עולם האוכל, ובאופן ספציפי יותר עולם המתכונאות, עובר מהפכה של ממש בשנים האחרונות. תחום שהיה בשליטת מקצוענים מעטים, מחבריהם של ספרי מתכונים מהודרים, נפתח לגמרי והשתנה לחלוטין בזכות ההתפתחויות הטכנולוגיות. בערך לפני 20 שנה נכנסו לחיינו הבלוגים, ובחמש או שש השנים האחרונות היו אלה אינסטגרם וטיקטוק שערבבו (ולשו, וקיפלו בתנועות עטיפה) את כללי המשחק.

באופן כללי, מתכוני הטיקטוק משתייכים לאחת משלוש קטגוריות: מתכונים משפחתיים שעוברים מדור לדור, רעיונות פרטיים של גולשים, או כאלה שמבוססים על ספרי מתכונים אולד סקול. השמרנים יטענו שאין מה להחליף מתכון בדוק ומקצועי בטרנד חולף, אבל האמת היא שטרנד כזה – זמני ככל שיהיה – עדיין ייבדק אצל יותר ידיים מבשלות מאשר כל כותב ספר מתכונים יחיד. כל הגולשים שמנסים אותו בודקים ומשכללים אותו, וממש כמו שֹפָה הוא מתעצב ומשתפר.

כמה מהמתכונים האלה יישארו איתנו וכמה ייעלמו בתהום הנשייה? רק הזמן יגיד. בינתיים, כדי שלא תצטרכו להתנסות בעצמכם בכל האופציות ולגלות מה באמת מדהים ומה רק מצטלם טוב, ניסינו אותם בעצמנו – וחזרנו עם מסקנות. הנה הם לפניכם, מהמזעזע אל הוואו.   

12. דבש קפוא

@himynameispriya worth the hype #frozenhoney ♬ original sound - Priya Sharma

אומרים שאנחנו דור האינסטנט. הדור שמצפה לפתרונות קסם, הדור העצלן, זה שמסרב לעבוד קשה ודורש שהכל יגיע אליו על מגש של כסף. הדור שמוכן לעוות את המציאות כדי שהוא לא יצטרך להתאמץ יותר מדי. המתכון הזה, לצערנו הרב, מוכיח שהכל אמת.

אנחנו מצטערים מאוד להודיע, אבל להקפיא דבש זה לא בישול, וזה שהממרח המתוק עכשיו גם קר וקצת יותר צמיגי בהחלט לא הופך אותו לקינוח. ממש כמו עם דבש רגיל, ביס אחד משתלט על הפה והופך הכל למתוק מדי, מכריח אותך לעצור הכל ולתור אחר כוס מים. תודה רבה על כלום, אנחנו נישאר עם גלידה. 

11. לחם ענן

@cathrena.chen

Ube Cotton Candy - Cloud Bread ☁️ #cloudbread #FoodDance #easyrecipe #CathCreations #satisfying #breadtok #aestheticbaking #oddlysatisfying #fypシ

♬ Я буду ебать - MOREART

במסגרת העובדה שעברנו לעולם ויזואלי, שבו כולנו מחליטים מה לאכול ומתי על בסיס איך שהאוכל נראה ולא על פי הטעם שלו, התוצאה המיידית היא מזון שהוא אמנם מרשים חיצונית - אבל לא נותן שום ערך מוסף, לא בהיבט התזונתי ולא בהיבט הטעם. הטיקטוק כמובן לוקח את העניין הזה לקיצון והופך מאכלים חסרי כל ייחוד ללהיטים בן לילה, רק בגלל שהם נראים מגניב. כזה הוא גם "לחם הענן".

מתכוני טיקטוק (צילום: כרמל שטרן)
עם חומוס זה בכלל נורא. לחם הענן שלנו | צילום: כרמל שטרן

הדבר הזה הוא בהחלט ענני, את התואר הזה אי אפשר לקחת ממנו, אבל לחם? פחות. הוא מזכיר בטעמו חביתה עם סוכר, ובמסגרת ענניותו הוא מתקפל ולא נותר יציב ביד כשפורסים פורסה. בתום האפייה ניסינו לחם ענן מרוח בחומוס; זה היה מחריד.

10. עוגיות חמאת בוטנים

@everydaychiffon

Simple & dangerous. #cookies #quickrecipe #simplerecipe #baking #funathome #xyzbca #glutenfree #cookievideos #foryoupage #fyp

♬ original sound - everydaychiffon

לעתים השלם מצליח להיות גדול מסך חלקיו, ולעתים אחד ועוד אחד שווה פשוט איכס. עוגיות חמאת הבוטנים, שנראות נפלא ורכיביהן מבטיחים – חמאת בוטנים, סוכר, שוקולד, בלי קמח – הן אחת מהאכזבות הכי גדולות שחווינו בניסוי הזה. הן רכות מדי, לא פריכות ומצליחות להרוס חמאת בוטנים, שזה לא דבר פשוט לעשות.

שילוב הטעמים הזה עובד במקרים אחרים שראינו, אבל איכשהו כאן הכמויות הופכות את כל האירוע למתוק מדי מצד אחד, אבל לא מספיק טעים מהצד השני. עזבו, עדיף לוותר. חבל על עוגמת הנפש.

9. ביצי פסטו

@amywilichowski

#eggs #pestoeggs #homecook

♬ cooking video - cooking

דברים שאי אפשר לקרוא להם מתכון #2. אם להיות לארג'ים אז נקרא לזה טריק, שבגדול מציע את הדבר הבא: בפעם הבאה שאתם מכינים ביצי עין, נסו להחליף את שמן הטיגון או את החמאה בכפית פסטו, וכך תחסכו את השמן וגם תוסיפו עוד טעם לביצים. זה יכול להיות נחמד במקרים מסוימים מאוד, למשל אם התכוונתם לאכול את הביצה עם פסטו. בכל מקרה אחר, החלפת שמן הבישול בממרח הבזיליקום והצנוברים תגרום לדבר אחד: טעם חזק מאוד של פסטו שמשתלט על כל דבר אחר שרציתם לאכול. מצד שלישי, זה כן טעים ותכלס זהה להכנת ביצת עין רגילה ואז מריחת פסטו עליה, מינוס קצת שומן מיותר.

8. עוגיות דלגונה

@saifshawaf

How to make the perfect dalgona candy from the squid game

♬ Squid Game - Carrot

יש תופעות עולמיות שמתגנבות בשקט, במחשכים, ויש כאלו שבוקר אחד כל העולם מדבר עליהן. כזו הייתה "משחק הדיונון", הסדרה הקוריאנית שהטריפה את נטפליקס ואת העולם כולו, ושעד היום נמצאת בראש רשימת הסדרות הנצפות של ענקית הסטרימינג. ההיסטריה הכללית לא פסחה גם על תחום המזון, והרשת החברתית התמלאה בסרטונים של צופים שמנסים לשחזר את הממתק הקוריאני המכונה "עוגיית דלגונה".

מתכוני טיקטוק (צילום: כרמל שטרן)
וואלה טעים. דלגונה | צילום: כרמל שטרן

בגדול, מדובר בדסקית קרמל עשויה מסוכר מומס וקורט אבקת אפייה. היא גם ממתק די טעים, אבל זה לא מאוד מפתיע, בהתחשב בעובדה שהיא עשויה מכמעט מאה אחוז סוכר טהור. אבל מה שהפך אותה לאלמותית באמת הוא לא טעמה הנפלא (או יותר נכון טעמה הסביר), אלא העובדה שהקוריאנים פיתחו משחק ילדים שמבוסס עליה: בזמן ההתקשות הם מחדירים אל העוגייה חותכנים בצורות, שמתקבעים על הממתק ומציירים צורה כלשהי. האתגר הוא להצליח לחתוך את העוגייה, השבירה במיוחד, בדיוק במסגרת הקווקו - ובלי לשבור את מה ש"בתוך הקווים". בסדרה, מי ששובר את הדלגונה במקום הלא נכון סופו למות. אצלנו סופו להעלות את הסרטון לטיקטוק או לאינסטגרם ולהתהדר בכך שבכלל הצלחת לייצר את הממתק. הסוד, אגב, הוא מחבת נון סטיק, טיפטיפונת אבקת אפייה וסבלנות לחכות בול לרגע המתאים.

>> למתכון שלנו לעוגיות דלגונה

7. צ'יפס פסטה

@feelgoodfoodie

#pastachips are my new favorite chips! They’re so good and make the best appetizer! #pastatiktok #summertime

♬ Music Food (Director Cut Mix) - Chad

לפעמים אדם הולך בעולם וחושב לעצמו, בא לי לנשנש משהו. בא לי לטעום מליחות וחמיצות ולשמוע קראנץ' ולהרגיש את החטיף מתפצח בין השיניים. אבל אני לא רוצה להסתפק בקיים. אני אדם עם מעוף. די כבר עם ביסלי, מספיק עם תפוצ'יפס, כמה דוריטוס אדם אחד יכול לאכול. אני אכין לי משהו מושקע.

מתכוני טיקטוק (צילום: רון יוחננוב)
נשמע יותר טוב ממה שזה. צ'יפס פסטה | צילום: רון יוחננוב

זה כנראה סיפור המקור של "צ'יפס הפסטה", ההמצאה החדשה והמשונה של טיקטוק. תהליך ההכנה די פשוט ודורש לבשל את הפסטה, לעטוף אותה בשמן זית ולהוסיף מעט תיבול. ערבוב קצר, וזהו: אפשר לטגן באייר-פרייר או לאפות בתנור (לסטודנטים התפרנים שבינינו). אבל למרות המעוף והיצירתיות שמופגנים בהמצאה של כזה מתכון, לצערנו, היחס לא נשמר גם בתוצאה המתקבלת. הגבינה, שנמצאת בחלק מהמתכונים, מקשה על חתיכות הפסטה להתקשות בצורה אחידה, מה שיוצר חטיף שחלק גדול ממנו לא פריך. הנגיסה עצמה מצריכה יותר כוח-לסת מאשר חטיף סטנדרטי, אז קשה יותר לנשנש את הצ'יפס פסטה בהיסח הדעת, והטעם? חמוד, זה בטוח – אבל לא מצליח להוות תחליף ליתר התחליפים בשוק.  

איך בכל זאת מכינים את זה טעים? עם המתכון של רון יוחננוב

6. טורטייה ראפ

@thefinestflavours

tortilla wrap #food #tortilla #cheese #chicken #foodie #wrapchallenge #tortillatrend #recipe #foodtiktok #fyp

♬ Subeme la Radio - Enrique Iglesias

דברים שאי אפשר לקרוא להם מתכון #3. זה אחד מסרטוני האוכל הכי חזקים ברשת החברתית, שרואים שוב ושוב במאות וריאציות שונות. פעם מוסיפים לו דג ובפעם האחרת עוף, לעתים בוחרים במנה צמחונית או אפילו הולכים על הגרסה המתוקה.

מתכוני טיקטוק (צילום: כרמל שטרן)
לא באמת מתכון, כן באמת מוצלח. טורטייה ראפ | צילום: כרמל שטרן

למעשה, טרנד הטורטייה ראפ הוא לא מאכל אלא דרך שונה לארגן מחדש את הטורטייה: במקום להניח את כל התוספות בשורה אחת ולגלגל את הבצק, טיקטוקאים מציעים לחרוץ את רדיוס הטורטייה ולקפל אותה לרבעים, ואז לצלות אותה על המחבת לכמה שניות (או להכניס לטוסטר פסים). ושמעו, זה טעים, אי אפשר להגיד שלא. אבל זה רק בגלל שהכנסנו לטורטייה דברים טעימים שאנחנו אוהבים. זה בהחלט ארגון מחדש של אוכל שמצטלם לא רע, אבל לקרוא לזה "מתכון" זה מרחיק לכת. למרות זאת, השיטה באמת כיפית והתוצאה טעימה יותר מרוב מה שטעמנו, ולכן הטורטייה ראפ קיבלה מקום של כבוד ברשימה.

>> והנה מתכון מעולה לקונוס טורטייה שעובד באותו היגיון

5. מטבל ס'מורס

@galskitchen

absolutely incredible. you HAVE to try this s’mores dip w ur friends #baking #asmr #smores #friends #smoresdip #bakingasmr

♬ Alex G treehouse - eve

האמריקאים אובססיביים לס'מורס, זה ממש לא דבר חדש. חטיף המדורה האהוב מככב אצלם במשך כל החורף, בסנדוויץ' מתוק וממכר של גראהם קרקר, מרשמלו וקוביית שוקולד. כאן למעשה מיוצר מעין "מגש מסיבה" של ס'מורס, שהוא בהחלט פשוט יותר להכנה מאשר המוני סנדוויצ'ים קטנים עשויים מביסקוויטים. תזרקו קוביות שוקולד לתחתית התבנית, תסדרו עליהם חתיכות מרשמלו, וזהו – לתנור. לאחר האפייה הקצרה אחזו בגרהאם קרקר, או בפתיבר אם אתם נמצאים בישראל, טבלו ואכלו בהנאה.

תוצאות הבדיקה חשפו יחס מבאס בין כמות השוקולד (מעט מדי) למרשמלו (יותר מדי), אבל זה באמת הריג'קט היחיד על המתכון הזה. אה, וזה שהוא לא כל כך ידידותי למגפות עולמיות מעצם היותו מטבל. אבל הטעם? טעים. אין פה באמת איפה לטעות.

4. חביתת ענן

@kwebbelkop

Most Crazy Cloud Egg Breakfast! #breakfast #egg #foodhack #cloudegg #recipe

♬ original sound - Kwebbelkop

ביצים הן אחד מחומרי הגלם הכי מגוונים במטבח. אפשר להכין אותן רכות או קשות, בבישול, טיגון או אפייה, כתוספת למנה או כארוחה בפני עצמה. הביצה יכולה להיכנס למנות מלוחות כמו פאד קפאו או פשטידה, אבל תעבוד טוב באותה המידה גם בעוגה. ובגלל כל ההקדמה הזאת, זה כביכול לא מפתיע שהצליחו שוב להמציא את הביצה מחדש – אבל זה מרשים, מאוד, בעיקר כי הביצים מוכיחות פעם נוספת עד כמה הן ורסטיליות ומדהימות.

ממש כמו שב"לחם ענן" (ע"ע) הקצפנו חלבון על מנת ליצור עיסה קציפתית ואוורירית, גם כאן ה"ענן" שב"חביתת ענן" עשוי מחלבון מוקצף. תהליך ההכנה פשוט מאוד: מפרידים את החלמון מהחלבון, מקציפים את החלבון עם מעט מלח ופלפל, ומעצבים אותו על התבנית בצורת תלולית שבמרכזה שקע. אז אופים את הקונסטרוקציה, בתנור או בטוסטר אובן, ולאחר כמה דקות מוסיפים את החלמון ואופים גם אותו (אבל לא יותר מדי). הטעם, מן הסתם, מזכיר מאוד את המקור, אך המרקם מצליח להפתיע, ובאמת באמת להמציא את ביצת העין מחדש. זה חד משמעית יותר מדי עבודה בשביל ארוחת בוקר מהירה רגע לפני שיוצאים מהבית, אבל בניגוד לשאר המתכונים שנראים מיוחדים ברשת ויוצאים מגעילים – ביצת הענן לא מאכזבת ובאמת מביאה משהו חדש לשולחן.

3. תפוח אדמה 15 שעות

@poppycooks

What happens when you add roasted garlic to the 15 Hour Potato? MAGIC! #15hourpotato #garlic #potatotiktok

♬ original sound - Poppy O’Toole

השפית הבריטית פופי אוטול בילתה את העשור האחרון במטבחים מקצועיים, חלקם עטורי כוכבי מישלן. ואז באה הקורונה, טרפה את הקלפים – ואוטול המציאה את עצמה מחדש. כולנו ניצלנו את הסגרים כדי לשכלל את יכולות המטבח, אבל אם במקרה שלנו הפסגה הקולינרית הסתכמה בחלת מפתח, אוטול הפכה למשפיענית רשת עם מיליוני עוקבים. בין השאר פיתחה השפית את מנת ה"תפוח אדמה 15 שעות", ולא היה צריך הרבה כדי שהיא תהפוך להיות ויראלית: מדובר בתפוח אדמה פרוס במנדולינה שמונח בשכבות כמו סוג של טרין. אז אופים אותו במשך שלוש שעות, מקררים לילה שלם – ואז, איך לא, מטגנים בשמן עמוק.

נורא רצינו להגיד שזה לא שווה את המאמץ ומי בכלל צריך את כל זה, אבל האמת היא שזה פשוט טעים בטירוף, ומצליח לשדרג אפילו את המנה האלוהית ששמה צ'יפס. הטעם מזכיר, נכון, אבל יש כאן עומק שקשה להשיג בצ'יפס רגיל, והפצלוח של השכבות הוא כיף אמיתי. עם זאת, ההכנה המסובכת והמתישה מורידה למנה הזו לא מעט נקודות, וזו הסיבה העיקרית שהיא סיימה את התחרות במקום השלישי.

>> הנה המתכון שלנו לתפוח אדמה 15 שעות

2. לחם שום

@jakecohen

Squeezing roasted garlic is my k!nk. #garlicbread

♬ Italian Dinner Party - Italian Restaurant Music of Italy

שני חסרונות מרכזיים יש למתכון הזה: הראשון הוא שזמן ההכנה שלו ממושך ביחס למתכונים מהטיקטוק, ומצריך במינימום 80 דקות. החיסרון השני הוא שגם אם הבית היה מפוצץ בשום, אחרי ההכנה לא תישאר לכם שן אחת לרפואה כי הוא מצריך ארבעה ראשים. רגע, זו אמירה שצריך להדגיש פעם נוספת: *ארבעה ראשי שום*.

מתכוני טיקטוק (צילום: כרמל שטרן)
לא נס ריחו. לחם שום | צילום: כרמל שטרן

אחרי ההסתייגויות, אנחנו מודים שזה אחד המתכונים הכי מפתיעים ברשימה. הוא פשוט מאוד להכנה, הטעם מעולה (ושומי בטירוף, אם זה לא היה ברור), והוא יכול לתפקד כמנה ראשונה כיפית ומרשימה כשבאים אורחים או כשסתם בא לכם להתפנק. ואם גם אתם נהנים בחשאי מצפייה בסרטוני פיצוץ פצעונים, המתכון הזה ייתן לכם רגע של סיפוק עילאי, כשבעת הלחיצה על ראש השום תראו את כל החומר הזהוב משפריץ לתוך הקערה. זה דוחה, נכון, אבל אי אפשר להפסיק להסתכל על זה.

>> המתכון המלא ללחם שום

1. פסטה פטה

@feelgoodfoodie

Baked feta pasta with cherry tomatoes!! Recipe on blog • Inspired by @grilledcheesesocial #tiktokpartner #LearnOnTikTok #fetapasta #recipes

♬ original sound - Feel Good Foodie

אם המתכונים, מנתצת הגבינות, מלכת האנדאלים וראשוני האדם, מגינת שבע הממלכות, הבלתי-נשרפת. זקני השבט עדיין מספרים מדור לדור על האגדה ההיא, שאותה פסטה פשוטה ומופלאה גרמה לכך שגבינת הפטה אזלה מרשתות הסופרים בפינלנד. הפסטה פטה היא המלכה הבלתי מעורערת של המתכונים בטיקטוק, ואנחנו שמחים להגיד שבצדק גמור. מגיע לה. היא התמזגות מושלמת של חומר וצורה.

רוטב להיט לפסטה פטה (צילום: רון יוחננוב, mako אוכל)
יש לנו מנצחת. פסטה פטה | צילום: רון יוחננוב, mako אוכל

>> המתכון של רון יוחננוב לפסטה פטה

מדובר במתכון שהוא מצד אחד פשוט להכנה בצורה מדהימה, ומצד שני מכיל שילוב טעמים מופלא: החמיצות והמתיקות שבעגבניות השרי משתלבים במליחות של גבינת הפטה, שעוטפות את הפסטה ברכות ויוצרות מעדן שאי אפשר להפסיק לאכול. כלומר, אפשר להפסיק כשהתבנית כולה נגמרת. השילוב פסטה-גבינה-עגבניות זה באמת קומבו שאי אפשר לעמוד בפניו, וזה היה גם שווה את נתזי העגבנייה שמצאתי אחר כך על כל קירות המטבח (כי זה מה שקורה כשמועכים עגבניות שרי בשלמותן, ולא פשוט מערבבים אותן כמו שאומר המתכון. אופס). הפסטה-פטה הרוויחה את המקום הראשון ואת טייטל המנה המנצחת באומץ וביושר, ואנחנו מודים שהיה שווה להמציא את טיקטוק ולו רק כדי שיביא את היצירה הנפלאה הזאת לעולם. אמן.