בימי הקיץ החמים עשרות אלפי תינוקות בישראל ובעולם סובלים מדי שנה משלשול חולף. הוא נפוץ גם בחורף, אך בהחלט גם בקיץ. שלשול אצל פעוטות מוגדר כשלוש יציאות נוזליות לפחות ביממה, והוא עשוי לנבוע מגורמים רבים.

ילד מחזיק את הבטן (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
הדרך הטובה ביותר לטפל בשלשולים היא מניעה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

וירוס או חיידק?

הגורם השכיח ביותר הוא הגורם הוויראלי: וירוס הרוטה הוא אחד מן הווירוסים השכיחים הגורמים לשלשול ולתחלואה קשה שלעתים אף מצריכה אשפוז, והוא תוקף בכל חודשי השנה. ניתן למנוע את מרבית התפרצויות וירוס הרוטה על ידי מתן חיסון לתינוקות בשנת חייהם הראשונה. בדרך כלל, אופן הטיפול הוא באמצעות הקפדה על שתיה מרובה ולאו דווקא טיפול באמצעות תרופות.

שלשול הנגרם מווירוס נמשך כחמישה ימים. כאשר השלשול נמשך שבוע או יותר, יש מקום לברר האם קיימת סיבה כרונית לשלשול. במקרים בהם השלשול מלווה בבכי חזק ובלתי פוסק יש לבחון האם קיים סיבוך או בעיה חמורה יותר, כגון התפשלות המעי המצריכה התערבות רפואית דחופה. גם שלשול דמי או שלשול המלווה בהקאות חוזרות מצביע בדרך כלל על בעיה חמורה יותר המצריכה אף היא בדיקה רפואית מיידית.

גורמים נוספים לשלשול הם חיידקים שונים, כמו חיידקי הסלמונלה והשיגלה הגורמים לדיזנטריה ומאופיינים לעתים קרובות בשלשול דמי וחום גבוה. זיהומים אלו שכיחים בעיקר בחודשי הקיץ החמים, ומצריכים, בהתאם לזנים ולמהלך הקליני, גם טיפול אנטיביוטי. על מנת לאבחן זיהום חיידקי הגורם לשלשול יש לשלוח תרבית צואה.

הדרך הטובה ביותר לטפל בשלשולים היא מניעה, כמובן. רחיצת פירות וירקות והקפדה על שטיפת ידיים לאחר השירותים ולפני האוכל הן דרכים מצוינות להימנע מהידבקות בחיידקים אלה.

אולי בכלל זה כרוני?

מלבד וירוס וחיידקים ישנם עוד גורמים רבים אשר יכולים לגרום לשלשולים. אחד מהם זה מחלות מעיים, כגון טפילים, אותם ניתן לאבחן על ידי תרביות חוזרות, לפחות שלוש פעמים, של צואה טרייה של בוקר. בשלשול מסוג זה ניתן לטפל באמצעות אנטיביוטיקה מיוחדת.

כמו כן, רגישויות כגון אלרגיה לחלב או אי סבילות ללקטוז ומחלות שאינן קשורות באופן ישיר למעיים, כגון דלקת אוזניים שיכולות אף הן לגרום לשלשול, כמו גם טיפול אנטיביוטי, כנראה על רקע של הכחדת חיידקי המעיים "הטובים". שימוש בפרוביוטיקה עשוי למנוע תופעה זו.

שלשול יכול להיגרם מסיבות רבות, אך בדרך כלל הגורם הנפוץ הוא וירוס והשלשול חולף ללא צורך בטיפול תרופתי כשחשוב מאוד להקפיד על שתייה מרובה.

מצב של אי שקט ובכי בלתי פוסק, שלשול דמי או שלשול המלווה בהקאות דורש פניה דחופה לרופא. שלשול הנמשך שבוע ומעלה חשוד לשלשול כרוני ומצריך בירור רפואי. 

ד"ר דורון כרמי הוא מומחה באנדוקרינולוגיה וברפואת ילדים ויועץ למותג "טיפטיפות" של חברת כצט

לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> איך פירות הקיץ תורמים לבריאות הילדים?

אילו סכנות אורבות לילדים בקיץ?