שבועיים בדיוק נותרו עד ליום הבחירות לכנסת העשרים וחמש - והחל מהיום (שלישי) כל המפלגות צפויות להעלות הילוך לקראת הישורת האחרונה. N12 חוזרים לארכיון ונזכרים באירועים המרכזיים שהתרחשו בשבועיים האחרונים בשלוש מערכות הבחירות האחרונות. החל מהבטחתו של בנימין נתניהו להחיל ריבונות בבקעת הירדן, דרך הקלטות הדרמטיות של יועצו הבכיר של בני גנץ ועד לתמיכתו של יאיר לפיד בממשלה עם הרשימה המשותפת - אלו האירועים הנבחרים.

בחירות 2022 | סיקור N12:

ישראל בדרך לבחירות? הזירה הפוליטית

בחירות 2021

מערכת הבחירות של 2021 יצאה לדרך לאחר כישלון ממשלת האחדות, בראשותם של יו"ר הליכוד בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן בני גנץ, להעביר תקציב מדינה - ונערכה על רקע שני אירועים מרכזיים: משפט נתניהו ומגפת הקורונה. היא התאפיינה בחרמות - שהפכו את האפשרות להקמת קואליציה למשימה בלתי אפשרית.

"מדובר ב-20% מאזרחי ישראל"

עם הכניסה לשבועיים האחרונים בבחירות 2021, יו"ר יש עתיד יאיר לפיד טען בריאיון ליונית לוי ב"וועידת המשפיעים" כי הוא נוח עם האפשרות של הקמת ממשלה בתמיכת הרשימה המשותפת. יממה לאחר מכן, חה"כ מיקי לוי המשיך עם אותו הקו ואמר: "גם לי לא נוח לשבת עם בל"ד, אבל המשותפת באה כמשותפת. מדובר ב-20% מאזרחי ישראל, כבר היה שר ערבי בממשלה".

מיקי לוי (צילום: פלאש 90)
מיקי לוי | צילום: פלאש 90

העימות שלא היה

שבוע לאחר מכן, הזמין לפיד את ראש הממשלה דאז נתניהו לעימות בחירות באולפן חדשות 12 - אך נתניהו סירב. "נתניהו פוחד מהעובדות. יש יותר מ-6,000 מתים, מדובר בממשלה של סחטנים וגזענים שתיקח כסף מאנשים שעובדים ותיתן אותו לאנשים שלא עובדים. נתניהו איש יצירתי, הוא היה יכול למצוא תירוצים יותר יצרתיים לסיבה שהוא לא רוצה להיפגש לעימות איתי", תקף לפיד.

3 ימים לפני הבחירות, בנימין נתניהו, שמסרב בימי שגרה להתראיין, פתח כהרגלו בבליץ ראיונות בימים האחרונים שלפני פתיחת הקלפיות, הגיע למשדר ראשי המפלגות המיוחד של "פגוש את העיתונות" - והבהיר: "אני נגד היוזמה לעצור את המשפט שלי". על הצעת העימות של לפיד אמר: "אסכים רק אם לפיד יכריז רשמית שהוא מתמודד לראשות הממשלה".

יאיר לפיד ובנימין נתניהו בכנסת (צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90)
יאיר לפיד ובנימין נתניהו | צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

החתימה בשידור חי - וההפרה הבוטה

חברי מפלגת ימינה הפרו עשרות הבטחות שנתנו לבוחריהם, אך הזכורה ביותר קרתה יומיים בלבד לפני שנפתחו הקלפיות. יו"ר ימינה דאז נפתלי בנט הגיע לריאיון בערוץ 20  - והתחייב, בין היתר, כי לא ישב בממשלה בראשותו של יאיר לפיד: "לא אאפשר ליאיר לפיד להיות ראש ממשלה, גם לא ברוטציה. לא אקים ממשלה על קולותיו של מנסור עבאס מהתנועה האיסלאמית", אמר בנט - וחתם על המסמך המפורסם. כחודשיים לאחר מכן בנט הושבע כראש ממשלת ישראל, לפיד כראש הממשלה ברוטציה והממשלה של השניים הוקמה בתמיכתו של יו"ר רע"ם מנסור עבאס.

