הדיירים: זוג צעיר וחתול ג'ינג'י.

הדירה: דירת 73 מ"ר במיקום נחשק במרכז תל אביב. הדירה, כדרכן של דירות בנות 60 בעיר, הייתה משופעת בוידעמים אימתניים, מטבח צינוקי ללא אוורר, הול בזבזני ומנותק משאר הבית ומרפסת חזיתית רחבה סגורה בתריסולים מתפוררים, שחסמו את האור ואת האוויר.

כיסא נדנדה (צילום: אביב קורט)
התמונות שצילם בעל הבית העניקו את ההשראה | צילום: אביב קורט

החזון: האתגר היה שימוש מקסימלי ב-73 מ"ר ליצירת חלל מרווח, מואר ופונקציונלי, עם פתרונות חכמים לאחסון. בעלי הבית רצו דירה חמה שתהווה מפלט מהעיר הסואנת שהם כל כך אוהבים לחיות במרכזה, ושלמרות גודלה תאפשר להם מספר מוקדי עיסוק מקבילים, מבלי להפריע אחד לשני.

משך השיפוץ: תכנון ובנייה - כחצי שנה.

עלויות: מטבח: 37 אלף שקלים, אריחי בטון במקלחת ובמטבח: 5,400 שקלים, פרקט עץ אלון בכל שאר הבית: 25,500 שקלים, החלפת חלונות בכל הבית: כ-50 אלף שקלים.

תיאור כללי של השיפוץ: אין חדווה גדולה יותר מחדוות ההריסה והפשטה טוטלית של דירה, שמאפשרת לברוא אותה מחדש. בשל גילה ומצבה של הדירה כל קירות הפנים נהרסו, תשתיות המים והחשמל הוחלפו, כמו גם כל החלונות והדלתות.

שטיח (צילום: אביב קורט)
סלון צר אבל פתוח. מבט למטבח | צילום: אביב קורט
קערת פירות על השיש (צילום: אביב קורט)
האי מפריד את אזור הכניסה והמטבח | צילום: אביב קורט
מטבח (צילום: אביב קורט)
קולט האדים מחובר לוונטה לאוורור מקסימלי | צילום: אביב קורט

הנמכת התקרה לטובת מקום אחסון

כניסה: בחלל הכניסה נוצלה ההנמכה בתקרה לאחסון על ידי דלתית מכיוון חדר השינה, ומול המטבח מוצב ארון שירות ארוך, צבוע בגוון הקיר, לאחסון מעילים, נעליים, כלי ניקוי וכלי עבודה כשבחלקו העליון מובלעת נישה באורך של כ-1.8 מטר לטובת הספרים, שקיבלו מקום של כבוד מבלי להכביד על החלל.

ארון (צילום: אביב קורט)
גם לחתול הג'ינגי' יש חדר בארון הכביסה | צילום: אביב קורט
שידה (צילום: אביב קורט)
הנמכת התקרה יצרה מקום אחסון נוסף | צילום: אביב קורט

מטבח: אי רחב ידיים בנוי במרכז החלל, מגדיר ומפריד את אזור הכניסה מהמטבח. בניגוד לכלל הבית שמחופה פרקט עץ אלון, המטבח מרוצף באריחי בטון מצוירים. בגלל מיקומו של המטבח במרכז הבית נדרש לו אוורור טוב. בניגוד לרוב קולטי האדים שתלויים בבתים בישראל ומשמשים בעיקר כאלמנט דקורטיבי אך לא באמת כסופגי ריחות (מאחר והם עובדים רק על פילטר פחם שאף אחד לעולם אינו מחליף), הקולט כאן מחובר לוונטה חזקה ששואבת את האוויר מעל הכיריים החוצה.

סלון: למרות רוחבו הצר יחסית של הסלון 2.90 מטרים, התחושה בו פתוחה ואוורירית מאחר והוא נמצא בהמשכו של קו מבט ארוך, מדלת הכניסה ועד לחלון הוויטרינה הגדול. גם הריהוט הקבוע ששקוע בקיר משאיר מקסימום מעבר ומינימום רעש ויזואלי. לבעלי הבית היה חשוב ליצור אזורי מחייה מגוונים אך בעלי היררכיה שווה, הם לא רצו להקטין את הסלון לטובת חדר העבודה מאחר והם רואים בו אזור בילוי נוסף.

שני עמודים במרכז החלל הובלעו בתוך הקיר שבין שני החדרים. השימוש בקיר הכפול שנוצר הוא תלת ממדי, כך שמכיוון הסלון הובלעו בו שידה ארוכה וספרייה נוספת ומכיוון חדר העבודה הוא נוצל לנישה רחבה בצמוד לשולחן העבודה - עבור המדפסת ושאר האביזרים המשרדיים.

פינת אוכל (צילום: אביב קורט)
חלוקה וניצול חכם של החלל | צילום: אביב קורט

כחול עמוק בחדר העבודה

חדר שינה: יחסית לגודל הדירה חדר השינה גדול ומרווח מאוד, כך שבעתיד כשתתרחב המשפחה וחדר העבודה יהפוך לחדר ילדים, הוא יוכל להכיל בנוחות גם את פינת עבודה.

