משפחה שגרה זמן רב בדירה ישנה בבניין באוהאוס בלב הפועם של תל אביב, החליטה לברוא את ביתה מחדש. אחרי עשרות שנים של מגורים וחיים בדירה ללא שיפוץ, היה צורך בטיפול יסודי שאפשר לי חופש תכנוני ובחינה מחודשת מצד הדיירים של אורחות חייהם והצרכים שהשתנו עם השנים.

דירת באוהאוס, סלון מבט (צילום: אביב קורט)
תחושה אינטימית למרות החלל הגדול | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, סלון גובה (צילום: אביב קורט)
שימוש בעץ אגוז אמריקני לבניית הרהיטים | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, סלון שולחן (צילום: אביב קורט)
כשיש חלונות כל כך יפים הם ממלאים את החדר באווירה | צילום: אביב קורט

מוותרים על חדר ופותחים מרפסת

בשל העובדה שהדירה היא למעשה שתי דירות שחוברו להן יחדיו, נוצר מטרז' נדיב ונוח לעבודה (120 מ"ר). יחד עם זאת, היה חשוב לבעלי הבית שהתכנון ייקח בחשבון אופציה עתידית פשוטה וזולה לחלוקת הדירה מחדש, וכך היה. למרות שהם נפרדו מכל הרהיטים הישנים בבית, למעט הנברשת הצבעונית במטבח ושולחן התפירה. כששוחחנו על הכיוון העיצובי הם העלו בקשה אחת, שהבית לא ייתן תחושה "חדשה". שיהיו בו הרוח והאווירה של תל אביב הוותיקה ושעם הכניסה המחודשת לבית ירגישו כאילו חיו עם החפצים החדשים מאז ומעולם.

למרות הנתונים הבסיסיים הנפלאים שהיו לדירה בזכות תקרות גבוהות של 3.25 מטר, הדירה הייתה חשוכה וסגורה: בוידמים במסדרונות ובחדרי השירותים ומרפסות שכדרך עשורים קודמים היו סגורות בתריסולי פלסטיק עגמומיים. ההחלטה הדרמטית של ויתור על חדר ופתיחת המרפסת יצרו ציר מבט בין החזית המזרחית למערבית. אור ואוויר טוב הציפו את החלל ונוף מפתיע של עץ הבוהיניה שפורח עכשיו במלוא יופיו בוורוד ממזרח ועץ התמר העבת הניבט מהחלון הצרפתי במערב מרככים את הנוף האורבני ומרחיבים את הלב.

דירת באוהאוס, סלון שטיח (צילום: אביב קורט)
מוותרים על חדר ופותחים מרפסת | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, סלון מחיצה (צילום: אביב קורט)
לנצל את המחיצה לטובת ארון אחסון | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, סלון ספה (צילום: אביב קורט)
הפופים הסרוגים משלימים בכחולים וכתומים את גווני הכריות על הספה | צילום: אביב קורט

הכניסה לדירה מזמנת תחושה אינטימית וזאת על אף החלל הגדול שנוצר באורך 14.5 מטר וברוחב 3.7 מטר. קיר משמאל לכניסה במרכז החלל מבליע מצד פינת המשפחה ארון פרקטי לאחסון ומהצד השני שפונה לסלון עומדת כנגדו קונסולה ומראה גדולה שמשקפת את החלון הצרפתי שממולה.

בסלון פינת ישיבה שיוצרה בהזמנה. ממולה שידה וספרייה שעיצבתי ברוח שידות משנות ה-50 מעץ אגוז אמריקני שהשימוש בו חוזר גם ביתר הרהיטים בבית. הפופים הסרוגים של lovetayo משלימים בכחולים וכתומים את גווני הכריות על הספה. הציורים הצבעוניים והמרשימים של אילנה גל מעלים אסוציאציות אפריקניות ומתחברים נפלא עם פריטי העץ מגלריית afro.

בהמשך לסלון, מתחת לחלון הגדול, ניצב ספסל ישיבה מרופד עם מגירות הטומנות בחובן שטח אחסון גדול. פינה מושלמת לקריאה וליטוף של קרני השמש.