"לזרוק את נתניהו ואת החרדים במריצה למזבלה"

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן התראיין ל"אופירה וברקו" עשרה ימים לפני הבחירות - וסיפק התבטאות שעוררה זעם רב. "לזרוק את החרדים יחד עם ביבי על מריצה יחד למזבלה", אמר ליברמן במענה לשאלת המראיינים "שים על כף המאזניים - ביבי הביתה או עם החרדים". חה"כ משה גפני האשים את ליברמן באנטישמיות, וסגן השר מאיר פרוש אף הציע "התערבות" של גורמים מקצועיים: "אני לא שולח יהודי חלילה למזבלה, אבל ביקור באברבנאל לא יזיק לו".

שר האוצר ליברמן וחברי הכנסת אריה דרעי מש"ס ויעקב ליצמן מיהדות התור (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90 )
ליברמן, דרעי וליצמן | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש/90

"הזבל הזה היה מגיע גם למשרד הביטחון אם לא הייתי שם"

בהתבטאות חריגה ולא אופיינית, שר הביטחון ויו"ר כחול לבן בני גנץ תקף את בנימין נתניהו - שבוע לפני פתיחת הקלפיות: "אם לא אני במשרד הביטחון - הזבל הזה היה יכול להגיע גם לשם. כל מה שמעניין את נתניהו הוא המשפט שלו - והוא מוכן למכור את הכול", אמר - ומיהר להתחרט.

בגלל שרה או בגלל המלך עבדאללה?

לאחר החתימה ההיסטורית על הסכמי אברהם, לראש הממשלה לשעבר נתניהו לא הזדמן להמריא לביקור ראשון באיחוד האמירויות. עם זאת, כשבועיים לפני הבחירות, נתניהו היה אמור להמריא לביקור ההיסטורי באבו דאבי - שלא יצא לפועל בשל אשפוזה של רעייתו שרה. במקביל, גורם מדיני טען כי הטיסה בוטלה בשל עיכוב שנגרם במכוון על ידי הירדנים - בעקבות זעמו של המלך עבדאללה על ביטול ביקור בנו, יורש העצר הירדני, בהר הבית בירושלים.

בנימין נתניהו והמלך עבדאללה (צילום: getty images)
בנימין נתניהו והמלך עבדאללה | צילום: getty images

בחירות 2020

הבחירות לכנסת ה-23 סימנו משבר עמוק במערכת הפוליטית בישראל, כשלראשונה אי פעם נערכו בישראל שלוש בחירות בתוך פחות משנה. גם כאן, מערכת הבחירות נערכה על רקע משפט נתניהו ומגפת הקורונה, ובסיומה הוקמה "ממשלת חילופים" בראשות הליכוד וכחול לבן.

ההקלטות הדרמטיות של היועץ הבכיר וההודעה על פתיחה בחקירה פלילית

אולי האירוע המרכזי והדרמטי ביותר בשבועיים האחרונים של בחירות 2020 היה חשיפת הקלטות של ישראל בכר, יועצו הבכיר של יו"ר כחול לבן, שנשמע אומר בהקלטה בלעדית לחדשות 12 כי בני גנץ הוא סכנה לישראל. "אין לו אומץ לתקוף באירן, סכנה לישראל", אמר בכר, שבעבר היה יועצו של נתניהו. "היא (עומר ינקלביץ') אומרת שהוא טיפש והוא אפס מאופס והיא אומרת 'אסור שיהיה ראש ממשלה'", הוסיף בכר - שפוטר יממה לאחר מכן מקמפיין כחול לבן.

אירוע מרכזי נוסף שהתרחש בישורת האחרונה של בחירות 2020 היה הודעתו של מ"מ פרקליט המדינה דאז, עו"ד דן אלדד, על פתיחת חקירה פלילית לאחר הבחירות בפרשת "המימד החמישי". גנץ התייחס ואמר: "אני לא יכול להתעלם מהארומה הפוליטית שמתחבאת מאחורי התזמון של הקריאה לחקירה הזו".

