האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"על ישראל, הכוח החזק באזור, להוביל. נעצב מציאות חדשה אשר תְקַבֵּעַ את הרוב היהודי בישראל ואת הזהות היהודית של מדינת ישראל. נחזק את גושי ההתיישבות ונאפשר חיים נורמליים בכל מקום שבו חיים ישראלים. בקעת הירדן תהיה גבול הביטחון המזרחי של ישראל. נאפשר פיתוח כלכלי מואץ בשטחי הרשות הפלסטינית. ירושלים המאוחדת תהיה בירת ישראל הנצחית. לאור עקרונות אלה נבחן את תכנית השלום של הנשיא טראמפ לכשתוצג"

מצע כחול לבן מציין כי המפלגה "תעמיק את תהליכי ההיפרדות מהפלסטינים" אך דוחה את האפשרות להתנתקות נוספת, ומתחייב להביא "כל החלטה מדינית היסטורית" להכרעה במשאל עם או ברוב מיוחד בכנסת

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

נתניהו הביע בעבר עמדות סותרות. ב-2009, בנאום בר אילן, הביע תמיכה בהקמת מדינה פלסטינית (מפורזת). בבחירות 2015 חזר בו, אך לאחר הבחירות שוב הביע תמיכה ברעיון (בראיון ל-NBC). בשנים האחרונות חזר, בניסוחים שונים וזהירים, על הסכמתו למדינה פלסטינית מפורזת. נתניהו הביע התנגדות לתכנית ההתנתקות, הצביע בעדה והתפטר מהממשלה כשבוע לפני ביצועה. ב-2010 אמר בכנסת כי "לעולם לא נחלק את ירושלים"

"כמפלגה החורטת על דגלה יוזמה מדינית וחתירה לשלום, אנו מחויבים לפעול על מנת להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. לפעול להיפרדות מהפלסטינים, על בסיס עיקרון שתי מדינות לשני עמים, ותוך רצון לבניית הסדר אזורי רחב, בשיתוף מדינות ערב המתונות ובסיוע ארה"ב ומדינות המערב"

המפלגה מציגה תכנית מדינית מפורטת ("3 נתיבים להיפרדות"). גבאי אמר בעבר כי "אם אתה עושה הסכם שלום אז אפשר למצוא פתרונות שלא מחייבים פינוי (יישובים)" וכי "ירושלים מאוחדת חשובה יותר מהשלום"

"יש לסיים את הכיבוש בגדה המערבית ואת המצור הישראלי על עזה, פינוי כל ההתנחלויות והקמתה של מדינה פלסטינית עצמאית לצד מדינת ישראל, שבירתה ירושלים המזרחית, ופתרון צודק לבעיית הפליטים, תוך משא ומתן להסכם שלום עם ההנהגה הפלסטינית הנבחרת"

"סומך על ראש הממשלה"

"פרסמנו את תכנית ההכרעה ובבסיסה ההבנה שכדי לא להשאיר ירושה של חיים בצד טרור שוטף לדורות הבאים עלינו להגיע להכרעה. בשלב הראשון חובה להבין שהטרור מונע מתקווה. המחבלים ותומכיהם שואפים להקים בליבה של הארץ מדינה ולדעתם פיגועים יקרבו אותנו להיכנע לכך. ברגע שנגדע את התקווה למדינה ולשאיפה לאומית נגדע את הטרור. את התכנית שלנו שתביא לקץ הסכסוך כדאי לקרוא בעיון והרחבה"

תכנית ההכרעה של סמוטריץ' מתבססת על עידוד הגירה פלסטינית למדינות ערב באמצעות תשלום, פירוק הרשות הפלסטינית והחלת הריבונות הישראלית בגדה המערבית

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

בראיון לקול ישראל אמר דרעי כי "ההשקפה המדינית של ש"ס נובעת מפסיקה של הרב עובדיה יוסף שקדושת האדם גוברת על קדושת האדמה. כשיש עניין של פיקוח נפש והצלת נפשות אפשר גם לעשות צעדים כואבים לגבי קדושת הארץ"

"שתי מדינות לשני עמים הוא הפתרון היחידי האפשרי. הוא כולל סיום הכיבוש ופינוי התנחלויות. מי שאומר אחרת משקר לעצמו או לציבור"

