תקופת החופש הגדול כרוכה בלא מעט הוצאות שממש לא נגמרות רק בעלויות הכבדות של הקייטנות והחופשות המשפחתיות. מה עם הימים בבריכה ובים, הביקור בג'ימבורי ואיזה סרט מדובב? כמובן שלכל אלו גם יש הוצאות נלוות כמו חנייה בתשלום, ארטיקים, פופקורן ועוד. לרוב ההורים ממש אין מושג כמה הם משלמים על 55 ימי חופשת הקיץ, והם מוציאים המון כספים, העיקר להעסיק את הילדים. אתם בטח מתים לדעת כמה כל זה עולה לכם, נכון? אז עשינו בשבילכם חישוב.

ילדים בבריכה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כמה הביקורים בבריכה יעלו לכם בקיץ? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גם הארטיקים בפנים

העלות הכוללת של החופש תלויה בגורמים רבים, בעיקר בגודל המשפחה, גילאי הילדים, איזור המגורים בארץ והאם חופשה בחו"ל כלולה בתכניות. לכן, על מנת לבצע חישוב מסובך שכזה באופן שיתאים לכמה שיותר משפחות, התמקדנו בתשעה סוגי פעילויות בתשלום מחוץ לבית השכיחות ביותר בקיץ, ומתאימות לילדים בגילאי גן חובה עד כיתה ג'. מכיוון שהחל מהשנה חופשת הקיץ מונה 55 ימים (כולל שישי-שבת), שובצו פעילויות מסוג זה ל-46 ימים מתוכם. (מה תעשו בתשעת הימים הנותרים? כנראה שיהיו גם ימים שתישארו בבית או שתצאו לפעילויות חינמיות). הרעיון המנחה של החישוב הוא שבכל יום יוצאים לפעילות אחת בלבד (כלומר, אם הולכים בבוקר לבריכה, סביר להניח שלא תצאו גם לסרט אחר הצהריים).

כאמור, המחירים הנקובים מתייחסים לילד אחד, ובחלק מהמקרים גם את עלות ההורה המלווה (ילדים בגיל הזה לרוב לא הולכים לים או לסרט לבד, נכון?). במידה ומצרפים ילד נוסף, צריך להכפיל את העלות, אך להוריד בהתאם את העלויות שאינן משתנות כמו חנייה בים או עלות ההורה המלווה. אבל אל תנסו להיכנס לחישובים מסובכים, מספיק שתדעו כמה עולה לכם ילד אחד ותאמדו בהתאם כמה עולים השאר.

כדי להגיע למספרים שמתאימים למשפחות שונות, השוואת העלויות בוצעה על פי שלושה "מסלולים" שונים בהתאם לרמת ההכנסה ולרמת המחייה של כל משפחה: מסלול בסיסי, מסלול ביניים ומסלול יקר. סקרנים כבר לדעת כמה עולה לכם כל הסיפור? המספרים לפניכם:

 

נתוני הוצאות לחופש הגדול
נתוני הוצאות בחופש הגדול. אינפוגרפיקה: נדב האופטמן

אז איך הגענו לסכומים האלו? כאמור, בחופשה יש 55 ימים, וסביר שהילדים יצאו ב-46 מתוכם לפעילויות. מה ילד במשפחה ממוצעת עושה בימים האלו? אז ככה, קייטנה סטנדרטית נמשכת 15 ימים (בפועל), וחופשה משפחתית באופן ממוצע שלושה ימים. הילדים ילכו איתכם לבריכה 6 פעמים במהלך הקיץ (החישוב כולל את דמי הכניסה למבוגר אחד שמצטרף והמחיר נקוב לימי שבת, בהם המחיר גבוה יותר). לים הנחנו שתלכו 7 פעמים במהלך הקיץ והעלות הנקובה בחישוב כוללת גם פה את עלות המבוגר המתלווה ומורכבת מתשלום לחנייה או תשלום בכניסה לחוף, השכרת שמשייה, וארטיקים ושתייה לילדים.