בתכנון המקורי הכוונה הייתה להרחיב את פתח המשקוף הבנוי בין הפינה לסלון על מנת לחשוף את החלון במלוא תפארתו. אבל בשיפוצים יש לפעמים הפתעות וכבר בתהליך ההריסה התברר (על ידי קונסטרוקטור כמובן) כי הבניין תוכנן ללא עמודים, אלא כמו פעם, עם קירות בעובי 40 ס"מ מלבני סיליקט ועל מנת לא לפגוע בחוזק הבניין נותרו הקירות המקוריים במקומם. החלונות הוחלפו בחלונות בלגיים מברזל וריצפת הטרצו המקורית חודשה כמעט בכל הבית על ידי ליטוש והברקה.

דירת באוהאוס, ספסל וכורסה (צילום: אביב קורט)
ספסל ישיבה מרופד מתחת לחלון | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, פינת ישיבה לחלון (צילום: אביב קורט)
כולל מגירות אחסון | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, כורסה (צילום: אביב קורט)
נוף לעץ התמר ממערב | צילום: אביב קורט

המטבח: מקום בילוי

ההתייחסות למטבח היא כאל חדר. מקום לבלות, לשוחח, להתרועע וכן, גם לבשל. חלונות בגובה משטחי העבודה מייצרים עומק של 105 ס"מ, מקום מושלם לדיספליי של עציצים וחפצי נוי אהובים. במרכז המטבח, על רצפת הבטון המצוירת (nogatiles) שולחן גדול מעץ מלא, המרכז החברתי של הבית, וממעל תלויה הנברשת הצבעונית והמשמחת שמלווה זמן רב את המשפחה. הנגיעות הצהובות שמאירות את החלל מופיעות ברצפה וחוזרות גם במנורה ובכיסאות האימס שמסביב לשולחן.

דירת באוהאוס, מטבח מקרר (צילום: אביב קורט)
שולחן גדול מעץ מלא, המרכז החברתי של הבית | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, מטבח שיש (צילום: אביב קורט)
ברקע: פריחה סגולה של עץ הבוהיניה ממזרח | צילום: אביב קורט

חדר הרחצה: הפוקוס על הרצפה

בחדר ההורים הונח פרקט אלון מולבן. כיסא האימס רופד מחדש על פי הזמנתנו כשנרכש באיטמס, יחד עם שידת הלילה הלבנה. בחדר הרחצה של ההורים טיח אקרילי משלים את חיפוי האריחים הלבנים על הקירות ומשאיר לרצפה המצוירת את הפוקוס.

דירת באוהאוס, דלת כניסה (צילום: אביב קורט)
מסדרון המוביל לחדרי השינה | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, חדר שינה קולאז (צילום: אביב קורט)
פרקט אלון מולבן בחדר ההורים | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, חדר שינה (צילום: אביב קורט)
חדרה של הבת | צילום: אביב קורט
דירת באוהאוס, חדר רחצה (צילום: אביב קורט)
הרצפה המצוירת גונבת את הפוקוס | צילום: אביב קורט

חדר הרחצה הכללי שומר על רעננות ועכשוויות עם קווים נקיים, הרבה לבן ונגיעות ירוקות.

דירת באוהאוס, חדר רחצה גובה (צילום: אביב קורט)
טיח אקרילי משלים את חיפוי האריחים הלבנים | צילום: אביב קורט

אין ספק שזה אחד הפרויקטים האהובים והקרובים ביותר לליבי. בזכות מסע מרתק שעברתי עם לקוחות חמים ובוטחים. כל רגע היה תענוג וזה ניכר בתוצאה. אני מבחינתי הרווחתי בונוס גדול במיוחד, חברה חדשה.

תכנון ועיצוב: ליאת הדס, liathadas. לבלוג: blog-heb.
צילומים: אביב קורט avivkurt. 

עוד אחת: דירה עם הרבה סלון בבניין באוהאוס
לב תל אביב: בחוץ בניין, בפנים קוטג'