תחקיר החברה הממשלתית לתירות ישראל בכר (צילום: החדשות12)
בני גנץ וישראל בכר | צילום: החדשות12

העימות ש(שוב) לא היה 

בשונה מבחירות 2021, בבחירות 2020 היה זה דווקא נתניהו שהזמין את יריבו המרכזי לעימות טלוויזיוני. "יש לי הצעה בשבילך, אני מוכן לבוא הנה וקורא לבני גנץ ומזמין אותך לבוא לעימות טלוויזיוני", אמר נתניהו. "אני מזמין אותך לעימות טלוויזיוני, אהלן וסאהלן. תפסיק לפחד. תגיד את מה שיש לך להגיד ואני אגיד את מה שיש לי להגיד. העימות הוא מול משפט הציבור ואת זה אתה מפחד לעשות". גורמים בכחול לבן לא דחו באופן רשמי את ההזמנה לעימות אבל קבעו שהוא "לא יתקיים" - זאת משום שלדבריהם "מדובר בספין שנועד להסיח את דעת הציבור מהמשפט".

האמירה של נתן אשל נגד המזרחים - וההתנערות של נתניהו

"השנאה – מה שמאחד את המחנה שלנו": ימים ספורים לפני פתיחת הקלפיות, ב"חדשות סוף השבוע" פורסמו הקלטות שבהן נשמע נתן אשל, מקורבו ואיש סודו של ראש הממשלה נתניהו, מכנה את השרה מירי רגב "בהמה". ההקלטות חשפו את דעתו של אשל לגבי אסטרטגיית הקמפיין של הליכוד. "הציבור, שאני קורא לו אפילו הלא-אשכנזי, שונא הכל. הצלחנו להטריף... השנאה הזו היא מה שמאחד את המחנה שלנו". בהתייחסו ישירות להשפעות הפוליטיות של "קמפיין השנאה" הוא אמר לבן שיחו: "אנחנו צריכים ללכת על הכאסח הזה".

ראש הממשלה נתניהו הגיב בעצמו והבהיר כי שוחח עם אשל והבהיר לו כי דבריו אינם ראויים ואינם מקובלים עליו. נתניהו הוסיף כי אשל התנצל על דבריו מיד, וכי "הליכוד הוא הבית של כל חלקי החברה הישראלית וכזה יישאר תמיד".

אותה גברת בשינוי אדרת

בעוד שבקמפיין הבחירות הנוכחי החליט נתניהו "ללכת על הראש" של יו"ר הבית היהודי איילת שקד במטרה שתפרוש מהמרוץ, אי שם בימים האחרונים של קמפיין בחירות 2020, נתניהו קרא דווקא ליו"ר עוצמה יהודית, איתמר בן גביר. "משמעות הסקר בחדשות 12 – אם בן גביר יפרוש, יש 61 וממשלת ימין", טענו בליכוד. בן גביר זעם ותקף: "הליכוד לא יכול להקים ממשלה בלי ארבעת המנדטים שלנו".

בחירות 2019 (ספטמבר)

מערכת הבחירות לכנסת ה-22 יצאה לדרך לאחר שהכנסת ה-21, שנבחרה חמישה חודשים קודם לכן, החליטה על פיזורה המוקדם לאחר שניסיונותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ויו"ר כחול לבן להרכיב ממשלה כשלו.

אישור חוק המצלמות וישיבת הממשלה הסוערת

שבוע וחצי לפני בחירות ספטמבר, נענתה הממשלה לדרישת נתניהו ואישרה את חוק המצלמות בתום ישיבה סוערת. "נביא את הנושא לחקיקה כדי שהבחירות הקרובות יהיו נקיות - אני מבין למה לפיד, גנץ וליברמן מסכימים עם הרשימה המשותפת נגד פיקוח במצלמות על הקלפיות, כדי לאפשר זיופים וגניבת בחירות", אמר נתניהו. באופן חריג, היועץ המשפטי מנדלבליט הצטרף לדיון והביע את התנגדותו לקידום הצעת החוק: "צריך לעשות את זה נכון ובהליך תקין".

