רובנו חולמים בגיל צעיר על מקצועות כמו רפואה ומשפטים, הנדסה ומחשבים וגם כיבוי אש או קצונה בצה"ל. בכתבה הבאה תשמעו על גברים אחרים, שבחרו ללכת עם הלב למקצועות פחות מקובלים חברתית אך מספקים לא פחות. שוחחנו עם מורה, אח ועובד סוציאלי שהסבירו למה בחרו לצעוד בדרך שלהם. והאמת? יש להם טיעונים משכנעים ביותר לבחירה.

אח בבית חולים: "זה המקצוע היחיד שאישה לא יכולה להגיד שהיא מקופחת בו מול הגבר"

אח בבית חולים (צילום: יאיר נתיב)
אני במיעוט, אבל כיף להיות בסביבת נשים. שאול זכאי | צילום: יאיר נתיב

שאול זכאי (53) הוא אח כבר 28 שנים. את כל שנותיו המקצועיות הוא העביר עד כה בבית החולים 'איכילוב' כשבשבע השנים האחרונות הוא מכהן גם כיו"ר וועד האחים והאחיות. "זה התחיל בצבא, הייתי חובש קרבי", הוא משחזר איך נכנס למקצוע, "הרגשתי שאני אוהב את זה. בלימודים שלי לא השקעתי, הייתי מת להיות רופא אבל אני יודע שאני לא יכול".

ואתה שמח בעבודה?
"אפילו אם לא ישנתי כל הלילה, אני קם בשמחה בבוקר, זה הכיף הכי גדול שיש, יש את חדוות הנתינה, מה שאין לצעירים שעושים הכול מהר והרבה".

מה היחס בין אחים לאחיות כיום?
"היחס הוא 8 ל-2 בערך אבל הוא הולך להתהפך, הוא משתנה". לדברי זכאי, בקרב המגזר הערבי ישנם גברים רבים שפונים למקצוע: "יש מי שבאים בקטע של פרנסה קבועה ובטוחה, יש מי שבאים בקטע של לתת, אלה עובדים מוערכים מאוד". לדבריו, "זה המקצוע היחידי שאישה לא יכולה להגיד שהיא מקופחת בו מול הגבר, כאן כולם נמדדים לפי הדרגה והערך וההתקדמות המקצועית".

ובכל זאת אתה היו"ר.
"אתה מסכים איתי שלגבר יותר קל לעשות את זה. לאישה יש קריירה וגם ילדים. ברוב בתי החולים בארץ היו"רים גברים. אני חושב שילדים זה אחת הסיבות".

מה היתרון של אח גבר?
"הוא יותר פיזי, וזה חשוב בהרמת חולים למשל. מבחינת העשייה הסיעודית אני לא רואה שום הבדל בין אישה לגבר, אולי חוץ מזה שהנשים נשחקות יותר מהר. ברוב המקרים מי שנשאר בבית כשהילד חולה זו האישה". לדבריו, עבודה בסביבה מלאת נשים מהנה יותר: "אנו במיעוט אבל כיף להיות מסביב לנשים", הוא אומר, "העשייה הסיעודית רובה נעשית על ידי נשים, זה כיף כי נשים חרוצות, אמפאתיות, יש להן אופי אימהי והן שונות בגישה. 28 שנים לא רבתי עם אף אחת, לא עם חולה ולא עם אחות". זכאי, שמטפל כל יום בכ-300 מטופלים במרפאה האורתופדית, לא מתחרט לרגע.

מורה בבית ספר: "יש בי רצון להשפיע על עתיד החברה הישראלית"

נדב חרובי (28) הוא מורה בתיכון ליד האוניברסיטה שבירושלים. "בבית הספר שלי על כל 3 מורים גברים יש 7 מורות, משהו כזה, אף פעם לא ספרתי", הוא מספר. לדבריו, יש הבדל ביחס שמורה גבר מקבל לעומת זה שמקבלת מורה אישה: "מורים צעירים וחדשים מרגישים שקל יותר למורה גבר לבנות את הסמכות שלו מול הכיתה בהתחלה, זה נתפס עדיין בעיני התלמידים כמשהו חריג". לדבריו, התלמידים – בחלקם – עדיין מיושנים ואולי זאת הסיבה שלמורה גבר קל יותר להיכנס לכיתה. כך או כך, הוא אומר, "מהר מאוד לומדים את המורה ואם הוא סמכותי או לא, זה לא שכל המורים הגברים הם רס"רים".

