כשאתם ישנים בלילה, הפעוטות שלכם חוגגים, זה לפחות המצב לפי סרטון יוטיוב הורס מצחוק שרץ ברשת. הסרטון מאגד בתוכו כמה וכמה נסיונות הימלטות מוצלחים של ילדים קטנים ממיטת התינוק, מעבר למעקה הבטיחות של המדרגות ומתחת למחסומים שונים שנועדו להגביל את תנועתם. הזאטוטים מטפסים, זוחלים, קופצים – ואפילו משחררים את מי שחולקים איתם את "התא", והכל בסטייל "משימה בלתי אפשרית" ובלי שנייה של עזרה מההורים.

חופשי אך מוגבל

אין ספק שמדובר בסרטון הורס מצחוק, אבל בעוד כאן הכל נגמר בשלום, במציאות פעוטות שמטפסים ללא השגחה וללא התאמה של הסביבה חשופים לנפילות ופציעות.

"לא תמיד אפשר או צריך למנוע את הפעילות של הילד", מסבירה איילת גלעד, ראש תחום פיתוח בארגון בטרם. “אבל אנחנו צריכים להבין מהן היכולות שלו ולהתנהג בהתאם. אנחנו לא מעוניינים למנוע את ההתפתחות התקינה שלו או להגביל את התנועה שלו, אלא לגרום לסביבה להיות בטוחה עבור ההתנהלות של הילד בה".

אז איך מגנים על הילדים המטפסים? גלעד מציינת שקודם כל אין תחליף להשגחה הורית, ומציינת מספר טיפים שיוכלו למנוע את החבלה הבאה:

1. הילד מטפס מהמיטה? זה הזמן להיפרד ממנה. בשלב מסוים, מיטת התינוק משמשת כמעין כלוב – מקום בטוח ממנו הילדים לא יכולים לצאת. אבל ברגע שהילד מטפס על הסורגים או אפילו מתחיל להתאמן בזה ולהעביר את הרגל מעליהם, ההורים צריכים להבין את הרמז ולדעת שמכאן הטיפוס בלתי נמנע. במקום להגביל אותו, נעביר אותו למיטת ילדים נמוכה שלא תאלץ אותו להסתכן בנפילה מגובה. אם מתעקשים להשאיר אותו במיטת התינוק, אפשר להניח מזרון מתחת כדי לרכך נפילה אפשרית. “אל תחכו לשמוע את ה'בום'”, מבהירה גלעד.

2. השער לא עוצר את הילד? מצאו פתרון אחר.  אם השער לא מבצע את עבודתו ואנחנו לא יכולים לאפשר לילד הגעה אל החדר שהוא חוסם כי היא תסכן אותו, כדאי פשוט לנעול אותו במפתח וכך לפתור את הבעיה. השער שלכם צריך למנוע מהילד עליה או ירידה במדרגות, אבל מאכזב? רכשו שער גבוה יותר או רחב יותר – יש המון שערים בשוק וצריך למצוא את הדגם המתאים ביותר למבנה המדובר.

תינוק בורח ממיטת תינוק (תמונת AVI: You Tube)
יעשה הכל כדי להעביר לדורה | תמונת AVI: You Tube

3. אל תאלתרו.  קניתם שער והילד בכל זאת עובר לקומה העליונה? אל תתפתו להוסיף לו שדרוגים ושפצורים משלכם. מוצרי התינוקות בישראל מחויבים לעמוד בתקני בטיחות מחמירים ששומרים על הבטיחות של הילדים שלנו, ושינוי שלהם עשוי ליצור סכנות שאנחנו לא מודעים אליהן. גם הורים דואגים לא מכירים את כל היבטי הבטיחות, ולכן חשוב להימנע משינוי המוצר ובמקומו פשוט לרכוש מוצר מתאים.

4. קראו את הוראות ההתקנה. היצרנים מקבלים את אישור התקן שלהם על סמך הוראות ההתקנה והתפעול שהם מספקים ללקוחות. שימוש לא נכון במוצר או התקנה לא מדויקת שלו תפגום ביעילות שלו וחמור מזה: בבטיחות שלו. לכן, חשוב לקרוא תמיד את הוראות ההתקנה ולהשתמש במוצר רק על פי הוראות היצרן.

"הדגש הוא לחשוב קדימה, לחשוב לפניהם", מסבירה גלעד. "צריך למצוא את הדרך הבטוחה לתת להם לפעול, להתנסות ולהתפתח. זה בסדר שהילד ייפול, אבל צריך לוודא שלא יהיה שם שולחן זכוכית עם פינה – וזה בדיוק מה שאנחנו כהורים צריכים לעשות. התינוק לא מודיע לנו על שלבי ההתפתחות הצפויים שלו, כמו מתי הוא מתהפך, ותפקידנו לאפשר לו להתפתח תוך התאמת סביבת גידולו בבית וברכב לצרכיו. תינוקכם הזוחל יגיע גם למקומות שלא דמיינתם שיגיע, ויש להיערך לכך".

יש לכם עוד שאלות או תהיות לגבי הבטיחות בבית או בחוץ? אתם מוזמנים לפנות למוקד המומחים הטלפוני של בטרם מדי א'-ה', בין השעות 9:00-13:00, בטלפון 03-92631111, או לשלוח שאלה באתר ארגון "בטרם".

>> לעמוד הפייסבוק "להיות הורים טובים" עשיתם לייק?

>> 6 סכנות בבית שלא חשבתם עליהן