ההחלטה של הנשיא ריבלין להחרים את הטקס בהשתתפות נתניהו

באירוע חריג שהתרחש שבועיים לפני הבחירות, בחר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין להחרים את הטקס הממלכתי בחברון בהשתתפות ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו - בשל העובדה שהטקס מוגדר "ממלכתי" אך מאפייניו הם פוליטיים ומפלגתיים. גורמים שהיו מעורים בנושא אמרו כי מדובר בתצוגת תכלית פוליטית של הליכוד בפרט והימין בכלל, שייאמרו בה תכנים פוליטיים מובהקים, ולפיכך הנשיא - דווקא כדמות ממלכתית וניטרלית - לא רצה לקחת בכך חלק, כדי למנוע לזות שפתיים שבועיים לפני הבחירות.

ריבלין ונתניהו, ארכיון (צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90, חדשות)
בנימין נתניהו וראובן ריבלין | צילום: נועם רבקין פנטון, פלאש 90, חדשות

הרקטה שקטעה את נאומו של נתניהו

נאומו של ראש הממשלה נתניהו באשדוד, שבוע בדיוק לפני הבחירות, נקטע בעקבות רקטה ששוגרה מעזה. נתניהו נאלץ לרדת מהבמה, אך חזר אליה לאחר זמן קצר. האירוע החריג תועד והועבר בשידור ישיר בעמוד הפייסבוק של הליכוד - ובמערכת הפוליטית מיהרו להגיב לירי ולרגעי הדרמה. "ראש ממשלה שמורד מהבמה באמצע נאום - השפלה לאומית", תקף בנט את החמאס.

לאחר האירוע החריג, תקף גנץ את נתניהו בעקבות דיווח בעיתון "הארץ" לפיו ייתכן והבחירות לכנסת ה-22 היו עלולות להידחות עקב מבצע צבאי שתכנן בעזה. "נתניהו מחק את העמימות לצרכים פוליטיים, עכשיו הוא איבד את זה ורצה לגרור אותנו למלחמה כדי לדחות את הבחירות", תקף גנץ. "זה תסריט שמתאים לבית הקלפים ולא למדינת ישראל".

החלת ריבונות בבקעת הירדן? ההבטחה ההיסטורית - שלא קוימה

האירוע המרכזי ביותר, ללא ספק, בישורת האחרונה של בחירות ספטמבר 2019 היה הבטחתו של נתניהו, אם ייבחר שוב, להחיל ריבונות על בקעת הירדן וצפון ים המלח: "אני מודיע על כוונתי להחיל את הריבונות הישראלית על בקעת הירדן וצפון ים המלח. התוכנית של הנשיא טראמפ תוצג ממש אחרי הבחירות", אמר נתניהו בפתח דבריו. "זה ממש מעבר לפינה, זה מציב לפנינו אתגר גדול וזה מציב לפנינו גם הזדמנות גדולה. זאת הזדמנות היסטורית - שעת כושר חד פעמית להחיל את הריבונות הישראלית על יישובינו ביהודה ושומרון".

בנימין נתניהו מציג את מפת סיפוח בקעת הירדן (צילום: הדס פרוש, פלאש/90 )
בנימין נתניהו מציג את מפת סיפוח בקעת הירדן | צילום: הדס פרוש, פלאש/90

מסיבות שונות, ההבטחה לא קוימה - אך זכתה למטח של תגובות. בזמן שליברמן וגנץ "גיחכו" על ההצהרה, בנט ביקר את החלטתו של נתניהו ליישם את התוכנית רק אחרי הבחירות ובעוצמה יהודית שיבחו את ההחלטה: "אירוע היסטורי"; "מוכר את ישראל בשביל החסינות", היו חלק מהתגובות להן זכה נתניהו.

הזירה הפוליטית
הזירה הפוליטית
איך הצביעו ביישוב שלכם (עיבוד: N12)
איך הצביעו ביישוב שלכם | עיבוד: N12
טלי גוטליב (ליכוד), רון כץ (יש עתיד), מיכל ולדיגר
טלי גוטליב (ליכוד), רון כץ (יש עתיד), מיכל ולדיגר (ציונות דתית)