פחות מחודשיים חלפו מאז אסון הרכבל באיטליה, שגבה את חייהם של חמישה בני משפחה – משפחת בירן-פלג. מכל המשפחה, ולמעשה מכל יושבי הקרון, רק איתן בן החמש שרד את התאונה הקטלנית. כעת, בשעה שהוא יוצא מבית החולים ומחלים בהדרגה מפציעתו הקשה, מתקיים מאבק אפוטרופסות בין אחותו של אביו של איתן, עמית, לבין אחותה של טל, אימו של איתן.

נכון לעכשיו, איתן, שבגיל חודשיים עבר לאיטליה עם הוריו, מצוי בחזקתה של דודתו איה, המתגוררת באיטליה. עם זאת, גם כאן בארץ יש לו משפחה שמנהלת בימים אלה מאבק איתנים שמטרתו להחזיר אותו לישראל – לידי אחותה של אימו.

"טל לא הפסיקה לדבר על זה שהיא רוצה לחזור לפה לארץ", סיפרה גלי פלג, אחותה של טל שנספתה באסון הרכבל. "היא דיברה על זה לא רק איתי,  דובר על זה שהיא תחזור השנה". גלי הדגישה שהיא לא מוכנה לוותר על חזרתו של איתן לישראל. "אנחנו הולכים להילחם עליו. הצוואה של אחותי אומנם הייתה בעל פה, אבל זה היה להיות פה בישראל".

מקורבים למשפחתה של טל אמרו הבוקר כי הם מעוניינים שהמשפט בנושא יתקיים בישראל. "איה ניתקה קשר מהמדינה. טל הייתה קשורה לארץ, אהבה את הארץ ונהגה להגיע לכאן עם המשפחה בחופשות השונות".

רונן דליהו, עורך דין מומחה בדיני משפחה וירושה, לשעבר יו"ר הפורום הארצי לדיני משפחה של לשכת עורכי הדין, עורך דין ותיק ומוכר אשר עוסק בתחום בדיני משפחה, מעמד אישי, ירושות וכו, כבר למעלה מעשרים ושש שנים מספר כי קשה למצוא מקרים דומים למקרה של איתן, אבל כן יש מקרים של עיכוב עזיבה של ילד ממדינה אחת לאחרת.

"כאשר אנחנו באים לדון בתיק כזה אנו בוחנים ושואלים מהו מקום המגורים הטבעי של הילד, באיזה מקום יש לו זיקה. הטענה של המשפחה שנמצאת פה בארץ היא שהזיקה שלו לישראל. ההורים שלו ישראלים. הם היו שם באיטליה באורח זמני אך היו תוכניות קונקרטיות לחזרה לישראל. העתיד שלהם אמור להיות בישראל ולכן הזיקה שלהם צריכה להיות לישראל זה המקום שהוא אמור להיות לגדול.

"בנוסף,  כאשר ההורים, שהם אפוטרופסיים  טבעיים אך לא בן החיים, צריך למצוא פתרון ולמצוא  אפוטרופוס שידאג לילד. אחד הפתרונות, למשל, במיוחד לילדים צעירים הוא אימוץ.  כי אז יש מישהו שמקבל אחריות לאורך זמן. במקרה זה, גלי, אחותה של טל, האחות של האמא אומרת כי היא צעירה, ללא ילדים ומוכנה ורוצה לגדל. יש לה גם אפשרות כלכלית ונפשית ומבחינתה אין שום סיבה שהיא לא תגדל את איתן. היא אומרת שזה ברור לה שאחותה הייתה רוצה שאם יקרה משהו היא תרצה שהיא תגדל את הילד ללא צלו של ספק".

איפה המשפט יתנהל לדעתך בסופו של דבר?
" מה שחשוב הוא  טובתו של הילד, ובתכל'ס  בית המשפט מחליט. כל בית משפט שדן בגורלו של הילד, מחליט את טובתו. בנוסף, צריך לבדוק ולבחון את אמנת האג. לפי האמנה, המשמורת צריכה להיקבע במקום מגוריו הקבוע ואוסרת על העברת ילד ממדינה למדינה ללא הסכמת הוריו או האפוטרופוס. אם הוברח הילד לארץ אחרת ניתן להגיש בקשה להחזרתו והמדינות החתומות על האמנה מתחייבות להשיבו למדינה ממנה נחטף, שם תיקבע המשמורת החוקית. ברוב המקרים נועדה אמנה זו להילחם בתופעה של לקיחת המשמורת בכוח על ידי אחד ההורים אחרי סכסוך או גירושין.

"אין ספק שהתוצאה יכולה להית שונה אם ידונו בכך כאן או באיטליה. אם יהיה באיטליה איה תטען  שיש לו משפחה שם. לעומת זאת אם יצטרכו לברר את טובתו כאן בארץ סביר להניח שיהיה לו טוב עם משפחתו גם כן".

מה היית ממליץ לזוגות ישראלים שחיים כרגע בחו"ל?
"אנשים יכולים לעשות הסכם ולאשר אותו בבית משפט, אם יקרה משהו אנחנו רוצים שהסמכות תהיה לבית משפט בישראל. אני מטפל עכשיו במקרה שונה שישראלית, יהודייה, מתחתנת עם צרפתי, שגר בפריז אנחנו עושים הסכם במסגרת התנאים שאם תהיה בעיה בגירושים בית משפט בישראל יהיה בעל הסמכות. בנוסף חשוב לעשות צוואה וכמובן לחתום על הצוואה".