כריות במיטה (צילום: אביב קורט)
חלל מרווח בחדר השינה לטובת פינת עבודה עתידית | צילום: אביב קורט
חדר שינה מרווח (צילום: אביב קורט)
בעיצוב נקי ופשוט | צילום: אביב קורט
כיסא תכלת (צילום: אביב קורט)
עיצוב פיוז'ן. כיסא בסגנון רטרו ומזוודה | צילום: אביב קורט

חדר רחצה: ויתור על שירותי אורחים אפשר ליצור מקלחת מרווחת עם שתי דלתות, אחת מכיוון חדר השינה לשימוש בעלי הבית ושנייה מכיוון הסלון לשימוש האורחים, עם אפשרות של נעילת הדלת לחדרם. כמו כן, לא התפשרנו על גודל המקלחון המרווח והמפנק שבעת השימוש בו גודלו עומד על 150/90 ס"מ ואילו ביתר הזמן הדלת מתקפלת פנימה ומאפשרת את הגדלת החלל ותנועה נוחה. מרצפות בטון מצוירות בגווני אפור וכחול תורמות לעושר ויזואלי וצורני.

ארון כביסה: בשביל לנצל את מרב השטח נמנעתי מחללי מעבר כגון מסדרונות. במבואה הקטנה שבין המקלחת לחדר העבודה מוקם ארון מוצנע למכונות הכביסה, שבתחתיתו קופסת החול של ג'ינג'י, עם חלון אוורור חיצוני.

חדר רחצה (צילום: אביב קורט)
מקלחון גדול ומפנק שמתקפל פנימה | צילום: אביב קורט
ארון מתחת לכיור (צילום: אביב קורט)
מרצפות בטון מצוירות בגווני אפור וכחול תורמות לעושר ויזואלי | צילום: אביב קורט

חדר עבודה: למשרד הביתי נבחר צבע כחול עשיר ועמוק עם גימור חצי מבריק שהרהיטים הלבנים בולטים כנגדו. שטיח קילים בגוונים צהובים מג'וזפון, כרית מושלמת של BIGGIE BEST והדום צהוב מוינטיג', משלימים את המראה.

דבר המעצבת: זה היה אחד מהפרויקטים המהנים עליהם עבדתי. בזכות לקוחות מקסימים ומיוחדים שהיו פתוחים לרעיונות לא שגרתיים. את הקו העיצובי אני מגדירה כפיוז'ן, שילוב של אסתטיקה אירופית קלאסית, ריהוט ואומנות מודרנית ואלמנטים אתניים מקומיים. בכל פרויקט אני מתרגמת את ההשראה ממקורות תרבותיים ואסתטיים שונים לכדי יצירה מקורית וחד פעמית, בכדי ליצור שלם הגדול מסך חלקיו. עבורי, זאת משמעותו של שיק אמיתי.

פינת עבודה (צילום: אביב קורט)
בבוא היום חדר העבודה יוסב לחדר ילדים | צילום: אביב קורט

טיפ: תחילתו של כל תהליך תכנוני הוא תעדוף. יצירת היררכיה ברשימת הצרכים הפונקציונליים ומשאלות הלב. כשניגשים לתכנן חלל קטן חשיבותו של שלב זה מתחדדת, על מנת לא לצאת במובן "תפסת מרובה לא תפסת". לדוגמה, פינת אוכל היא ניצול בזבזני של שטח עצום בחלל קטן במידה ואת האכילה היום יומית מעדיפים לעשות על דלפק. מדובר על תשעה מ"ר לפחות שנמצאים בשימוש אולי שעה בשבוע. מאחר ומדובר בזוג צעיר שמעדיף אירוח פחות פורמלי, ויתור על שולחן אוכל אפשר לנו להגדיל את שאר החללים בבית.

אין תמונה
מבט לחדר השינה לפני השיפוץ
אין תמונה
ומבט לחדר הרחצה הטחוב והצפוף
אין תמונה
הבנתם את הרעיון? מבט למטבח לפני

פריט אהוב: צילומי הסירות מעל לכיסא הנדנדה צולמו ומוסגרו על ידי בעל הבית המוכשר. הרמתי את הכפפה והשלמתי את הלבשת החלל בהשראת נאוטיקה. שתי קלסיקות וינטג', פוסטרים גרפיים של ספינות נתלו מעל הספה, כריות פשתן ושמיכת טלוויזיה רכה ומפנקת באדום כחול ולבן. שטיח קילים יפיפה וכיסא נדנדה מוינטיג' (שממש הייתי רוצה לקחת אותו לעצמי).

שלזגון (צילום: אביב קורט)
כחול כהה על הקיר, שזלונג בהיר על הרצפה | צילום: אביב קורט

תכנון ועיצוב: ליאת הדס

במדור הקודם: מצד אחד בית נוטף שיק, מצד שני פרקטי לגידול ילדים
לכל הכתבות במדור בשיפוץ 

מעצבים ודיירים, יש לכם בית שעבר שיפוץ ואתם רוצים להציג אותו במדור? כתבו לנו