סעיף המופעים כולל שני סרטים ושתי הצגות אליהם ילכו הילדים במהלך החופשה, גם כאן בליווי מבוגר, וסעיף המשחקים וההפעלות כולל שני ביקורים בג'ימבורי ופעם אחת בבאולינג. בטח שלא שכחנו את פארקי המים ופארקי השעשועים, אלו נכנסו לסעיף אטרקציות. הנחנו שמשפחה ממוצעת תבקר באחד מהם רק פעם אחת במהלך הקיץ ולכן עשינו חישוב ממוצע של כל אלו לפי המחירים הנקובים ברשת. בסעיף שנקרא מוזיאונים לקחנו בחשבון שתלכו למוזיאון פעם אחת ופעמיים למרכזי המבקרים השונים שהפכו לטנרדיים מאוד כדרך להעסיק את הילדים. ומה לגבי ארוחות בחוץ, שתייה, ארטיקים ומתנות קטנות שהם תמיד רוצים? גם להם נתנו סעיפים נפרדים.

אך כאמור, לכל משפחה רמת חיים והכנסה שונות, ולכן ביצענו את החישובים לפי 3 מסלולים השונים בהתאם לכך:

מסלול בסיסי

מסלול זה משקף עלויות ממוצעות של הפעילויות והבילויים כפי שניתן להשיג אם ממש מתאמצים להוזיל עלויות או עבור אלו המתגוררים באזורים בארץ בהם רמת המחירים נמוכה יותר מאשר במרכז. עבור משפחות כאלו, עלות החופש הגדול לילד אחד תסתכם בכ-3,300 שקל. סכום זה מתייחס למשפחות שישלחו את הילד לקייטנת מתנ"ס, ועל מנת ללכת אתו לבריכה יקנו כרטיסים בהנחה דרך ארגוני עובדים או באמצעות קופונים. אם אתם בעניין של לאמץ את המסלול הזה ולהגיע לרמת המחיר הזאת, כשתלכו לים כדאי שתביאו שתייה מהבית כי העלות כוללת קניית משקה אחד וארטיק אחד בלבד, השכרת שמשייה ותשלום על חנייה או כניסת מבוגר (ילדים עד גיל 10 לא אמורים לשלם דמי כניסה לחוף הים). בחרו סרטים והצגות בהם מחיר הכרטיס לא יהיה גבוה מ-40 שקל, כך גם במוזיאונים, ותוסיפו לזה ביקורים בשני מרכזי מבקרים, אשר גובים דמי כניסה סמליים.

כשתרצו שהילד יוציא אנרגיות בתוך סביבה ממוזגת, חפשו ג'ימבורי שמחיר הכניסה אליו הינו  כ-20 שקל, כנ"ל גם עבור מתחמי באולינג – פקחו עין על הקופונים באינטרנט, כמעט תמיד יש מבצעים. פנקו אותם בארוחת צהריים בחוץ באחת מרשתות המזון המהיר בהן יש ארוחות ילדים, אך ודאו כי אתם משלמים לא יותר מ- 25 שקל לארוחה (יש כאלו גם, קצת מאמץ ומודעות ותמצאו). ארוחה שכזו נחשבת לבילוי מרתק לילדים בגילאים אלו, במיוחד אם מצרפים עוד חברים. ואתם תסתפקו בקפה, כי מי מסוגל בכלל לאכול במזללה, ובמיוחד כששומרים על כמה ילדים עולצים?

אם לא התעייפתם עדיין, קחו אותם פעם אחת לפארק מים, פארק שעשועים, ספארי וכו'. ניתן למצוא כרטיסים לאלו במחיר הנמוך מ-80 שקל לאדם.

ואם כל הפעילות הזו לא הספיקה, תוכלו למהר ולסגור דיל משפחתי לסוף שבוע במלון בארץ. ניתן למצוא דילים עבור זוג עם שני ילדים שעליהם לא משלמים לשני לילות במחירים שפויים (אבל ללא ארוחת בוקר, ולא באילת). המנטרה היא: תתכנו, תתאמצו - תמצאו.

