שרת הפנים איילת שקד ושר התקשורת יועז הנדל הודיעו אתמול (רביעי) על איחוד מפלגות ימינה ודרך ארץ. תחת המפלגה החדשה, "הרוח הציונית", הם מבקשים להבטיח הקמה של ממשלה רחבה ושוללים קואליציה צרה שתהיה תלויה ב"מפלגות קיצוניות משמאל או מימין".

בכך למעשה מוותרים הנדל וצביקה האוזר על הסירוב העקרוני שלהם לשבת בממשלה תחת בנימין נתניהו, ואילו שקד פוסלת אפשרות של ממשלה ימין-חרדים שתזדקק לקבל את תמיכתו של איתמר בן גביר.

הראשונים להתאחד היו שר הביטחון בני גנץ ושר המשפטים גדעון סער – שהודיעו יחד על הקמת "כחול לבן – התקווה החדשה". בהצהרה משותפת בכפר המכבייה לפני כשבועיים הם הסבירו שהמטרה שלהם היא להקים "ממשלת אחדות יציבה". 

גם במפלגה של גנץ וסער הדגישו את המחויבות למרכז המפה הפוליטית ולאי הסתמכות על הקצוות, אך בניגוד להנדל ושקד, השניים דבקו בהתנגדותם לישיבה עם הליכוד בהנהגת נתניהו. "יותר מידי פעמים הקצוות והשוליים נותנים את הטון – והמרכז הישראלי נותר בלי קול", טען גנץ והוסיף: "שנים שבהן נתניהו גורר את הליכוד והמדינה לכרסום בממלכתיות".

 ישראל בדרך לבחירות - הזירה הפוליטית

המפלגות שמתרחקות

בעוד שחלק מהמפלגות מיהרו להתאחד, במפלגות אחרות הדיונים על ריצה משותפת או נפרד עדיין לא הגיע לכדי פתרון. בציונות הדתית חילוקי הדעות והמאבק על הנהגת הרשימה בין יו"ר האיחוד הלאומי בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר שעומד בראש עוצמה יהודית מאיימים על הסיכויים לריצה נוספת יחד.

"אנחנו ביחד ונמשיך ביחד", טען סמוטריץ' בריאיון למגזין N12, אך עקץ את חברו ואמר כי "איתמר זרק לא פעם ולא פעמיים קולות, אנחנו בטרללת גם בגללו". בן גביר ענה בטוויטר "בצלאל יקירי, ככה אתה עושה אחדות?", ובריאיון לחמש עם רפי רשף טען: "לבד אני יכול להביא 7 מנדטים. בכל הסקרים אם אני מוביל את הרשימה, הרשימה גדולה יותר אבל אני מוכן לוותר על זה – אבל על אופי הרשימה אני כבר לא מוכן לוותר". 

 ומה בצד השני? בחלק השמאלי של המפה הפוליטית, ניתן לומר שמרצ החלה במסע חיזורים אחרי העבודה – שבינתיים ממאנת להיענות. "לו איבחר לראשות מרצ, אני חושבת שאנחנו נשב ביחד ונדבר על איחוד משותף של עבודה-מרצ למטרה אחת כרגע - להציל את הגוש", הסבירה זהבה גלאון שסיכוייה להנהיג את המפלגה ניכרים. "אני חושבת ששתי נשים מנהיגות שעושות איחוד, זה עוד לא היה, דרך אגב, במדינת ישראל, יכולות להגדיל את הכוח, להביא איזו אנרגיה, איזו תנופה".

"הניסוי של העבודה ומרצ ביחד כבר נעשה ונכשל", הבהירה לעומת זאת מרב מיכאלי, השותפה השנייה בטנגו המיוחל. "זאת אומרת שמספר המנדטים שיש לשתי המפלגות האלה נחתך בלפחות חצי. הסיכוי שלנתניהו ומרצ יהיו 61 מנדטים גדול יותר אם העבודה ומרצ ירוצו ביחד".