המקרה המזעזע של הפעוטה ששתתה סולר לחימום ביתי ואושפזה במצב קשה - מזכיר לנו עד כמה הבית שלנו עלול להיות מקום לא בטוח לילדינו. ממה כדאי להיזהר ואיך ניתן למנוע מקרים כאלה?
קבלו עשרה דברים על בטיחות הבית לתינוקות ופעוטות: 

1. תינוקות מתחילים לזחול בסביבות גיל חצי שנה. בשלב זה הם הופכים ליצורים סקרנים במיוחד שממששים כל דבר, ולרוב מכניסים אותו לבחינה נוספת בפה.

תינוק בלבן זוחל ומאחוריו אימו מחייכת בורוד (צילום: jupiter images)
סרקו את הבית מנוקדת מבטו של התינוק הזוחל | צילום: jupiter images
שלב הזחילה הוא שלב חשוב וחיוני להתפתחותו של התינוק. כדי לאפשר לזוחלים מקסימום תנועה חופשית אך עם זאת בטוחה, על ההורים מוטלת החובה למגן את הבית עבורם, ולנטרל את הסכנות האפשריות. על פי נתוני ארגון בטרם הפועל למען בטיחות ילדים, 38.6 אחוזים מכלל הפגיעות של ילדים מתחת לגיל 17 מתרחשות בבית, בדרך כלל, בשעות אחר הצהריים המאוחרות והערב, בהיעדר השגחה של אדם מבוגר.

2. כשמתחילים במשימת הפיכת הבית לבטוח עבור הקטנטנים, מומלץ לסרוק אותו מנוקדת מבטו של התינוק הזוחל, ולנטרל כל דבר שעלול להוות מטרד או סכנה. אם אפשר, כדאי אפילו לתת לאדם שאינו בן בית לעשות זאת, כיוון שהוא יוכל להאיר את עיניכם למכשולים שלא הייתם חושבים עליהם. בתור התחלה, כדאי לדאוג לכך שכל הרהיטים בבית יהיו בעלי פינות עגולות או פינות שמוגנו באמצעות כריות הגנה מיוחדות או מגני פינות שולחן.

3. יש להיזהר מחפצים כבדים שעומדים על הרצפה ועלולים לפגוע בתינוק: מנורות כבדות, מעמד דיסקים וכו'. שימו לב שהתינוק לא מתקרב אליהם, והשגיחו שלא ייגע בהם. כמו כן, הימנעו מלהשעין על הקיר שולחן גיהוץ, מזוודה או כל חפץ אחר שעלול ליפול עליו, חלילה. זה גם הזמן לבדוק את יציבות הרהיטים בחדרו. למשל, ששידת הצעצועים לא נופלת עם פתיחת מגירה כבדה מדי. כדאי לקבע לקיר שידות לטלוויזיה, רמקולים, ספריות ומגירות. זכרו, ילדים אוהבים לטפס, הם עלולים למשוך או לפתוח מגירה ולהפיל את הרהיט הכבד. מקרים כאלה הם נפוצים יחסים וקטלניים מאוד.

4. על פי נתוני ארגון בטרם, הגורם העיקרי לתמותת תינוקות עד גיל שנה הוא חנק. הקפידו שהרצפה תהיה נקייה מחפצים קטנטנים או משאריות אוכל שהתינוק עלול להכניס לפיו. יש להיזהר במיוחד מחלקי שקיות מהסופר, שנשארים על הרצפה וקשים לזיהוי. כאשר אתם חוזרים מקניות, הקפידו לטאטא היטב את הרצפה ולנקות אותה משאריות של שקיות או ממדבקות מחירים שהתינוק עלול לבלוע.



5. מסוכנות במיוחד דלתות של ארונות ומגירות שהתינוק עלול לפתוח; קודם כל משום שהוא עלול להיפגע מהדלת עצמה ושנית משום שפעמים רבות הדבר חושף אותו לחומרים מסוכנים ורעילים, כמו חומרי ניקוי, כלי בית שבירים וכו'. קיימים בשוק פתרונות שונים שבאמצעותם ניתן למנוע מהתינוק לפתוח ארונות ומגירות,  ובשלב מאוחר יותר ניתן לשים חוסם גם לדלת המקרר.

6. בבתים שיש בהם מדרגות, כדאי להתקין שער שימנע מן התינוק לטפס עליהן. על פי התקן, גרם מדרגות הכולל שלוש מדרגות ומעלה דורש מעקה, וכזה שלא ניתן לטפס עליו.

7. בשלב שבו תינוקות מתחילים לזחול, הם מנסים גם לעמוד במהרה ולטפס על המיטה. הורידו את גובה המזרון ככל האפשר כדי למנוע מהם לנסות לצאת מהמיטה בכוחות עצמם. כמו כן, שימו לב שלא להניח חפצים או כיסאות מתחת לחלונות שיאפשרו לתינוק לטפס עליהם.
זה המקום להזכיר את חשיבותם של הסורגים בחלונות: בבית עם תינוקות ופעוטות, חלונות מסורגים הם חובה. תמיד כדאי להשאיר חלון צדדי שאינו מסורג כדי לאפשר פתח מילוט בעת הצורך. בכל מקרה, שימו לב שהמרווח בין הסורגים לא יעלה על שמונה סנטימטרים.

8. הקפידו שדלתות החדרים יהיו סגורות, במיוחד דלתות האמבטיה והשירותים; אתם לא רוצים לראות את תינוקכם מנסה להיעמד בעזרת האסלה.

9. בעיקר בחורף, יש להיזהר מתנורי ספירלה או מרדיאטורים שנמצאים על הרצפה. בית שיש בו תינוק זוחל – עדיף לחמם עם מזגן, ואם אין ברירה ואתם משתמשים באמצעי חימום שנמצא על הרצפה, הניחו אותו בקצה החדר ולא במרכזו, והשגיחו כל הזמן שהתינוק לא יימצא בקרבתו.

10. שקעים חשמליים ניתן לחסום או להחליף בשקעים שנראים רגילים, אך דרוש כוח רב יותר כדי להכניס אליהם את התקע. כדאי לבדוק שכל חוטי החשמל תקינים ואינם משתרכים על הרצפה. כמו כן, כדאי להתקין לפחות שני גלאי עשן בבית: באזור המטבח ובאזור חדרי השינה.

סייעה בהכנת הכתבה: מיכל קליין מארגון בטרם למען בטיחות ילדים

סקירת מוצרים לבית בטוח של ארגון "בטרם"