כל הורה שפוי יודע שתמיד כדאי להחזיק במגרה ערמת תרופות ומשככי כאבים בתוקף, לשעת הצורך. הפלא הרפואי הזה, הוא ממש חגורת הצלה עבור ילד קטן שסובל מחום ומכאבים.

אלא ששיחה שקיימנו עם מומחה לרפואת ילדים חושפת בעיה מטרידה: מתברר שחלק מההורים ממהרים להשתמש באמצעים תרופתיים גם כשאין בהם צורך של ממש. "כשמדובר בפעוט שסובל מחום, לרוב מומלץ להתחיל טיפול החל מ-38.5 מעלות. בפועל, הורים רבים בוחרים לתת תרופה להורדת חום, גם כשמד החום מצביע על טמפרטורה נמוכה יותר", מסביר ד"ר עומר רביב, מומחה ברפואת ילדים ב"כללית", מחוז שרון שומרון. לדבריו, הטיפול המידי לעיתים כולל גם שימוש בטיפות אוזניים או בטיפות עיניים, לא תמיד בתוקף,  ובמקרה הגרוע מכך - באנטיביוטיקה שניתנת ללא התייעצות עם רופא – צעד שכידוע עלול לגרום למצב של התפתחות חיידקים עמידים לטיפול אנטיביוטי בעתיד.

אז מתי כדאי לשלוף אקמולי ומתי אפשר לתת לילד להתגבר על המחלה בעצמו? ד"ר רביב ממליץ קודם כל לבחון גם את ההתנהגות הכללית של הילד. "כל עוד הוא חיוני ופעיל, אם הוא שותה, אוכל ומתנהל כרגיל, אני לא רואה סיבה להשתמש בתרופה. למעשה, במצב טבעי ונורמלי, הגוף יודע לזהות את הנוגדן ומתמודד מולו, יש בזה אפילו יתרון מסוים, מאחר שבצורה כזאת מערכת החיסון מתחזקת. חשוב לזכור שהחום עצמו אינו המחלה, אלא הדרך של הגוף להתמודד עם הזיהום. אם הילד נראה טוב ואפשר לעקוב אחר החום בשעות עירוניות, בהחלט ניתן להמתין עם הטיפול התרופתי. כמו כן, חשוב לא לכסות את הילד או להלביש אותו יתר על המידה, על מנת לאפשר לחום להתנדף".

עם זאת, יש מקרים ברורים שבהם חום הוא תופעה שחשוב לטפל בה. "בעוד שחום גבוה לא תמיד מעיד על חומרת המחלה באופן ישיר, כמו למשל במקרה של 'אדמדמת' או 'מחלת הנשיקה', חום גבוה מאוד - מעל 40 מעלות, בהחלט מצדיק התייחסות ובדיקת רופא, מאחר שהוא עלול להעמיד את הפעוט בסכנה ולפגוע בתפקודים שונים של הגוף. לכן, במקרה כזה, מעבר לשימוש מידי בתרופות להורדת חום שחייב להיעשות ללא דיחוי, הילד חייב לקבל טיפול רפואי דחוף. בייחוד אם מדובר בתינוק בחודשיו הראשונים".

לדברי רביב, גם במקרים שבהם החום אינו גבוה במיוחד, אבל הילד מתקשה לתפקד או סובל מכאב, או כאשר המחלה משפיעה על מצב הרוח, השינה או התיאבון, בהחלט רצוי להשתמש במשככי כאבים.

לא למהר לרופא

תופעה מדאיגה נוספת שעליה מצביע ד"ר רביב, היא הבעיה הנובעת מהבהלה המידית לקבלת ייעוץ רפואי. "אני אומר את הדברים בזהירות רבה, כיוון שבחלק מהמקרים בהחלט חשוב לקבל ייעוץ רפואי מהיר ומידי. עם זאת, לעיתים אני נתקל בהורים שממהרים לגשת עם הילד לרופא כדי 'לא לקחת סיכונים', אבל למעשה – לו רק היו מתייעצים טלפונית או מקבלים מידע מקדים חיוני, הביקור היה נחסך מהם. הבעיה העיקרית בפנייה מוקדמת, נובעת מך שבמקרים רבים של מחלות, התמונה הראשונית המוצגת בפני הרופא היא תסמינים כלליים כמו נזלת, חום ושעול. תסמינים אלה יכולים לחלוף כמו שבאו או לחלופין, להסתיים במחלה חמורה יותר כמו דלקת ראות או חצבת, וזו הסיבה שלעיתים דווקא ביקור בשלב מוקדם יחסית של המחלה עלול לפגוע ביכולת האבחנה של הרופא".

רביב טוען שדווקא הביקור אצל הרופא מעמיד את הילד במצב בעייתי, שבמהלכו הוא עלול להדבק בזיהומים ווירוסים שמסתובבים במרפאה, בעיקר בעונת החורף שבה יש עלייה במספר המחלות של דרכי הנשימה.

ישנם כמובן מקרים שבהם מומלץ למהר את הרופא. "בשנה הראשונה לחיי התינוק, ובחודשיים הראשונים בפרט, שבה המערכת החיסונית עדיין לא התפתחה כיאות, כשהחום גבוה מאוד או לא יורד באמצעות משככי כאבים קלאסיים, כשהילד אפאתי, כשהוא מסרב לשתות או מגלה סימני התייבשות (אי מתן שתן, חוסר דמעות בזמן בכי), במצב של פריחה שאינה נעלמת המופיעה במקביל למחלת החום, כשהילד סובל מצמרמורת, מפרכוסי חום או מכל שינוי דרמטי אחר. כמו כן, אם יש להורים ספק, ובעיקר אם מדובר בהורים פחות מנוסים, תמיד כדאי לגשת להיבדק".

רופא וילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
להגיע כשיש סימנים ברורים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

נתתי לילד תרופה להורדת חום והחום לא ירד, מה עושים?

אז לשלב בין תרופות או לא? ד"ר רביב עושה קצת סדר לגבי השימוש בהן כאשר מד החום ממשיך להטריד: "אם החום לא יורד גם לאחר שעה מרגע השימוש בתרופה מסוג מסוים, והילד לא נראה טוב וסובל מהמחלה, אפשר לתת לו תרופה בעלת הרכב שונה. כלומר – אם הקודמת הייתה נורפן למשל, אפשר לתת לו אקמול".  

ד"ר רביב מבהיר שחשוב מאוד לשים לב למינונים המצוינים על גבי האריזה, משום שהריכוזים עלולים להשתנות בין תרופה לתרופה. בנוסף, הוא מציע להורים לבצע מעקב רשום שבו יציינו את שעת השימוש בתרופה, הסוג והמינון, לטובת מניעת בלבול ותקלות.

"מעבר לכך, תמיד אפשר לנסות להיעזר גם ב'תרופות סבתא', כמו קומפרסים קרירים על המצח (אבל לא קרים מידי), או לעשות לילד אמבט פושר", מציין ד"ר רביב. אגב, לדבריו בדיקת חום לילד עד גיל שנה רצוי לבצע באופן רקטלי בלבד, על מנת לקבל תוצאה מדויקת ככל שניתן.

"רוב המחלות בשנים הראשונות הן ויראליות ולרוב חולפות מעצמן. בכל מקרה של ספק, חשוב להתייעץ עם רופא ילדים וכאמור, להמתין עד 24 שעות מהופעת החום לפני שניגשים לרופא כאשר הילד נראה טוב וחיוני,  וכאשר הוא מתפקד כרגיל. וכאמור, בכל מקרה של ספק רצוי לגשת לרופא או למיון", מסכם ד"ר רביב.