האם לאפשר תחבורה ציבורית בשבת? ומה בנוגע לנישואים אזרחיים? מה צריך לעשות עם חוק הלאום, והאם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים? האם צריך לדבר עם חמאס, ואיך פותרים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני? שאלנו את ראשי המפלגות 15 שאלות בנושאים שהסעירו את הציבוריות הישראלית בשנים האחרונות. תשובותיהם מופיעות כאן לצד הערותינו, המבוססות על דבריהם ומעשיהם לאורך השנים ועל מצעי המפלגות, ומבקשות להעריך את השקפת עולמם.

שלושה ראשי מפלגות התעלמו מפניותינו – בנימין נתניהו (הליכוד), אריה דרעי (ש"ס) ונפתלי בנט (הימין החדש). הליכוד וש"ס אינן מפרסמות מצע, ולכן הסתמכנו בהערות על האופן שבו פעלו נתניהו ודרעי בממשלה היוצאת. יעקב ליצמן, איימן עודה ואביגדור ליברמן סירבו לענות על חלק מהשאלות.

בצלאל סמוטריץ', יו"ר האיחוד הלאומי ומס' 2 באיחוד מפלגות הימין, מייצג את הרשימה. עבאס מנסור מרע"ם ומטאנס שחאדה מבל"ד ביקשו לענות בנפרד, בגלל חילוקי דעות מסוימים בין המפלגות שרצות ברשימה משותפת. אחמד טיבי מתע"ל לא ענה לפניותינו ולא אישר את תשובותיו של איימן עודה מחד"ש כמייצגות את הרשימה המשותפת לשתי המפלגות.

"לישראל יש ריבונות מלאה על שטחה וכל מקרה צריך להיבדק בצורה פרטנית. כמו לכל מדינה ריבונית, לישראל יש זכות מלאה למנוע כניסה של גורמים הפועלים בצורה קיצונית נגד ריבונותה או מנסים לפגוע בה או להחרים אותה"

יאיר לפיד תמך בחוק האוסר על כניסת אזרחים זרים שקראו לחרם על ישראל

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור. המפלגה לא מפרסמת מצע מאז 2009

ממשלת נתניהו הובילה מאז 2017 מדיניות חדשה ומנעה את כניסתם לישראל של פעילי חרם בולטים

"מפלגת העבודה מחויבת למאבק בתנועות הדה-לגיטימציה והחרם הבינלאומיות. אולם הדרך להתמודד איתן איננה ביצירת פרובוקציות פרטניות סביב פעילים כאלה ואחרים, אלה בפעולה מדינית מתואמת ומבוססת כחלק מתהליך אסטרטגי מול השותפות הבינלאומיות"

חברי המחנה הציוני נמנעו בהצבעה על החוק האוסר על כניסת אזרחים זרים שקראו לחרם על ישראל

"לא. הממשלה עושה שימוש בכלי של מניעת כניסה לישראל בכדי לעשות דה לגיטימציה לביקורת על הממשלה, בו בזמן שאנטישמים מרחבי העולם מתקבלים בישראל בכבוד מלכים"

"אני נגד החרמת כל אוכלוסייה"

"פעילויות החרם השונות הן הלבוש המודרני של האנטישמיות ושל שנאת ישראל. אין סיבה שמדינת ישראל תאפשר לאויביה לבוא בשעריה. חוק איסור כניסה לישראל לפעילי BDS הוא חוק שלי שהעברנו בכנסת האחרונה. שמח מאד בחוק ובתוצאותיו"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

כשר פנים מנע דרעי מספר פעמים את כניסתם לישראל של אזרחים זרים שקראו לחרם, והבהיר כי "אנשים שמגיעים לישראל כדי לעודד חרם נגדנו לא יורשו להיכנס"

"לא. ישראל חזקה מזה ויכולה להכיל גם הפגנות וביקורת, ובוודאי שלא להפוך את משטרת הגבולות למשטרת מחשבות פוליטית"

בחר שלא לשתף את עמדתו עם הציבור

בנט תמך בחוק האוסר על כניסת אזרחים זרים שקראו לחרם על ישראל ואמר כי הוא "מאפשר לישראל לגונן על עצמה מפני חורשי רעתה"

"מפלגת כולנו קידמה את חוק החרם האוסר כניסה על שוחרי רעתה של מדינת ישראל. מפלגת כולנו מאמינה כי מי שפועל לדה-לגיטימציה של מדינת ישראל לא צריך לזכות לשיתוף פעולה ומדינת ישראל לא צריכה להושיט את הלחי השנייה לגורמים מסוג זה"

"לא"

"חרם נגד מדינת ישראל הוא דבר הראוי לגינוי ולא תהיה בו תועלת. מדינת ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, אנו רואים בערכים אלו ערכים שלובים זה בזה ולא מנוגדים זה לזה. אנו פתוחים לשמוע ביקורת ולא מפחדים ממנה. צריך לומר את האמת: בעולם של הרשתות החברתיות וכשאין משמעות לגבולות פיזיים מניעת כניסה של גורמים המתבטאים כנגד מדינת ישראל עלולה רק להביא להעצמת קולם ולעידוד הדה לגיטימציה כנגד ישראל. גם אנחנו סולדים עד מאוד מפעולות בזויות של הכפשה והפצת שקרים כנגד מדינת ישראל, אך לטעמנו מניעת הכניסה עלולה להעצים את התופעה. יחד עם זאת, במקרים חריגים ניתן וראוי למנוע כניסה כשמדובר בארגונים וגופים המתבטאים באופן קיצוני כנגד מדינת ישראל"

"כן"

"כן"

ראשי המפלגות עונים על השאלות הבוערות של הבחירות: