנעה בהצבעה על החוק. בראיון לחדשות 2 הסבירה ש"גם להימנע זה אמירה"

סירב לענות

ליברמן הסתייג מהחוק, טען ש"מנסים להפוך (את ישראל) למדינת הלכה" וביקר את חוסר ההתייחסות לדרוזים. ליברמן לא נכח בהצבעה על החוק, וחבר סיעתו חמד עמאר הדרוזי היה הח"כ היחיד בקואליציה שהתנגד (ואף הציע תיקון לחוק)

"לא"

פייגלין הגן על החוק בראיון לכאן 11 ואמר כי "שוויון אזרחי בוודאי, שוויון לאומי - לא". את מחאת הדרוזים כינה "פרובוקציה"

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: