האפשרות להתגורר במבנה העשוי ממכולה היא כבר מזמן לא תופעה חדשה: המצב הכלכלי, החשיבה על איכות הסביבה והחיפוש אחר בנייה מחומרים שונים סחפו משרדי אדריכלים רבים ברחבי העולם שלא רק בונים, אלא גם מתגאים בבנייה הזו. אחד היתרונות הבולטים במבנה מבוסס מכולה היא האפשרות להעתיק אותו בקלות ובשלמותו, ולהעבירו למקום אחר. אם אתם סקפטים לגבי התוצאה הסופית, הנה דוגמאות מרחבי העולם, שמהוות אלטרנטיבה ליחידים, בעלי עסקים וגם משפחות - בעלות נמוכה ובעיצוב בר קיימא.

קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדו חוץ, צילום  DeMar
נבנה משמונה מכולות מטען. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Associ
קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדו גובה, צילום  DeMa
דלתות של האנגרים. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Assoc

בית החוף ברדונדו: מודעות סביבתית

חומר הבנייה העיקרי של בית החוף המשפחתי הזה בחוף רדונדו (Redondo), קליפורניה, הוא שמונה מכולות מטען, אך אליהם נוספו חומרי בנייה אחרים, חלקם מתעשיית התעופה, כמו דלתות של האנגרים. השילוב בין החומרים מייצר מבנה היברידי, בעל מודעות סביבתית. השימוש בחומרים ובשיטות מתעשיות אחרות שאינן מזוהות עם בניית בתי מגורים הוא חלק מהגישה של האדריכל, פיטר דה מריה (Peter DeMaria), שמעדיף חומרים שעלותם נמוכה והבלאי שלהם נמוך. הבחירה במכולות נובעת מכך שהן חסינות עובש ואש, כמו גם כיוון שהשילוב ביניהן לחומרים אחרים מאפשר בניית בית חכם, חסכוני באנרגיה ומתחשב בסביבה - תוך זמן קצר יחסית. הבית המרשים הזה, שגודלו כ-297 מ"ר, השוכן לחוף הים, הוא הבית הדו קומתי הראשון שקיבל את אישור ה-Uniform Building Code, בארה"ב. הוא נבנה ב-2006 ועלות הבנייה הסתכמה ב-432 אלף דולר.

קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדו סלון, צילום  DeMa
חומרים שעלותם נמוכה. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Assoc
קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדוסלון גובה, צילום
המכולות חסינות עובש ואש. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Assoc
קונטיינרים חדש, בית החוף מטבח, צילום  DeMaria Desi
בית חכם, חסכוני באנרגיה. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Associates
קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדו חלונות גובה, צילו
חלונות לאורך ולרוחב. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Associ
קונטיינרים חדש, בית החוף ברדונדו  בנייהגובה, צילום
נבנה בזמן קצר. בית החוף ברדונדו | צילום: DeMaria Design Assoc

עוד באתר לעיצוב הבית:

בית אינפינניסקי בספרד: עיצוב מודולרי

בית הקונטיינרים באל טיימבלו (Casa El Tiemblo) בספרד, שתוכנן על ידי משרד האדריכלים ג'יימס ומאו (James & Mau) מאופיין בעיצוב מודולרי: ארבע המכולות המרכיבות אותו מסודרות בצורת L, ובשתי רמות, והחזית והגג עשויים פלדה מגוולנת. צורת ה-L עונה על הצרכים הביו-אקלימיים של המבנה עצמו, ומנצלת את יתרונות הטופוגרפיה המקומית - האור והנוף הנכנסים אליו. החלון הראשי של הבית פונה אל נוף העמק היפהפה והחלונות והדלתות האחרים, הממוקמים בכל צד של המבנה, מאפשרים אוורור טבעי ויעיל. מערכת חימום ביומסה משמרת יעילות אנרגטית גבוהה בעונת החורף, והבית מוצל באמצעות צמחייה בחודשי הקיץ.

