mako
פרסומת

ארגוני פשע רוכשים טפסי טוטו ומלבינים מיליונים: "התקשרו אליי דקות אחרי שזכיתי והציעו לי סכום גבוה יותר"

במשטרה מזהים תופעה מתרחבת של רכישת טפסי זכייה בטוטו או בווינר על ידי גורמים עבריינים, במטרה להסוות כספים שמקורם בפעילות פלילית. הזוכים מקבלים פנייה מאותם עבריינים דקות לאחר הזכייה, ומקבלים תשלום גבוה מהסכום המקורי ובמזומן - ולמעשה הופכים לשותפים להלבנת ההון: "גם נגדם ייפתחו תיקים פליליים"

שמעון איפרגן​
פורסם:
טופס טוטו
צילום: אביר סולטן, פלאש 90
הקישור הועתק

לפני כמה שבועות מ’, תושב צפון הארץ בשנות ה-40 לחייו, זכה בכ-50 אלף שקל במשחקי הטוטו והווינר. מ’ הוא חובב כדורגל מושבע, צופה קבוע במשחקים וממלא טפסים באופן שגרתי. דקות ספורות לאחר שנודע לו על הזכייה, קיבל שיחת טלפון ממספר חסוי.

"התקשר אליי בחור שאמר שהוא יודע שזכיתי ב-50 אלף שקל. הייתי בהלם מוחלט. לא הבנתי איך הוא בכלל יודע על זה", משחזר מ’, "הוא הציע לי סכום גבוה יותר - 55 אלף שקל - בתמורה לטפסי הזכייה. אמרתי לעצמי: למה לא? מה יש לי להפסיד".

לדבריו, אותו אדם הגיע לביתו עם מעטפה ובה 55 אלף שקל במזומן. מ’ מסר לו את טפסי הזכייה, מבלי להבין באותו שלב את המשמעות. "לא קלטתי שיש פה משהו חריג. קיבלתי יותר כסף ממה שזכיתי - וחשבתי שזה נגמר שם".

כמה ימים לאחר מכן, חבר שפגש באקראי פקח את עיניו. לדבריו, מדובר בעבריין שמלבין כך כספים - רוכש טפסי זכייה כדי להסוות את מקור ההון שברשותו, שמקורו בעבירות פליליות כמו סחר בסמים, אמצעי לחימה, הימורים וגביית דמי חסות.

מ’ אינו מקרה בודד. לפי מידע שבידי המשטרה, ארגוני פשיעה באזור השרון והצפון מאתרים שיטתית זוכים ב"טוטו" וב"ווינר", ופונים אליהם בהצעה לרכוש את הטפסים בתמורה לבונוס של כ-10 אחוזים ולעיתים אף יותר מהזכייה המקורית - תמריץ שנועד לגרום לזוכים לשתף פעולה.

גם י’, שזכה ב-70 אלף שקל בטוטו, מכר את טופס הזכייה תמורת 78 אלף שקל שקיבל במזומן, ללא ניכוי מס. "מבחינתי זו הייתה עסקה מצוינת", סיפר, "הרווחתי יותר מ-7,000 שקל מעבר לזכייה המקורית, וקיבלתי הכול נטו ביד".

פרסומת

במשטרה מודאגים מאוד מהתופעה, שלדבריהם עלולה להפוך ל"מגיפה" שתאפשר לארגוני פשיעה להלבין מיליוני שקלים באמצעות זכיות חוקיות לכאורה בטוטו ובווינר - מבלי שניתן יהיה לחלט את הכספים.

"זו שיטה שנועדה לעקוף את רשויות המס ואת המשטרה ולהפוך כספים עברייניים ללגיטימיים באמצעות זכיות בהימורים", הדגיש קצין בכיר, "מדובר בתופעה חמורה. החשד שלנו שכבר הולבנו כך עשרות מיליוני שקלים מתחת לאף של כלל הרשויות".

לפי גורמים במשטרה, ארגוני הפשיעה מפעילים רשת מודיעינית יעילה שמאתרת את הזוכים מיד לאחר הזכייה. "יש לנו קשרים בתחנות טוטו רבות", חושף עבריין בכיר, "אנחנו מקבלים מידע על הזוכים. לא אפרט מי בדיוק מסייע לנו, אבל בשיטה הזו הלבנו מאות טפסים זוכים".

במשטרת מחוז חוף נעצר לאחרונה עורך דין מוכר, שלפי החשד סייע לעבריינים לרכוש טפסי טוטו רבים, והפקיד את כספי הזכייה בחשבון הבנק האישי שלו. בהמשך, כך על פי החשד, הועברו הכספים לידי עבריינים בארגון פשיעה גדול הפועל בצפון השרון.

פרסומת

מדובר בחקירה משותפת של רשות המסים והיחידה המרכזית של משטרת מחוז חוף. "החשד הוא שהעבריינים איתרו את הזוכים בצורה מתוחכמת, בסיוע גורמים מהשטח כמו מהמרים ובעלי פיצוציות", אומר גורם במשטרה, "הם רכשו את הטפסים, הפקידו את כספי הזכייה בחשבון הבנק של עורך הדין - וכך ניסו להלבין את הכספים מבלי שאנחנו או רשות המסים נזהה את המקור".

לדבריו, החקירה נמשכה חודשים ארוכים, נאספו ממצאים רבים, וההערכה היא כי בפרשה זו הולבנו עשרות מיליוני שקלים. "על פי החשד, עורך הדין קיבל גם שכר טרחה מהעבריינים מכספים שמקורם בטפסי הזכייה, והציג אותם כהכנסות חוקיות. זו רק תחילת החקירה וצפויים מעצרים נוספים", מסכם הגורם.

עד כה נעצרו בפרשה שישה חשודים, פרט לעורך הדין, שהכחיש את כל החשדות נגדו. ברשות המסים ובמשטרה מבהירים כי בכוונתם לאתר לא רק את העבריינים שרכשו את הטפסים - אלא גם את הזוכים עצמם. "הזוכים שמוכרים את הטפסים מסייעים בפועל להלבנת הון, וגם נגדם ייפתחו תיקים פליליים וחקירות של רשות המסים", הזהיר גורם בכיר במשטרה.