עובד סוציאלי (צילום: יאיר נתיב)
התאהבתי במקצוע ובאנשים. רועי סעת | צילום: יאיר נתיב

למה החלטת ללכת להוראה?
"שילוב של הבנה שאהיה טוב בזה, עם תחושה של שליחות ורצון להשפיע על עתיד החברה הישראלית. נשארתי בזה כי אני נהנה מזה". חרובי, מורה חדש יחסית, מתחיל את השנה השנייה שלו בספטמבר.

איך חברים שלך הגיבו להחלטה להיות מורה?
"יש כמה חברים שהיו בהלם מהסיפור הזה, מדברים עלייך כאילו אתה מת: למה עשית את זה? היית כל כך מוכשר ותלמיד כזה טוב, היה לך עתיד לפניך. יש לי לא מעט חברים שהלכו באותה דרך במקביל אלי פחות או יותר. הם מן הסתם הבינו אותי".

התפיסה החברתית, לשיטתו, לא השתנתה עדיין: "המשפחה אומרת למורה אישה, למשל לאשתי, שזה נחמד. כשאתה גבר והולך להיות מורה אז כולם מתעניינים ושואלים שאלות. התלמידים לא רואים מורה אישה כמשהו מיוחד, וגם החברה. צריך יותר מוטיבציה להיות מורה אישה לדעתי. אחרי כמה שנים ארגיש יותר את עול הפרנסה עם יותר מילד אחד".

עדיין מצופה מהגבר לפרנס?
"ברור שעדיין מצפים, רוב הגברים בינם לבין עצמם מרגישים את הצורך לפרנס, גם אם אשתך אומרת לך שזה בסדר, זה פוגע בגבריות שלך". מהבחינה הזאת, הוא אומר בצחוק, טוב שאשתו גם מורה ולכן הוא יכול לעבוד שעה יותר בחודש ולהביא יותר הכנסה.

עובד סוציאלי: "הלכתי על המקצוע הזה כי אני מאמין בו"

רועי סעת (32), תושב תל אביב, הוא עובד סוציאלי בעיריית רמת גן. "הגעתי מטעמים אישיים, לפני כן עשיתי תואר ראשון בביולוגיה ועבדתי בשדה תעופה בתור סלקטור. אחרי שנתיים פרשתי מהתואר בביולוגיה. חשבתי במה אני טוב, מה מעניין אותי, ואמרתי שטוב לי לעבוד עם אנשים. לדבר על שליחות זאת אולי קלישאה אבל זו האמת, אף פעם לא הייתי אדם חומרי שמתעסק בכסף יותר מדי, כשהגעתי לתואר הראשון לא ידעתי כל כך לקראת מה אני הולך ולאט לאט התאהבתי במקצוע ובאנשים".

מורה גבר בישראל (צילום: יאיר נתיב)
נשארתי בזה כי אני נהנה מזה. נדב חרובי | צילום: יאיר נתיב

ביום-יום, מה ההבדלים בין עובד סוציאלי גבר לאישה?
"מבחינה מקצועית יש יתרון מאוד גדול לגבר מטפל, אני עובד עם נוער בסיכון והדינמיקה בין גבר ובין אישה היא אחרת. גברים מתקדמים לדרגות ניהול יותר מנשים לצערי, אם היו נותנים לנשים לנהל המעמד אולי היה טוב יותר".

"כולם אמרו לי שזה מתאים לי", הוא אומר. "אמנם היו כאלה בהתחלה שהרימו גבה, שאלו איך תתפרנס, איך תחזיק את עצמך? הלכתי עם האמת שלי, אמרתי שלא אלך על זה בשביל כסף, אלך על זה כי זה מה שאני מאמין". במחלקת הרווחה בעיריית רמת גן יש מאה עובדים סוציאליים, מתוכם הרוב הן עובדות: "אני מכיר פחות מעשרה עובדים".

בכל זאת, השלושה אומרים שלא היו מחליפים מקצוע בשום אופן. זה לא הכסף או המעמד אלא השליחות, וזאת שווה יותר מכסף, כנראה.

>> שפים, כבאים ורמטכ"לים: עשרת המקצועות הכי גבריים