רבים מאתנו משתמשים בו כחדר של ממש בבית, יש ההופכים אותו למחסן ולעתים הוא מספק שירותי משרד. אותו ממ"ד (מרחב מוגן דירתי) שביומיום משרת אותנו כחלק בלתי נפרד מהבית, נאלץ בימים טרופים אלה לשנות פניו ולהפוך לחדר פונקציונאלי לעת חירום. אם אתם מאלה שהאזעקות תפסו אותם לא מוכנים (ניחוש: אתם ודאי גרים בגוש דן), כדאי שתמהרו לסדר לכם חדר נעים ונוח. כדי שלא תיכנסו ללחץ, ריכזנו עבורכם את כל השלבים בדרך ליצירת ממ"ד ידידותי למשתמש.

אין תמונה
חלל פנוי, מרווח ונעים לעיניים. באדיבות נוסבאום

ממ"ד, שירלי דן (צילום: שירלי דן)
הפופים קלים, נוחים ומוסיפים צבע לחדר. עיצוב: שירלי דן | צילום: שירלי דן

1. ארגנו חלל מרווח ונעים: גוון עדין על הקירות

גודלו המינימלי של ממ"ד תקני הינו תשעה מ"ר נטו, כ-12.5 מ"ר ברוטו. לפי הנחיות פיקוד העורף, חשוב שהממ"ד יהיה עשוי בטון מזוין, דמוי תיבה, וממקשה אחת, ללא קורות ועמודים. אין לצפות את הקירות ותקרות הפנים באריחי חרסינה או באריחים מסוג אחר.

כורסת מיטה נפתחת 1790 שח ב 17 (צילום: MY HOME PAGE)
ספה מרופדת ונוחה ממול לדלת. MY HOME PAGE | צילום: MY HOME PAGE
כורסת מיטה נפתחת 1790 שח ב 19 (צילום: MY HOME PAGE)
רצוי שתיפתח למיטה לשעת הצורך. MY HOME PAGE | צילום: MY HOME PAGE

מיטה משולשת 2500שח-צילום (צילום: מנחם עוז-רהיטי דרורון)
שלושה במיטה אחת. רהיטי דורון | צילום: מנחם עוז-רהיטי דרורון

מכיוון שהחלל אינו גדול, השלב הראשון וההכרחי בתהליך הוא פינוי כל הריהוט והאביזרים שאינם רלוונטיים לשהותנו בו בשעת חרום. חלל מרווח יותר יאפשר להגביר את מרחב התנועה והנגישות לציוד נחוץ. אתי יעקבי, מעצבת פנים וציירת, ממליצה למקם מול דלת הממ"ד ספה מרופדת, רכה ונוחה, כדי שהכניסה לחדר תהיה מרגיעה ותפתח את החלל. רצוי שזו תהיה ספה הנפתחת למיטה, למקרה ונאלצים לבלות בו את הלילה. את הארונית לנשנושים ולפינת הקפה, כדאי לקבוע מימין לדלת, במיקום הנסתר מהכניסה.

"סיטואציה בה עלינו להכנס לממ"ד היא מצב מלחיץ, ולכן עלינו לשאוף להשאר רגועים ולשמור על קור רוח. על אחת כמה וכמה כשאנו בבית יחד עם הילדים", אומרת מעצבת הפנים ויועצת הפנג שואי, מירב אייכלר. מצב רוחנו מושפע מאוד מהמקום בו אנו נמצאים, לכן חשוב כל כך שהממ"ד, או המרחב המוגן שלנו, יהיה מקום שנעים לשהות בו ויקנה לנו תחושת הגנה".

גם לדברי אייכלר, רצוי שהמרחב המוגן, יהיה פנוי ומרווח כמה שניתן, ללא חפצים וריהוט מיותרים החוסמים את התנועה בו או מפריעים לכניסה או לשהות נינוחה. בנוסף, רצוי לאוורר את הממ"ד ולאפשר לאור טבעי לחדור במהלך היום.

לדברי השתיים, בחירת הצבעים היא בחירה מהותית. "צבעים מאוד משפיעים על האווירה", מסבירה יעקבי, "הם יכולים להרגיע ומצד שני להכניס לחרדה". לדבריה, רצוי לשלב בממ"ד צבעים פסטליים בגוונים עדינים, כגון אפרסק, ירוק בהיר, תכלת וכדומה. אייכלר לא ממליצה על הצבע הלבן לקירות החדר. "הצבע הלבן משרה אווירה מנוכרת. ולכן המלצתי היא לשלב בחדר צבעים בהירים מאוד עם גוון מרגיע כמו כחול, סגלגל או צהבהב", היא מוסיפה.

על מנת ליצור אשליה של מרחב בחלל הקטן, רצוי להוסיף ציור קיר או טפט שמתואר בהם מוטיב מרחבי כמו ים עם אופק או שדה עם שביל. את המראה המרתיע של דלת הברזל הכבדה אפשר לעדן בעזרת טפט הממשיך לאורך הקיר של הדלת, כך שזו תיבלע בתוך החלל ולא תבלוט בנוכחותה המאיימת.

כיסא מתקפל מקארה דיזיין. מחיר 399 שח  [%P] (צילום: מקארה דיזיין)
פתוח רק כשצריך. כיסא מתקפל, קארה דיזיין | צילום: מקארה דיזיין

2. אבזרו את החדר: ריהוט קל ונייד ומנורת מלח

בשביל לאפשר שהות נעימה ככל האפשר, חשוב לשלב בממ"ד ריהוט נוח לישיבה ממושכת, בצבעים מרגיעים ורכים המשרים שלווה. כדאי שהריהוט יהיה קל להזזה ושלא יתפוס מקום רב בחלל הממ"ד:

פוף צבעוני ונייד. שילוב פוף צבעוני יאפשר ישיבה רגועה ותומכת בתנוחה המועדפת עליכם ויכניס צבע משמח לחלל. בנוסף אפשר להתארגן על מספר מזרנים דקים שניתן לקפל בקלות.

פוף יוגי מהאתר של מילגה
את הפוף אפשר לתמרן ממקום למקום. מילגה

טקסטיל בטוב טעם. בדים בדוגמאות בעלות מוטיבים מעולם הטבע ובצבעים רכים, יכולים להשתלב דרך הווילונות או ריפודי הרהיטים ולתרום לאווירה עליזה ומשכיחת צרות. בהקשר זה, כדאי לאתר מגוון צבעים ודוגמאות שיתאימו לטעמם של כל היושבים, כדי להגביר את תחושת השייכות והשיתוף.

אין תמונה
בדים בדוגמאות בעלות מוטיבים מעולם הטבע לאווירה רגועה. גלריה עיישה

אין תמונה
צבעים רכים ישתלבו מצוין. גלריה עיישה

טפטים מפיחים חיים. טפטים ומדבקות חינניות יכולים להוסיף לשמחת החיים בממ"ד ואף להעסיק את בני המשפחה בשיתוף ובעיצוב החלל. ניתן למצוא מגוון רחב מאוד של טפטים ומדבקות חינניות אשר יעשירו את הממ"ד בצבעים ויפיחו בו חיים. טווח המחירים לטפט נע בין 35 שקלים ועד ליותר מ-360 שקלים למדבקה. ניתן לבצע התאמת צבעים ולערוך חיפושים בהתאם לנושא הנבחר. את פעולת הבחירה וההדבקה אפשר לבצע יחד עם שאר בני הבית ולהרוויח תוך כך זמן איכות משפחתי.

אין תמונה
טפט פרחוני משמח. עיצוב: נועה פריד

אין תמונה
ואולי טפט צבעוני חינני? גולדשטיין גלרי טפט

תאורה נעימה. צביה קזיוף, אדריכלית פנים, ממליצה לשדרג את גוף התאורה הסטנדרטי שיש בממ"ד, על ידי הלבשת אהיל מנייר אורז (לא יקר וקל ביותר) שנתפס על המנורה עצמה ותורם רבות לתחושת החמימות. טווח המחירים של אהילים בשוק רחב: החל מ-20 שקלים לאהילים פשוטים ועד למאות שקלים לאהילי אורז בעבודת יד. יעקבי מציעה למקם בצד אחד הקירות מנורה קטנה שתפיץ אור קטן וחם, כמו מנורת מלח, שתעמעם את התאורה הקרה של הממ"ד.

מחסני תאורה, דגם פיינט, מחיר 79 שח (צילום:  אייל קרן )
תאורה עליזה. מחסני תאורה | צילום: אייל קרן

אין תמונה
מי רוצה מלחמת כריות? ITEMS

כריות ססגוניות. כריות נוחות ומשעשעות יאפשרו לכולם מנוחה מהלחץ ואם כבר מלחמה, אפשר לייצר מלחמת כריות ססגונית במיוחד.

ספסל ילדותי. אפשר להכניס לחדר שרפרפים צבעוניים, שולחן פלסטיק מתקפל לעבודות יצירה שינעימו להם את הסביבה החדשה.

פינת קפה. המלצה נוספת לשיפור מצב הגוף והנפש, היא למקם פינת קפה נחמדה עם צנצנות, עוגיות וכלים נעימים. רצוי שאלו יהיו עשויים מחומרים עמידים ורחיצים בקלות, על מנת להקל על השימוש.

הרמוניה לבית-טרמוס , מחיר 69.99 (צילום: אפרת אשל)
טרמוס מעוצב לפינת הקפה | צילום: אפרת אשל

3. הכניס מגוון הפעלות: משחקים שאינם מצריכים שימוש בחשמל

על מנת להפחית את החרדה מהמצב ולשפר את תחושת השליטה, מומלץ להכין מבעוד מועד דברים שיעבירו את הזמן ויקלו על השהייה, כמו משחקים, ספרים ועיתונים. חשוב לקחת בחשבון את הגילאים השונים של השוהים בממ"ד ולהתאים להם עיסוקים שיסיחו את דעתם מן המצב. מומלץ לשמור את העיסוקים בפינה נגישה.

פינת יצירה. לילדים ניתן להקצות פינת יצירה ומשחק, שתכיל טושים נטולי ריח וניירות, משחקי קופסה, קלפים ואפשרויות נוספות שאינן תלויות בחשמל או בלכלוך רב. קזיוף ממליצה גם ליצור לוח שעם שעליו למקם תמונות משפחתיות מאירועים שמחים. זו יכולה להיות הזדמנות נפלאה להעלאת זיכרונות משפחתית, לשיפור המורל ולחימום האווירה.

ריפוי בעיסוק. למבוגרים שבינינו שכל הזמן מפנטזים על קצת זמן נחת, וכשזה מתפנה באופן מפתיע, אפשר לנסות ולעסוק בפעולות מרגיעות כגון סריגה, קריאה וכו'. בבלוג "אחת שסורגת", של מיכל לוי, אפשר למצוא שלל רעיונות לסריגות שישרתו את שאר בני המשפחה ואף יסייעו בקישוט הממ"ד יחסית בקלות. ההוראות כתובות בצורה ידידותית למתחילים ומלוות בשלל תמונות המדגימות את שלבי הסריגה השונים. כל שצריך הוא צמר נעים ורך, זוג מסרגות ומוטיבציה בשמיים ותוכלו לייצר תחתיות לכוסות ועוד קישוטים שונים בזמן מינימלי ((צעיף שישמש כווילון?).

אין תמונה
יש זמן לסרוג מפיות. עיצוב: אורית זילברמן
ששבש אריק בן שמחון (צילום: אורי אקרמן)
שש בש לגדולים ולקטנים | צילום: אורי אקרמן

שק אגרוף - אורי אקרמן - 5820 שח אריק בן שמחון
לפרוק את המתח. שק אגרוף, אריק בן שמחון

4. הצטיידו במוצרים הכרחיים: תאורת חירום ומסמכים חשובים

במדריך היערכות למצבי חירום, באתר של פיקוד העורף מצורפת חוברת הנחיות להיערכות לשעת חירום. רשימת הציוד הבאה חיונית על מנת שתהיו בטוחים בממ"ד:
אמצעי תקשורת שיעזרו לנו להישאר מעודכנים (מחשב, טלוויזיה, רדיו עם סוללות).
תאורת חירום או פנס וסוללות.
מזון באריזות סגורות, כגון שימורים או חטיפים.
מים בבקבוקים סגורים יש להכין ארבעה ליטרים לנפש ליממה למשך שלוש יממות.
טלפון סלולרי ומטען.
העתקי מסמכים חשובים (מסמכים רפואיים, מסמכים אישיים ופיננסים).
מטף לכיבוי אש.
רשימת טלפונים של ארגוני חירום, משפחה ושכנים.
ערכת עזרה ראשונה.
ציוד איטום: יריעת ניילון מסוג פוליאתלן בעובי 100 מקרון לפחות וסרט הדבקה רחב ושקוף בעובי 30 מקרון לפחות ובעובי 50 מ"מ שיספיקו לאיטום פתחי החדר.
תיק עם ציוד אישי: למקרה של פינוי נדרש בשעת אירוע, כל ציוד שיהיה חיוני במקרה של פינוי מהבית לכמה ימים (למשל: תרופות, כסף מזומן, אוהל, סט בגדים נוסף, גפרורים, נרות, סכין רב שימושי, ציוד מיוחד לתינוקות, ציוד לאנשים עם צרכים מיוחדים וכו').

פנס ותאורת חירום מתוצרת קלטי 299 שח (7) (צילום: LumaSpot Mini –)
ויהי אור בחדר. תאורת חרום, קלטי | צילום: LumaSpot Mini –

פנס (צילום: Thinkstock )
ואם זה לא מספיק | צילום: Thinkstock

ממה להימנע: אין להכניס חפצים שבירים או מפיצי ריח

כשאנחנו שוהים בתוך חלל סגור, חשוב לקחת בחשבון שהתנועה בו מוגבלת ולכן יש להימנע ככל האפשר מהכנסת ריהוט וחפצים שבירים, שייצרו לנו תחושה של פיל בחנות חרסינה. לכן מומלץ להימנע מריהוט ברזל המשרה תחושת כובד, מריהוט זוויתי ומריפוד בדגמים גיאומטריים ובצבעים חזקים המצמצמים את החלל הקטן ממילא. גם אביזרים דקורטיביים מפיצי ריח עשויים להיות בעייתיים בחלל יחסית חנוק ולא מאוורר ולכן כדאי להימנע מהכנסתם.

מדפים (צילום: Thinkstock )
אין למקם דברים כבדים או שבירים במקומות גבוהים | צילום: Thinkstock

שישה טיפים לבטיחות מרבית בממ"ד:

1. מרחב: ודאו כי המרחב נקי מלכלוך ומחפצים שאינם בשימוש.

2. קירות: בדקו שאין שום חורים החודרים לעובי הקיר (כולל חורים המיועדים לתעלות ולמיזוג  אוויר).

3. דלת: ודאו שפתיחה וסגירת הדלת נעשת בקלות, ודאו שהדלת אטומה לגמרי בעת סגירתה ושאין ליקויים במשקוף. הימנעו מהצבת רהיטים וחפצים המונעים את סגירתה המוחלטת של הדלת.

4. חלון: ערכו בדיקת אטימות לחלון, ודאו שהוא נסגר באופן מוחלט, שהוא נע בקלות במסילות ומתיישב בהתאמה מושלמת במסגרת.

5. בדיקת תקינות וחיזוק האביזרים: השתדלו לשמור על קירות ותקרה ריקים, אל תמקמו דברים כבדים או שבירים במקומות גבוהים כמו על מדף או ספרייה. נעלו את דלתות הארונות, כדי למנוע את נפילתם של חפצים. 

6. חפצים כבדים: השתדלו להימנע מלמקם חפצים כבדים במרחב המוגן, במקרה והדבר לא אפשרי ודאו שהם לא יכולים לזוז. ניתן לנעול את הגלגלים באבשרים כמו מקרר, מכונת כביסה או מייבש.  

7. גופי תאורה: בדקו את תקינות ויציבות גופי התאורה בחדר. בדקו שהשקעים והמכסים מעוגנים כראוי לקירות.

מנעול לארון (צילום: Thinkstock -)
בדקו שהכל נעול למניעת נפילות | צילום: Thinkstock -

_OBJ

השתתפה בהכנת הכתבה: דידי רפאלי