מסלול ביניים

במסלול זה כל הפעילויות זהות לאלו שבמסלול הבסיסי, אך המחירים מותאמים לערי המרכז או למשפחות שקצת פחות בקיאות בלמצוא את הפעילויות הזולות יותר (או שפחות חפצות בכך). לפיכך, מחיר החופשה לילד המיוצג במסלול זה הוא יקר יותר (חופשה באילת, למשל), וסביר שגם תרשו לעצמכם קצת יותר פינוקים בחוף הים ובכלל. העלות של חופש גדול שכזה הינה קצת יותר מ-5,600 שקל. בהשוואה לעלות של ילד בחודשים רגילים (שכוללת צהרון, חוגים, שיעורים פרטיים, בילויים באזור וכו'), בחודשי הקיץ העלות גבוהה יותר בכ-40 אחוז.

שני ילדים אוכלים ארטיקים (צילום: Clay Cartwright, Istock)
גם הדברים הקטנים בסוף מצטברים לסכום לא קטן | צילום: Clay Cartwright, Istock
מסלול יקר

הפעילויות והעלויות במסלול זה מיועדות לכאלו שהשקל נמצא בכיסם, ועושים מאמץ מינימלי בלבד להגביל את העלויות. במילים אחרות, מסלול זה מתאים למי שרוצה ויכול להרשות לעצמו להתפרע קצת. לדוגמא, בוחרים לילד קייטנה בעלות של 7,200 שקל לשבועיים (יש כאלו בארץ, הנתונים האלו בדוקים). כלומר שאם מוסיפים לכך עוד שבוע, מדובר על למעלה מ-10,000 שקל (אתם זוכרים שאם מורידים את סופי השבוע, בפועל מדובר על 15 ימים בפועל, כן?). וכמובן שאי אפשר בלי קפיצה קטנה לחו"ל, אבל ממש בקטנה, כי בכל זאת כבר הוצאנו המון על הקייטנה, אז נוסעים רק ל-3-4 ימים לאירופה (ולא לונדון כמובן, כי האולימפיאדה מייקרת). בכל שאר הפעילויות, אתם בוחרים את מה שקרוב או הכי נח, שהוא בדרך כלל גם יותר יקר. חופש גדול מסוג זה, יעלה לילד אחד כ-17,500 שקל.

ועוד כמה דברים:

1. הסכומים המיוצגים כאן אינם כוללים סעיפים "נסתרים"  כמו דלק, חשמל (כידוע, צריכת החשמל בקיץ גבוהה יותר בשל השימוש במזגן ושימוש רב יותר במכשירי חשמל – טלוויזיה, פלייסטיישן, מחשב), ארוחות בבית (סעיף זה עולה במיוחד בקרב מי שלא מורגל להכין ארוחות צהריים), עלות גבוהה יותר של חטיפים, פירות וכו', חומרי יצירה, וכמובן - עלות ימי החופש של ההורים.

2. ניתן להוזיל את העלויות אם מפחיתים את התדירות של הפעילויות, ובמקומם מבלים עוד קצת בבית, בשכונה, עם חברים ומשפחה. גם לאלו יש כמובן עלויות, אך הן נמוכות בהרבה ומתפזרות על מספר ימים.

3. האמת האובייקטיבית לגבי עלות החופש הפרטי שלכם כמובן תהיה איפשהו באמצע, בין המסלולים המפורטים. אולי תבחרו לעשות פחות פעילויות או תעשו פעילויות "זולות" יותר אך תתפנקו עם חופשה משפחתית מושקעת יותר. ואולי להיפך?
אם נבהלתם מהמספרים שקראתם כאן, זכרו כי מדובר באומדן שמשתנה ממשפחה למשפחה, ומטרתו, בין היתר, היא לאפשר לכם לתקצב את החופש הגדול, להבין כמה הוא אמור לעלות לכם פחות או יותר, להיערך בהתאם ואף לנסות להוזיל עלויות.
חושבים שאתם מוציאים יותר או פחות? עקבו הקיץ אחר ההוצאות שלכם ותשכילו לתקצב נכון את החופש הגדול בשנה הבאה.

הכותבת, דבי קצב, היא יועצת לתכנון כלכלי אישי ומומחית לכלכלת המשפחה

לכל הטורים של דבי קצב