mako
פרסומת

"מי שרוצה להיזהר באמת – עדיף שיימנע לחלוטין משימוש בפלסטיק במיקרוגל"

חימום מזון בכלים מפלסטיק - גם כאלה המסומנים כ"בטוחים לשימוש במיקרוגל" - עשוי לגרום לפליטה של חומרים כימיים וחלקיקי פלסטיק למזון, ומומחים בתחומי הבריאות הסביבתית והבטיחות במזון טוענים כי האפשרות לשימוש בטוח לא מובנת מאליה

מערכת עיצוב הבית
mako
פורסם: | עודכן:
חימום אוכל בקופסה במיקרו, מיקרוגל
צילום: Andrey_Popov, SHUTTERSTOCK
הקישור הועתק

כולנו חושבים שאנחנו יודעים איך להשתמש נכון במיקרוגל: מתכת? בחיים לא. זכוכית? תמיד עובדת. כלי חרס וקרמיקה? בדרך כלל בטוחים לשימוש. אבל כשזה מגיע לקופסאות פלסטיק, מכסים, שקיות ושאר כלי אחסון שמסתובבים לנו במטבח – הגבולות מתחילים להיטשטש, ולא תמיד ברור מה באמת בטוח לחימום. המיקרוגל הוא מכשיר נוח, ולכן קל פשוט להכניס אליו כל כלי שנמצא במטבח – גם כזה ששימש לאחסון במקרר. אבל לא כל חומר מתאים לחשיפה ישירה לקרינת המיקרוגל.

פרופ’ לי לי, מרצה לבריאות הציבור באוניברסיטת נבדה, רינו, המתמחה בבריאות סביבתית ובמדעי החשיפה, מסביר, '"בטוח למיקרוגל' לא אומר רק שהכלי לא יימס או יתעוות, אלא גם שלא ישחרר או ידליף חומרים כימיים מזיקים למזון בזמן החימום". לדבריו, יש לשים לב לכך שהסימון “microwave safe” אינו תו תקן פדרלי מחייב, אלא הצהרה של היצרן בלבד. "היצרנים רשאים להשתמש בסימון הזה אם בבדיקות שלהם הכלי עמד בסטנדרטים שהם עצמם הגדירו. זו הנחיה שימושית – אבל לא הבטחה".

המומחים מוסיפים שכלים סדוקים, שרוטים או בלויים – גם אם סומנו כמתאימים למיקרוגל – עלולים לשחרר כימיקלים למזון או לפעול באופן לא צפוי בזמן החימום. "אם הכלי שרוט, סדוק או פגום – הוא כבר לא בטוח לשימוש במיקרוגל," מזהירה הטוקסיקולוגית קלי ג’ונסון-ארבור.

עוד עצה חשובה שכדאי לזכור: אל תעבירו כלי ישירות מהמקפיא למיקרוגל. המעבר הפתאומי מקור לקיצוניות של חום עלול לגרום לסדקים – גם בכלי וגם באוכל שבתוכו.

כדאי לשים לב גם לעיטורים: אפילו אם הכלי עצמו עשוי מחומר בטוח, קישוטים מתכתיים או ציפויים דקורטיביים עלולים לגרום לניצוצות או להתפרק כשהם נחשפים לחום גבוה.

המומחים מסכימים שהאפשרויות הבטוחות ביותר לשימוש במיקרוגל הן זכוכית וקרמיקה. שני החומרים הללו מבודדים – כלומר אינם מעבירים חום ישירות, כך שהאוכל מתחמם אבל הכלי עצמו נשאר יציב. זכוכית וקרמיקה גם כמעט אינן מכילות תוספים כימיים שעלולים לעבור למזון. עם זאת, חשוב לוודא שמכסים מגומי או פלסטיק לא יבואו במגע ישיר עם האוכל בזמן החימום.

קופסאות פלסטיק
זה שהן לא נמסות, לא אומר שהן לא מפרישות חומרים | צילום: PAPAYA SALAD, Shutterstock

"מי שרוצה להיזהר באמת – עדיף שיימנע לחלוטין משימוש בפלסטיק במיקרוגל"

ובחזרה לפלסטיק - לדברי ג’ונסון-ארבור, אומנם רבים מכלי הפלסטיק נושאים סימון "בטוח לשימוש במיקרוגל", אך בשנים האחרונות התברר שחימום פלסטיק עלול לגרום לשחרור חלקיקים זעירים שנקראים מיקרו-פלסטיקים – חומרים שיכולים לעבור למזון.

פרסומת

מאז שהתופעה הזו התפרסמה, יצרנים רבים מציינים על האריזות שלהם שהם "ללא BPA" כדי להרגיע צרכנים. כפי שמסביר החוקר לי, ה-BPA, או בשמו המלאBisphenol A , הוא רכיב כימי המשמש לייצור פלסטיק מסוג פוליקרבונט. החומר הזה ידוע בכך שהוא עלול לשבש פעילות הורמונלית בגוף. לדבריו, גם אם הפלסטיק מסוגל לעמוד בחום, עצם החימום במיקרוגל מאיץ את שחרורו, בייחוד אם הכלי שרוט, משומש פעמים רבות או בא במגע עם מזון שומני או חומצי.

כלים ללא BPA נחשבים לבטוחים יותר, אבל רק במעט. לדברי לי, פלסטיק מסוג פוליפרופילן (PP) המסומן במספר 5 בתחתית הכלי, הוא האפשרות הסבירה ביותר: הוא עמיד לחום ומכיל פחות תוספים כימיים, אך עדיין לא נקי מהם לחלוטין. כך שמסקנת המומחים אחת: מי שרוצה להיזהר באמת – עדיף שיימנע לחלוטין משימוש בפלסטיק במיקרוגל, גם אם הכלי מסומן כבטוח או ללא BPA.