צורת ה-L גם מאפשרת הפרדה ברורה בין איזורים ציבוריים ומשותפים לחללים הפרטיים. איזור האורחים כולל שני חדרי שינה ומקלחת, וכחלק מהתכנון הירוק ניתן "לנתק" אותו כאשר אינו בשימוש, ולהפחית את צריכת החשמל והחימום. הבנייה ארכה שישה חודשים, והוא מורכב מ-70 אחוז חומרים ממחזרים. שטח הבית שנבנה ב-2010 הינו 190 מ"ר ועלות בנייתו הכוללת עומדת על 140 אירו בלבד.

קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי חוץ, צילום Pablo S
עיצוב מודולרי. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי חוץ גובה, צילום Pa
4 מכולות בצורת L. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי  סלון, צילום Pablo
ניצול יתרונות הטופוגרפיה המקומית. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי  מטבח מבט לסלון, צ
אוורור טבעי ויעיל. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי  סלון כללי, צילום
הבית מוצל באמצעות צמחייה בחודשי הקיץ. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי מדרגות גובה, צילום
עולים לקומה השנייה. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי חדר שינה גובה, ציל
הפרדה ברורה בין איזורים ציבוריים ומשותפים לחללים הפרטיים. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia
קונטיינרים חדש, בית אינפינניסקי  מרפסת גובה, צילום
מורכב מ-70 אחוז חומרים ממחזרים. בית אינפינניסקי בספרד | צילום: Pablo Sarabia

דקמרון בברזיל: מכולות צבעוניות

על היצירה הצבעונית הזו חתום האדריכל הברזילאי מרסיו קוגן (Marcio Kogan), ואין ספק שמלבד היותו פונקציונלי, הוא מרהיב. המבנה בעל שתי הקומות, הממוקם בסאו פאולו בברזיל, מתפרש על פני 250 מ"ר, מורכב ממכולות צבעוניות, ומשמש כחלל התצוגה והמשרדים של חברת רהיטי דקמרון, שבעליה חיפשו אחר פיתרון מהיר בעלות נמוכה - ומכאן הבחירה באלמנטים תעשייתים, אשר ניתן להרכיבם לכדי מבנה בקלות יחסית. למרות שהמכולות מטילות מגבלה מרחבית בעצם גודלן הקבוע, ניתן לפעור חורים בקצותיהן ולייצר מנהרות ארוכות, המשמשות כחלל תצוגה - בו ניתן להציג את הרהיטים אחד ביחס לאחר. המשרד עצמו מופרד על ידי קיר זכוכית, ומאפשר למעצבי החברה לעבוד מול עובדי המכירות.

קונטיינרים חדש, דקמרון סלון, צילום  Pedro Vannucch
יצירה צבעונית. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi
קונטיינרים חדש, דקמרון סלון גובה, צילום  Pedro Van
מבנה בעל שתי קומות. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi
קונטיינרים חדש, דקמרון חלל, צילום  Pedro Vannucchi
אלמנטים תעשייתים. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi
קונטיינרים חדש, דקמרון מדרגות גובה+, צילום  Pedro
מנהרות ארוכות, המשמשות כחלל תצוגה. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi
קונטיינרים חדש, דקמרון חוץ, צילום  Pedro Vannucchi
משמש כחלל התצוגה והמשרדים של חברת רהיטי דקמרון. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi
קונטיינרים חדש, דקמרון דקלים, צילום  Pedro Vannucc
ריהוט חוץ. דקמרון בברזיל | צילום: Pedro Vannucchi

PORT-A-BACH בניו זילנד: בית נופש נייד

משרד האדריכלים Atelierworkshop בנה את בית הקונטיינטרים הזה בניו פלימות', ניו זילנד ב-2006, כאב טיפוס לפרויקטים נוספים שבאו אחריו. הבנייה עצמה נעשתה בסין, וכיום המבנה הוא חלק מתצוגת הקבע במוזיאון Puke Ariki בניו פלימות'. הרעיון מאחורי האב טיפוס הוא לבנות בית נופש נייד, בטוח, ירוק, בעלות נמוכה - שיתאים למגורים של שני הורים ושני ילדים בנוחות. המבנה הנייד מהווה פתרון מיידי, גמיש ולטווח הארוך - ומתאים למגורים גם באיזורים מבודדים יותר, כיוון שאינו תלוי בחיבור לתשתיות מים וחשמל. בעת המסע ניתן לסגור אותו לחלוטין, ובמצבו הפתוח הוא מרשים ביותר: אחסון פנימי רב, מקומות ישיבה נוחים, חדר רחצה עם דלת שקופה ומטבח מינימלי ונוח. וילונות בד פנימיים מחלקים את החלל בעת הצורך, ומאפשרים פרטיות בחדר השינה או המקלחת.

קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH חוץ משפחה, צילום Paul
אבטיפוס לבית נופש נייד. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH
קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH מיטה גובה, צילום Paul
מתאים למגורים של שני הורים ושני ילדים בנוחות. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH
קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH מטבח אישה, צילום Paul
אינו תלוי בחיבור לתשתיות מים וחשמל. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH
קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH חדר שינה גובה, צילום P
אחסון פנימי רב. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH
קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH מטבח גובה, צילום Paul
חדר רחצה עם דלת שקופה. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH
קונטיינרים חדש, PORT-A-BACH דלת גובה, צילום Paul M
ניתן להציבו במקומות מבודדים. PORT-A-BACH בניו זילנד | צילום: PORT-A-BACH

שישה אלונים בקליפורניה: מפלט ביער

מפלט פונקציונלי ביער - זו היתה המטרה של פרויקט "Six Oaks", המורכב משש מכולות המונחות בנתיב רכבת ישן בסנטה קרוז, קליפורניה. כל איזור בבית הפרטי הזה, שתוכנן ונבנה ב-2012 על ידי דוד פנסטר, Modulus ומתפרש על פני 111 מ"ר, מנוצל בחוכמה מבחינה מרחבית וסביבתית. בין המכולות משולבים לוחות זכוכית גדולים, המכניסים אור מכל כיוון אפשרי ומפרידים בין החללים השונים של הבית. הקומה השניה של הבית נשענת על לוחות בטון, ויסודות אלו גם יוצרים את קירות המקלחת. הרצפה עשויה מלוחות עץ ממוחזרים ששימשו בעבר להובלת סחורות, ושני עצי סקויה כרותים שימשו כחומרי בניה למדרגות ורהיטים. פנים המכולות כוסה בלוחות גבס והחלונות המרובים מייצרים תחושה של חלל גדול יותר. גם גשר המתכת - המחבר את הבית אל הסביבה - ממשיך לתוך המבנה עצמו ומכניס את האור מהסקיילייט בחדר השינה אל החלל הציבורי.

קונטיינרים חדש, שישה אלונים  חוץ, צילום באדיבות Mo
מקום מפלט ביער. שישה אלונים בקליפורניה | צילום: Modulus
קונטיינרים חדש, שישה אלונים  פינת אוכל, צילום באדי
שש מכולות המונחות בנתיב רכבת ישן. שישה אלונים בקליפורניה | צילום: Modulus
קונטיינרים חדש, שישה אלונים  פינת אוכל אח, צילום ב
בין המכולות משולבים לוחות זכוכית גדולים. שישה אלונים בקליפורניה | צילום: Modulus
קונטיינרים חדש, שישה אלונים  חוץ, צילום באדיבות Mo
הרצפה עשויה מלוחות עץ ממוחזרים. שישה אלונים בקליפורניה | צילום: Modulus
קונטיינרים חדש, שישה אלונים חדר שינה כיסא, צילום ב
סקיילייט בחדר השינה שישה אלונים בקליפורניה | צילום: Modulus

בית הקונטיינרים בצרפת: אדום על ירוק

אחד המוקדים של החשיבה על הפרויקט "Maison Container Lille" נובעים מהאתגרים שמציב המשבר הפיננסי העולמי, והניסיון למצוא טכניקות חדשות להפחתת עלויות דיור באמצעות בנייה טרומית יעילה ואיכותית יותר. חמישה חודשים בלבד ארכה העבודה על בית הקונטיינרים המשפחתי הזה שנבנה על ידי פטריק פטרוש (Patrick Partouche) ב-2010 וגודלו 208 מ"ר; רק שלושה ימים באתר עצמו. הבית בנוי משמונה מכולות ומשקיף על שדות מרעה ירוקים בליל, צרפת. לבית שתי קומות - בכל אחת מהן ארבע מכולות המוצבות זו לצד זו במרחקים קטנים. צבען האדום של המכולות באיזור הירוק הזה הופכת את המרחב הכפרי לשוקק חיים. חלונות גדולים הפעורים בקצוות מכניסים שפע של אור, אך ניתן להשיג פרטיות או הגנה מפני אור השמש על ידי סגירתם. העלות הכוללת: 220,781.60 אירו.

קונטיינרים חדש, בית הקונטיינרים בליל  חוץ, צילום ב
הפחתת עלויות הדיור. בית הקונטיינרים בצרפת | צילום: Patrick P
קונטיינרים חדש, בית הקונטיינרים בליל  חלל, צילום ב
בנייה טרומית יעילה. בית הקונטיינרים בצרפת | צילום: Patrick P
קונטיינרים חדש, בית הקונטיינרים בליל  מטבח, צילום
משקיף על שדות מרעה ירוקים. בית הקונטיינרים בצרפת | צילום: Patrick P
קונטיינרים חדש, בית הקונטיינרים בליל  גשר, צילום ב
חלונות גדולים הפעורים בקצוות מכניסים שפע של אור. בית הקונטיינרים בצרפת | צילום: Patrick P

מכולות של תקווה בקוסטה ריקה: זריחה, שקיעה ונופים

על הבית הזה חלם זוג הבעלים שחי בו, בסן חוזה, קוסטה ריקה: מקום זול שיוכלו לגור בו לצד סוסיהם. האדריכל בנג'מין גרסיה סאקס (Benjamin Garcia Saxe) תכנן עבורם בית נוח, בו יוכלו ליהנות מהזריחה, מהשקיעה ומהנופים סביב. הבית המסוגנן הזה מורכב משתי מכולות, כשגג מתכת מחבר ביניהן ומייצר חלל פתוח יותר, ומאפשר זרימת אוויר טובה. הבית נבנה ב-2011 על שטח של 100 מ"ר ועלות הבנייה הכוללת הסתכמה ב-40 אלף דולר בלבד, והתוצאה מנקרת עיניים: אמבטיה עם חלון ענק לטבע; חצר ענקית מחוץ לבית; סלון ופינת אוכל מרווחים ומעוצבים; וחדר שינה נעים. הסכום הסופי, אגב, נמוך מהעלות של הדיור הסוציאלי שמיועד לעניי קוסטה ריקה.

קונטיינרים חדש, מכולות של תקווה חוץ מבנה, צילום  A
לגור ליד הסוסים. מכולות של תקווה בקוסטה ריקה | צילום: Andres Garcia Lachner
קונטיינרים חדש, מכולות של תקווה סלון, צילום  Andre
הבית מורכב משתי מכולות. מכולות של תקווה בקוסטה ריקה | צילום: Andres Garcia Lachner
קונטיינרים חדש, מכולות של תקווה אמבט, צילום  Andre
זרימת אוויר טובה. מכולות של תקווה בקוסטה ריקה | צילום: Andres Garcia Lachner
קונטיינרים חדש, מכולות של תקווה חלון, צילום  Andre
ליהנות מהזריחה ומהשקיעה. מכולות של תקווה בקוסטה ריקה | צילום: Andres Garcia Lachner
קונטיינרים חדש, מכולות של תקווה חוץ, צילום  Andres
עלות הבנייה 40 אלף דולר. מכולות של תקווה בקוסטה ריקה | צילום: Andres Garcia Lachner

זיגלו בקנדה: בית משפחתי

הלקוח של בית המכולות Zigloo שתכנן המהנדס קית' דיואי (Keith Dewey) ב-2009 הוא משפחתו: אשתו, כלבם ותוכי אחד. הבית, שגודלו 180 מ"ר והוא ממוקם בויקטוריה, קנדה, מורכב משמונה מכולות, ויש בו שלושה חדרי שינה ושני חדרי אמבטיה. בראיון שהעניק ל-National Post הקנדי סיפר דיואי על מקור ההשראה שלו, בתקופה שלמד בתוכנית לעיצוב סביבתי בקולג' לאמנות ועיצוב באונטריו: "הדוגמה הראשונה שראיתי היתה כתבה במגזין - מכולה אחת קטנה שהוסבה למעין בקתה עתידנית בתוך כ-24 שעות".

הבית הנוכחי כולל מערכת חימום רצפתית, וצינורות המים עוברים בתוך רצפת הבטון. גגות המכולות שהוסרו איפשרו להגביה את הבית, ושינו את יעודן לטובת גדר מקיפה. העבודה כולה נמשכה שמונה חודשים בלבד, והעלות נאמדת בכ-346 אלף דולר בלבד. כנראה שהרעיון והעיצוב מצאו חן בעיני אחרים, וכיום עובד דיואי על פרויקטים דומים במקומות אחרים, כאשר ביתו נמכר לבעלים אחרים בפברואר השנה.

קונטיינרים חדש, זיגלו חוץ, צילום  Nik West
בית לזוג, כלב ותוכי. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West
קונטיינרים חדש, זיגלו סלון, צילום  Nik West
מורכב משמונה מכולות. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West
קונטיינרים חדש, זיגלו מטבח גובה, צילום  Nik West
כולל שלושה חדרי שינה ושני חדרי אמבטיה. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West
קונטיינרים חדש, זיגלו מדרגות, צילום  Nik West
מערכת חימום רצפתית. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West
קונטיינרים חדש, זיגלו מדרגות גובה, צילום  Nik West
צינורות המים עוברים בתוך רצפת הבטון. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West
קונטיינרים חדש, זיגלו חדר שינה, צילום  Nik West
חדר שינה מרווח. זיגלו בקנדה | צילום: Nik West

בית הארחה ממכולות בטקסס: דק מבקבוקי שתייה ממוחזרים

בעלת הבית הזה שנבנה ב-2010 ונקרא "container guest house" בסן אנטוניו , טקסס, מתגוררת באיזור תעשייתי לשעבר, והיא זו שפנתה לאדריכלים פוטיט אדריכלים (Poteet Architects) עם הרעיון להתנסות בחיים במכולה. בית המכולה, שגודלו כ-30 מ"ר בלבד, משמש כבית הארחה וכולל איזור ישיבה רחב ונוח, שירותים ומקלחת, כיור קטן ומרפסת קטנה צמודה. חלק מהמכולה הוסר לטובת חלונות הזזה גדולים, ומשמש כמחסה מפני השמש בחלל הישיבה החיצוני. החלק הפנימי מבודד באמצעות דיקט מקני במבוק, שמכסה את הקירות והרצפה.

המכולה כולה עומדת על עמודי טלפון ממוחזרים; הדק החיצוני עשוי מבקבוקי שתייה ממוחזרים במסגרת פלדה; וגופי התאורה החיצוניים עשויים מלהבי מחרשות טרטקטורים. המים מהמקלחת והכיור נאספים במיכל על הגג ומשמשים להשקיית הגינה שעליו, וכן לשמירה על טמפרטורה נעימה בבית.

קונטיינרים חדש, בית הארחה ממכולות חוץ, צילום Potee
המכולה עומת על עמודי טלפון ממוחזרים. בית הארחה ממכולות בטקסס | צילום: Poteet Architects
שירותים גובהחוץ, צילום Poteet Architects
המים מהמקלחת והכיור נאספים במיכל על הגג ומשמשים להשקיית הגינה. בית ההארחה ממכולות בטקסס | צילום: Poteet Architects