אורן אברהם, מי שזכה לכינוי הנוכל מספר 1 בישראל, השתחרר אתמול (שני) מבית הכלא והפך להומלס שמתגורר ברחוב, אחרי שלטענתו מדינת ישראל אינה מסוגלת לסייע בשיקומו ולדאוג לו להוסטל או לדיור מוגן כדי שיוכל להתחיל בחיים חדשים.

"הרשות לשיקום האסיר הפכה אותי להומלס ובגללה אני זרוק ברחוב בלי מסגרת. במקום לדאוג לי לשיקום, הם רוצים שאחזור להיות עבריין ואעקוץ אנשים. הם רוצים שאחזור לרמות ואשוב לכלא. זה לא הגיוני שאני האסיר היחיד שהם לא מסוגלים לשקם ולדאוג לו. אני לא רוצה להיות עבריין, אבל הם גורמים לי לחזור לפשע", אומר אברהם בראיון בלעדי ל-mako.

אברהם (46), השתחרר כאמור אתמול מהכלא לאחר שריצה 20 חודשי מאסר בגין הונאה של קשישה באילת אחרי שגנב את כרטיס האשראי שלה, רכש בו מוצרים באלפי שקלים, נלכד ונשלח למאסר.

"אני כמו דלת מסתובבת: נכנס מהכלא, יוצא וחוזר חזרה. די! נמאס לי. מה בסך הכול אני רוצה? שיקום? למצוא עבודה? להיות אזרח טוב? אני לא רוצה להיות פושע ולעקוץ אנשים, אבל בלית ברירה המערכת גורמת לי להיות עבריין", אומר אברהם. "אני זועק לעזרה ומתחנן והם מתעלמים ממני. הם רוצים לשלוח אותי להוסטל שלא נמצא בפיקוח המדינה - איפה נשמע דבר כזה?".

אברהם, שישב במצטבר כ-27 שנים בבתי כלא שונים בגין מעשי מרמה והונאה, פשוט לא מצליח להשתקם, ונראה שאין מי שיעזור לו להצליח: "בכל פעם מחדש אני נופל בין הכיסאות. משחקים בי פינג פונג ואף אחד באמת לא רוצה לפתור את הבעיה שלי ולסייע לי בשיקום. רציתי להישאר בכלא ולא לצאת, אבל לא נתנו לי. היה עדיף לי להישאר שם כי לפחות יש לי מסגרת, מיטה, מקלחת, ואוכל. בכלא מישהו דואג לי דואג לי", אומר אברהם בעצב.

אורן אברהם 2020 (צילום: צילום פרטי)
אברהם אתמול לאחר שחרורו | צילום: צילום פרטי

בבית הכלא נחשב אברהם לאסיר טוב וממושמע שלא ביצע עבירות משמעת, הוא עבד במטבח ובניקיונות, ולכן שב"ס המליצו על שחרורו המוקדם החודש (פברואר) במקום ביוני. לפני כמה ימים דנה ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר בנוגע למצבו של אברהם, ובמהלך הדיון הוא נדהם לגלות שהרשות לשיקום האסיר החליטה בשבילו כי הוא יגור בבית אחיו לאחר שחרורו - זאת מבלי ידיעתו.

"במקום לטפל בי ולדאוג שלא אחזור לרחוב ואבצע עבירות, הרשות שולחת אותי לרחוב", טען אברהם בפני חברי הוועדה. "אני נכנס לבית סוהר ויוצא ממנו ואף אחד לא עוזר לי. אני זקוק לעזרה ונמצא במצוקה מאוד גדולה. אני זקוק למסגרת ופיקוח, ורש"א לא הציעו לי שום דבר: לא מגורים ולא הוסטל מטעמם - וזה מגוחך ברמה שאני לא יכול להסביר. אני לא יכול לשכור דירה, אין לי כסף,  ואני לא רוצה לחזור לרחוב ולפגוע בציבור. בפעם שעברה באילת עשיתי שטויות ואני לא רוצה לחזור לזה יותר".

עו"ד אנו לוסקי-דעואל, המייצגת את אברהם מטעם הסנגוריה הציבורית, הביעה תמיהה על כך שרש"א החליטה על דעת עצמה שאברהם יגור בבית אחיו - דבר שהוא בלתי אפשרי ולא מעשי בכלל. לדבריה, גם בשב"ס וגם במשרד הבריאות הציעו שאברהם יקבל דיור מוגן של בודדים, מה שיכול להוות הפתרון הכי טוב עבורו, אבל רש"א משום מה לא מיישמת זאת.

אורן אברהם 2020 (צילום: צילום פרטי)
העתירה שהגיש אברהם נגד הרשות לשיקום האסיר | צילום: צילום פרטי

"אני מרגיש אבוד ולא יודע מה יקרה מחר. אני זרוק ברחוב ואף אחד לא רוצה לעזור לי. יש סל שיקום של משרד הבריאות, אבל רש"א לא מוכנים ליישם אותו. במקום לדאוג לי לדיור מוגן, הם גוזרים עלי לחזור לעולם הפשע", טוען אברהם. "אני יותר מ-20 שנה בבתי כלא ואף אחד לא רוצה להושיט לי יד לעזרה. מה אני כבר יכול לעשות? הם יודעים שאני פצצה מתקתקת, ובמקום לנטרל אותה הם מעודדים אותי להיות רמאי ונוכל. כנראה שעדיף למדינה שאעקוץ וארמה אזרחים מאשר לשקם אותי".

כזכור, אברהם כבש את כותרות כל כלי התקשורת בארץ אחרי שעקץ שופטים, הזמין 40 מגשי פיצה לישיבת ממשלה, שלח נערות ליווי, זרי פרחים ואביזרי מין לבתי שופטים ועובדי ציבור כנקמה על כך שפגעו בו, ואפילו ניהל רומן סוער עם סוהרת שבעקבותיו היא פוטרה מעבודתה לאחר שזה הבטיח להינשא לה.

מהרשות לשיקום האסיר נמסר בתגובה: "תמוה ביותר שאתם בוחרים להעניק במה פעם אחר פעם לטענות השקריות והמשוללות כל יסוד של הנ"ל. אורן אברהם זכה, וממשיך לזכות לכל הסיוע והתמיכה הניתנים לאסירים משוחררים, ומטעמיו שלו בוחר להשמיץ את גורמי המקצוע העושים ימים כלילות על מנת לסייע לו. אין לנו אלא לתמוה על מניעיו אשר כמובן אינם עולים בקנה אחד עם טענותיו בדבר רצונו בשיקום אמיתי".