mako
פרסומת

מחקר: שקיות פלסטיק עם סגירה חוזרת מסוכנות לשימוש

הן נראות תמימות, נוחות וזולות – אבל שקיות הזיפ-לוק שנמצאות כמעט בכל מטבח מסתירות סיכון בריאותי וסביבתי מפתיע. מה בדיוק קורה כשפותחים וסוגרים אותן? ואילו חלופות בריאות קיימות?

מערכת עיצוב הבית
mako
פורסם: | עודכן:
שקיות ניילון עם סגירה חוזרת
שקיות ניילון עם סגירה חוזרת | צילום: Catlane/Getty Images
הקישור הועתק

שקיות הפלסטיק עם הסוגר הפכו לפריט חובה כמעט בכל בית – לאחסון מזון, להקפאה או אפילו לארגון חפצים קטנים. אבל בשנים האחרונות מתברר שהשימוש בהן טומן בחובו סכנות: הן משחררות חלקיקי מיקרופלסטיק, בעיקר כשמשתמשים בהן שוב ושוב או מחממים אותן, ובסופו של דבר הן תורמות להצטברות פסולת סביבתית שקשה למחזר.

מה קורה בפועל?

החיכוך באזור הסוגר גורם ליצירת סדקים זעירים בפלסטיק, שמשחררים מיקרופלסטיק בלתי נראה לעין. גם אם השקיות נשמרות בקפידה, החלקיקים הללו יכולים להיכנס אל המזון ולחשוף אותנו לחומרים מזיקים. מחקר שפורסם ב-Nano Express ביוני 2024, חקר את שחרור המיקרופלסטיק והננופלסטיק משקיות פלסטיק עם סגר במהלך תהליך הפתיחה והסגירה. החיכוך והעיוות במנגנון הסגר גרמו לשחרור חלקיקי פלסטיק מיקרוסקופיים. המחקר השתמש במיקרוסקופיה אלקטרונית סורקת (SEM) ודימות רמאן כדי לזהות ולכמת את החלקיקים הללו.

מיקרופלסטיק משתרר גם כאשר מחממים את השקיות במיקרוגל, ונוסף על כך, בסופו של דבר רוב השקיות מגיעות לאשפה – שם הן מתפרקות לאט ומשאירות אחריהן שכבות פלסטיק מזיקות לאקולוגיה.

מה אפשר לעשות לחלופין?

החדשות הטובות הן שיש אלטרנטיבות פשוטות, בטוחות ובר-קיימא:

  • שקיות סיליקון רב-פעמיות – עמידות, מתאימות גם למקפיא וגם למיקרוגל, ומפחיתות באופן משמעותי את פסולת הפלסטיק.

  • קופסאות נירוסטה – קלות לניקוי, חזקות ועמידות לאורך שנים.

  • ביזוואקס ראפס (Beeswax wraps) – יריעות בד מצופות שעוות דבורים, מצוינות לעטיפת לחמים, גבינות וירקות במקום ניילון נצמד.

  • צנצנות זכוכית ממוחזרות – פתרון זמין ופשוט, שמאפשר אחסון בטוח גם למזון רטוב וגם ליבש.