זנדברג טוענת שחלוקת ירושלים תהיה חלק מהסדר מדיני

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

במצע המפלגה נכתב כי היא מתנגדת "למסירת שטחי ארצנו ולהקמה של מדינה פלסטינית בליבה של ארץ ישראל" ותומכת בהחלת החוק הישראלי על שטחי C. לפלסטינים המתגוררים בשטחים אלו תוצא תושבות, אזרחות ישראלית או ניהול עצמי

"סרבנות השלום הפלסטינית מונעת פתרון לסכסוך הדמים בינינו לבין שכנינו. תעשיית ההסתה של ההנהגה הפלסטינית מחסלת את היכולת להגיע לשלום אמת בזמן הנראה לעין. כולנו מתנגדת להקמת מדינה פלסטינית. אין בצד השני מי שניתן להגיע איתו להסכם שלום אמיתי. שר האוצר כחלון מאמין בצורך הפיתוח של הכלכלה הפלסטינית מתוך הבנה שזהו אינטרס של כל הצדדים. כמי שהוביל את ההתנגדות להתנתקות במפלגת הליכוד השר כחלון לא ייתן את ידו לעקירת אף יישוב יהודי. שלום מול הפלסטינים צריך להתקדם תחת הנוסחה שלום תמורת שלום, תוך הכרה בזכותו ההיסטורית של עם ישראל למדינה יהודית בארץ ישראל"

מנסור: "מדינה פלסטינית בגדה ועזה ובירתה אל-קודס"

שחאדה: "בל"ד דוגלת בפתרון מדינת כל אזרחיה לצד הסדר מדיני הכולל את סיום הכיבוש בגדה המערבית, הקמת מדינה פלסטינית שבירתה ירושלים, סיום המצור על עזה, פירוק ההתנחלויות ופתרון לבעיית הפליטים לפי החלטת האו"ם"

"מדינת ישראל ידעה לעשות שלום כאשר הצד השני היה בעל רצון אמיתי לכך (מצרים, ירדן). גשר תתמוך בהסדר מדיני שיבטיח ביטחון לאזרחי ישראל המבוסס על הכרה בזכות קיומה של מדינת ישראל כבית הלאומי של העם היהודי, ירושלים כבירתה ושמירה על גושי ההתיישבות וצרכי הביטחון של ישראל. אין פתרון בזק של הסכם מיידי. אנו מאמינים בשלום תהליכי, מבוסס הסכמים נקודתיים, שיתרמו להגברת האמון בין הצדדים. הסכסוך הישראלי-פלסטיני ייפתר בתהליך ארוך של בניית אמון הדדי בין הצדדים אשר יוביל בסופו של דבר לפתרון מוסכם. בה בעת יש לקדם שיח מדיני המייצר בסיס לדיאלוג ולתקווה"

בראיון ל"כלכליסט" ב-2017 אמרה לוי אבקסיס על הסדר שלום: "בלי צעדים חד-צדדיים. בטח לא סיפוח של השטחים. האפרטהייד נגמר"

"חילופי שטחים ואוכלוסיות"

תכנית חילופי השטחים, אותה הציג ליברמן ב-2004, כוללת סיפוח גושי התנחלויות לצד העברת שטחים באזור המשולש לידי מדינה פלסטינית. ערביי ישראל המתגוררים באזור יוכלו לבחור בין הגירה לישראל לבין פיצוי ואובדן האזרחות הישראלית. ב-2017 הצהיר ליברמן על תמיכתו בפתרון שתי המדינות. בנוגע לירושלים הביע בעבר עמדות סותרות

"הבנה כי זו ארצנו. סיפוח שטחי יו"ש והצעת שלוש אפשרויות לתושבים הגרים שם: קבלת מעמד תושב שיכלול זכויות אדם מלאות; הגירה למדינה אחרת (המעוניינים יקבלו סיוע); מסלול קבלת אזרחות לאלו שיבקשו לקשור גורלם בעם ישראל ולשרת בצה"ל"

התכנית המדינית של זהות מבוססת על ביטול הסכם אוסלו, השתלטות מחדש על השטחים (לרבות עזה) והחלת הריבונות הישראלית. פייגלין מתנגד לחלוקת ירושלים ומציע להעביר את מוסדות המדינה למזרח העיר

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: