מאז שואלרי חמאתי יצאה מהכוכב הבא לא הייתה לה שנייה לנשום. בנוסף מסינגל הבכורה "באתי אלייך" שהוציאה באוקטובר, חמאתי הופיעה בכל מקום אפשרי: דובאי, בית הנשיא, אצל תמיר השותף מהתוכנית והשבוע סיפרנו לכם שהיא תופיע בטקס המשואות החגיגי שיתקיים כבכל שנה בהר הרצל ביום העצמאות.

עם קשר או שלא, היום הזמרת הצעירה שגדלה ביפו משחררת שני שירים, אחד בעברית ואחד בערבית, ואולי בעצם זה כל הסיפור של ואלרי - השילוב בין העולמות האלו. בשיחה עם mako מוזיקה היא מספרת על הבחירה בה להופיע בטקס, כזמרת ערביה נוצרית שגדלה ביפו ("ישר אמרתי כן. כאב של אמא זה כאב של אמא, הזהות לא משנה לי"), ועל השירים שהוציאה הבוקר.

ספרי קצת על השירים, מוציאה שניים בעברית וערבית.
"השיר בעברית נקרא 'מנגינה' שזה בעצם שיר שעשו אבי אוחיון ובניה ברבי ביחד. כשהלכתי לאבי כחלק מהמסע ללקט שירים, זיהיתי אותו מבין הרבה מאוד שירים שהוא השמיע לי והוא בכלל לא חשב לחבר אותו אליי ואמרתי לו – 'את זה אני רוצה', משהו שם נגע בי וריגש אותי".

השיר השני "أنا مليت" (Anna Mallet), זה כבר אחד שישב בפתקים בטלפון שלה כמעט שנה וחצי. "הוא נכתב עוד לפני הכוכב", היא מודה, "איך ששמעתי את הלחן, זה מאוד הזכיר לי זמר מצרי שגדלתי עליו, עומרי דיאב, ואני מאוד אוהבת חומרים שלו ואמרתי אני מאוד אוהבת את זה, חדש, סגנון שאין בארץ".

בגלל זה לא שילבת עברית?
"הרגיש לי שכל השיר צריך להיות בערבית, אז ישבתי והתחלתי לכתוב את המילים בערבית. גיא דהן הפיק את זה בצורה מופתית בעיניי, הוא יכול היה לקחת את זה לעולמות הרגילים של המוזיקה הערבית, אבל הוא הפיק את זה הכי עכשווי. קצת צועני, לטיני - זה מחבר המון עולמות. הכי כיף לי שאני מוציאה שני שירים אחד עברית ואחד בערבית שכל אחד עומד בפני עצמו. זה אומר שגם אפשר לחבר את שתי השפות בשירים וגם אני יכולה לשיר שיר שכל אחד בשפה אחת ולא חייב לערבב".

אנשים יכולים אולי לראות את הבחירה להוציא את שני השירים באותו יום כאמירה, אבל מבחינת ואלרי התשובה הרבה יותר פשוטה מזה: "זה מעבר לאמירה, זה שני שירים שקיימים אצלי. התלבטנו איזה סינגל שני להוציא, שיהיו בראש ה-EP שאני עומדת לשחרר. היו המון שיחות עם המנהלים ושמתי לב שאני לא יכולה לוותר על אף אחד מהם, מאוד רציתי את שניהם כסינגל שני ואז אמרתי למה לא להוציא את שניהם באותו יום? אם יש שני שירים שמייצגים אותי על כל גווניי ועל הסגנונות שאני מכירה, אז למה לא להוציא את שניהם יחד?!".

למי שעדיין לא תפס, היא מסבירה שלמרות שמדובר בשירים שונים לחלוטין, זה "שני מקומות מאוד שונים שאני מגיעה מהם, ובכל זאת שניהם מאוד אני, וזאת האמירה הכי חזקה שיש לי בזה שאני מוציאה את שני השירים באותו יום, שאני לא איזה משהו אחד מובהק, הדבר היחיד המובהק שאני כן זה שאני ואלרי".

כאמור, ואלרי חמאתי, בת ה-22 תופיע בטקס המשואות הממלכתי ביום העצמאות ה-74 של מדינת ישראל. את ההצעה להופיע סיפר לה נדב המנהל שלה, ומבחינתה לא הייתה התלבטות אפילו לא לשניה אחת: "ישר אמרתי ברור, מה זאת אומרת. תמיד ביום העצמאות אני יושבת בבית ורואה (את הטקס) ולא מפספסת אף פעם, מי מדליק משואה ומי הזמרים ששרים. תמיד התחברתי והרגשתי שאני חלק מזה ושייכת. אני חושבת שזה הכי טבעי מעצם היותי ישראלית, קודם כל, להופיע בטקס המשואות.

לא היו לך חששות בכלל? מתגובות קשות, אולי?
"ממש לא. אמיתי, אני לא בנאדם מתייפייף, תמיד אומרת את מה שיש לי. לא היה לי חשש ולו לרגע. כי אני מאוד מאמינה בדעות שלי, באג'נדה שלי. כל מה שאני עושה זה נטו ממקום של אהבה ומהמקום האנושי. אני כ-ואלרי עושה את הדברים בעיניי בצורה הכי נכונה ואני בעיניי עושה שירות מאוד גדול למגזר שלי מעצם נוכחותי בטקס כזה. ההורים שלי וכל המשפחה שלי תמכו בי מהרגע הראשון, וזה היה מובן מאליו לכולם, אפילו לא הייתי צריכה להתייעץ עם מישהו. מאז שזה פורסם אני רק מקבלת מחמאות.

רק מחמאות, גם מהמגזר?
"גם מהמגזר שלי מקבלת מלא מחמאות. תמיד יהיו את המצקצקים שירימו גבה ויהיה להם מה להגיד. על כל דבר, לא רק עליי ועל הזהות שלי, על כל אומן שיעשה משהו, אפילו לא באיזה עניין פוליטי. אבל אתה יודע, שהמצקצקים יצקצקו. אני מאוד שלמה עם כל מה שאני עושה, מהבפנים שלי, מהכי הכי עמוק".

 

היא מודה שהביקורת הכי משמעותית שקיבלה הייתה הודעה באינסטגרם: "מישהו מהמגזר, שאני לא מכירה, אמר שזה נראה לו פחות לעניין שאני אופיע בטקס כזה. אבל זה כמו שהשתתפתי בטקסי יום הזיכרון בתיכון, כי מבחינתי כאב של אמא שאיבדה את הילד שלה הוא כאב של אמא ולא מעניין אותי הזהות שלה. כמו שאז היו עליי ביקורות גם פה היו. ואני לא חושבת שלמישהו יש זכות להתערב, או לכפות עליי את הדעות שלו. אני חושבת שהשירות שאני עושה למגזר שלי הוא שירות מעולה. אני מנציחה את הזהות שלי ואת השפה שלי וזה מצליח להגיע לפריים טיים ולמקומות שיכולים להגיע לכמה שיותר אנשים, ולא להשאיר את התרבות ואת השפה שלי בנישה של המגזר שלי, מצליחה להגדיל את זה לכל המדינה, זה השירות הכי טוב בעיניי".

"זה מובן מאליו שישאלו אותי על ההופעה והאם זה שנוי במחלוקת", מספרת לסיום, "אבל אני רוצה להגיד שעצם הנוכחות שלי בטקס המשואות, בעיניי, כערביה נוצריה, משרתת ומראה את המגוון שקיים פה ומראה שאנחנו חלק מהמדינה כמו כולם. זה שיש מישהי כמוני בטקס הזה, זה מאדיר את המגזר שלי וזה שאנחנו קיימים וחלק מהמדינה כמו השאר".