על רקע השיפור בנתוני תחלואת הקורונה בישראל, נפתחו הבוקר מחדש גני הילדים, מעונות היום והגנים הפרטיים וחצי מיליון ילדים חזרו לשגרההורים רבים אומנם נושמים לרווחה, אך רבים, בעיקר הורים לילדים בגילאי 0-3 הנמצאים במסגרות הפרטיות, גילו בימים האחרונים כי מפעילי ומפעילות רבים של גנים פרטיים, דורשים מהם לחתום על נספחים ותוספות לחוזה המקורי, המחייבים את ההורים בתשלומים נוספים בכדי לפצות את הגן על הפסדי הקורונה או מחייבים את ההורים להמשיך לשלם במידה והגן ייסגר פעם נוספת - זאת כתנאי לחזרת ילדיהם לגנים.

כך לדוגמה, נדרשו הורים בגן בגבעתיים לחתום על סעיף: "במידה והגן ייסגר עקב הנחיית הממשלה/הרשות המקומית, ידוע לי כי אמשיך לשלם שכר לימוד מלא לתקופה מיום סגירת הגן ולמשך 30 יום... בכל מקרה, תשלום חודש אוגוסט ייגבה במלואו". 

הורי גן אחר ברמת גן סיפרו כי במסגרת מסמך "מתווה חזרה לשגרת קורונה בגן", שקיבלו מהגננת, גילו להפתעתם כי ימי הפעילות של הגן קוצצו משישה ימים בשבוע לחמישה ימים בשבוע - ללא הפחתת התשלום היחסי. עוד הודיעו בגן כי "אם יהיה סגר , הורה ישתתף בתשלום בסכום של 270 שח לשבוע", וכי במידה ואחד מהילדים או אנשי הצוות בגן יתגלו כחולי קורונה וכל הגן יצטרך להיכנס לבידוד, לא יתקיים כל קיזוז מתשלומי ההורים. בגן אחר בעיר הוחתמו ההורים על סעיף דומה בסך 200 ש"ח לכל שבוע בו הגן לא יעבוד.

"זו חוצפה שלא נראתה כדוגמתה. לא הגיוני שמגלגלים את הפסדי הגן על ההורים. רוב ההורים בעצמם יצאו לחל"ת, פוטרו או ספגו הפסדים קשים כעצמאים, אין לנו אלפי שקלים מיותרים לתת לגנים מעבר למה שאנחנו כבר משלמים", אמרה ל-mako אם לפעוט בן 9 חודשים מהמרכז, "אנחנו מבינים לליבן של הגננות, במיוחד אלו מאיתנו שהעסקים שלהם קרסו בימים האלה, אבל לא הגיוני להחזיק את ההורים בני ערובה כדי לכסות הפסדים".

>> האם אפשר להפר את החוזה שחתמתם עם הגן בגלל הקורונה?
>> הגננות מאיימות בשביתה: "החזירו לי מעל 15 צ'קים, אין לי כסף למטרנה. אנחנו נפשוט רגל"

"מי שמע על השתתפות בהוצאות על עסק סגור שלא נתן שירות?"

בגן נוסף, הפעם בתל אביב, הודיעה הגננת כי ההורים נדרשים לתשלומים נוספים כדי לכסות את ההפסדים של הגן בתקופת הקורונה ולכן שכר הלימוד בחודשים הקרובים יעלה. במקביל עולה מעדויות של הורים כי מרבית הגנים בגוש דן גבו מההורים סכומים שבין 1,000 שקלים ל-30% משכר הלימוד לכל חודש השבתה בתמורה להוצאות הקבועות וחלקם כתנאי לפתיחת הגן לאחר ההשבתה.

"השינויים הללו הם הפרה בוטה של ההסכם הראשוני עליו חתמו ההורים בתחילת השנה" אמר אב אחר, "אנחנו חייבים לחזור לעבוד היום ולא באמת נמצאים בעמדה להתווכח מול הגננות. יש פה ניצול ציני של חוסר הברירה של ההורים לשלוח את הילדים לגן כדי שיוכלו לחזור לעבודה".

"אנחנו בני ערובה בידיהן של בעלות הגנים הפרטיים. כולם מפחדים להתעמת שמא זה יחזור אליהם דרך הילדים שלהם. גם אם לא בכוונה, יכול להיות מאד קשה להתייחס באופן חיובי לילד שההורים שלו הנהיגו מרד הורים נגדך. אף אחד לא רוצה לעבור גן רק בגלל זה ובמיוחד אם יש יותר מילד אחד באותו הגן" מוסיפה אם נוספת, "בעלות הגנים יודעות את זה ומנצלות את המצב לדרוש גם ממדינת ישראל לכסות להן את הוצאות המשבר, וגם להחתים את ההורים על חוזים דרקוניים - כדי שלא תיפגע שורת הרווח הפרטית שלהן וזה למרות שהסייעות ושאר העובדות שלהן היו בחל"ת בתקופה הזו. בשום ענף אחר זה לא היה עובר. מי שמע על השתתפות בהוצאות על עסק סגור שלא נתן שירות? אם בתי הקפה החביבים עלינו היו מחייבים אותנו בסכום ש'היינו אמורים להוציא' באותו החודש בתי המשפט היו מתפוצצים מתביעות".

"לפני שדורשים תשלום מלא בגין ימי החסר, על הנהלת הגן לשקול היטב את אי היכולת לספק את השירות ואת העובדה שגם היא איננה חייבת לשלם כל מיני הוצאות משתנות כמו אוכל, תרבות, ציוד וכדומה", מסביר עורך הדין עו"ד אברהם בן צבי.

"מצד שני, ההורים לא יכולים להתעלם מהעובדה שהנהלת הגן כבולה בהוצאות קבועות כמו שכירות, ארנונה, חלק משכר הצוות ועוד. חשוב להזכיר שברוב הגנים הפרטיים מסוכם מראש כי בחודש ניסן יש פחות לימודים, בפסח ובימים שלפני ואחרי החג ומדובר על פחות מחודש"